Privreda u drugom tromesečju zabeležila rast od 1,7 procenata

Do kraja godine rast BDP-a 2,5 odsto?

SrbijaVesti

5.9.2023 08:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Do kraja godine rast BDP-a 2,5 odsto? Do kraja godine rast BDP-a 2,5 odsto?
Ukoliko nastavi sadašnjim tempom razvoja srpska privreda mogla bi da ostvari planirani rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 2,5 odsto u 2023. godini, rečeno... Do kraja godine rast BDP-a 2,5 odsto?

Ukoliko nastavi sadašnjim tempom razvoja srpska privreda mogla bi da ostvari planirani rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 2,5 odsto u 2023. godini, rečeno je na sednici Saveta za koordinaciju akivnosti i mera za rast BDP-a.

Na sednici je nevedeno da je u drugom tromesečju privreda zabeležila rast od 1,7 odsto, dok je u istom periodu rast ekonomija Evropske unije bio oko 0,5 odsto.

Dobar trend iz drugog tromesečja nastavljen je u prvom mesecu trećeg tromesečja, u julu, u kojem je rast iznosio 2,5 odsto, piše N1.

Građevina i sektor informaciono komunikacionih tehnologija (IKT) u usponu su u drugom tromesečju, pa je građevinski sektor ostvario rast od čak 15,1 odsto, dok je IKT sektor imao rast od 10,1 odsto.

Posebno ohrabruje činjenica da je Srbija u drugom tromesečju zabeležila rast zaposlenosti od 2,3 odsto, pa je broj zaposlenih u Srbiji 2.364.140.

U Srbiji trenutno boravi 72.876 stranaca sa privremenom dozvolom, a samo u avgustu su 2.692 stranca zatražila radnu dozvolu.

Očekuje se da će nivo stranih direktnih investicija biti na nivou prošlogodišnjeg.

  • Rade

    5.9.2023 #1 Author

    U poslednja dva kvartala bi rast BDP-a trebao da bude skoro 4% u svakom da izvučemo tih 2.5% na kraju godine. Ako bude 2% ima da budemo zadovoljni.

    Odgovori

  • floyd

    5.9.2023 #2 Author

    Obzirom da akciza na gorivo, duvan, i alkohol rastu za 8%, kao i da je struja poskupela za preko 50%,
    obzirom da slede nova zaduženja i udari na dzep građana bilo bi veoma poražavajuće da se ne dostigne tih 2%. Ne znam samo šta bi se desilo kada građani ne bi tri meseca plaćali struju i gorivo, i ne daj bože odrekli se cigareta na tri meseca ali to ne mogu jer su zavisni od duvana. Nažalost.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...