Naplata bi krenula od 1. januara 2025. godine

Zašto se uvodi akciza na prirodni gas?

InfrastrukturaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

5.9.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 27

Zašto se uvodi akciza na prirodni gas? Zašto se uvodi akciza na prirodni gas?
U predlogu izmena Zakona o akcizama po prvi put se našao i predlog da se od 2025. godine naplaćuje akciza na prirodni gas za... Zašto se uvodi akciza na prirodni gas?

U predlogu izmena Zakona o akcizama po prvi put se našao i predlog da se od 2025. godine naplaćuje akciza na prirodni gas za krajnju potrošnju – i to gasa koji se koristi za pogon motornih vozila i za grejanje.

Iako bi primena trebalo da počne za nešto manje od godinu i po dana, u predloženim izmenama zakona stoji da se na prirodni gas za krajnju potrošnju plaća akciza u iznosu od 1.097,20 din/MWh za pogon motornih vozila i akciza u iznosu od 63,30 din/MWh za grejanje.

Predsednik skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić ocenio je za Biznis.rs da odluka o uvođenju akcize ukazuje na to da Vlada unapred razmišlja o pokrivanju eventualnih uvećanih troškova nabavke i skladištenja gasa.

Prema predlogu izmena zakona, obveznik ove akcize je snabdevač, odnosno javni snabdevač, koji obračunava akcizu na na osnovu izdatih računa – na osnovu obračuna potrošnje prirodnog gasa za sopstvene potrebe i informacija dobijenih od krajnjeg korisnika u kalendarskom mesecu u kojem je utvrđena potrošnja prirodnog gasa.

U obrazloženju izmena zakona stoji da je obim proizvoda koji podležu oporezivanju akcizama u Srbiji manji od onog koji zahteva EU Direktiva o oporezivanju energenata i električne energije, i da se zato ovim predlaže dalje usklađivanje sa tim propisom „tako što se predlaže uvođenje akcize na prirodni gas za krajnju potrošnju koji se koristi kao gorivo za pogon motornih vozila i za grejanje, utvrđuju se obveznik akcize, osnovica, iznosi kao i osnovi za oslobođenje, dok je Vladi delegirano da „bliže uredi način i postupak oporezivanja akcizom prirodnog gasa“.

Foto: Freepik.com

„S obzirom na to da se radi o novom akciznom proizvodu, u cilju stvaranja uslova za implementaciju ovog zakonskog rešenja, predlaže se da početak primene oporezivanja akcizom prirodnog gasa bude od 1. januara 2025. godine“, stoji u predlogu izmena Zakona o akcizama o kome će poslanici Skupštine Srbije raspravljati u isto vreme kada i o rebalansu budžeta za 2023. godinu.

Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić za Biznis.rs skreće pažnju na to da je cena gasa u Srbiji, a posebno za domaćinstva, godinama bila niska u odnosu na onu koju plaćaju domaćinstva u Evropi, a nije ni rasla koliko se to dešavalo u drugim državama zahvaljujući sporazumu sa Rusijom od koje uvozimo gas.

„Sada je država došla u situaciju da ima određene troškove vezano za gas – primer za to su troškovi skladištenja gasa u Mađarskoj. Kubni metar tog gasa biće skuplji od onog koji se nabavlja iz Rusije ili koji se čuva u domaćem podzemnom skladištu gasa (Banatski Dvor). Kako to platiti? Tako što će se uvesti akciza, mada sam uveren da će to biti ‘kratkoročna akcija’ kako bi se došlo do novca za isplatu dugovanja Srbijagasa, koji doduše i pravi dugove kada mu država naloži da gas prodaje ispod tržišne cene“, smatra Vuletić.

On podseća i da sporazum sa Rusijom o nabavci gasa po aktuelnoj ceni traje do kraja 2025. godine.

„Verujem da Vlada razmišlja ovako – kada bude došla nova cena, moraćemo nešto da uradimo kako bismo pokrili troškove“, kaže Vuletić, koji je uveren da akciza neće previše opteretiti domaćinstva kada je reč o ceni grejanja.

Ko ne treba da plaća akcizu na prirodni gas?

Predlog izmena Zakona o akcizama predviđa da se ona ne naplaćuje za gas koji se isporučuje za službene potrebe diplomatskih i konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija, ako je to predviđeno međunarodnim ugovorom, zatim za lične potrebe stranog osoblja diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao i međunarodnih organizacija, uključujući i članove njihovih porodica. Ne naplaćuje se ni za gas čija se isporuka vrši u okviru realizacije međunarodnog ugovora, ako je tim ugovorom predviđeno oslobođenje od plaćanja akcize.

Dalje, ne naplaćuje se za isporuku gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije ili u kogeneraciji, kao i za sopstvenu potrošnju snabdevača, za proizvodnju nafte i gasa na eksplatacionim poljima ili za obezbeđivanje sistemskih usluga, balansiranje sistema, obezbeđivanje sigurnog rada transportnog i distributivnog sistema i skladišta prirodnog gasa, kao i za nadoknadu gubitaka u transportnom i distributivnom sistemu.

 • Mike

  5.9.2023 #1 Author

  Pa da bi Vučić imao više love za Expo, metro, Nacionalni stadion i za sve one velike želje koje je sanjao kao mali, mali Vule… Šeherezada je za njega mala beba 🤣😉

  Odgovori

 • Miodrag

  5.9.2023 #4 Author

  Zato što im se može,a treba im para

  Odgovori

 • CVele

  5.9.2023 #5 Author

  Da požurim dok nisu uveli akcize i na olovke, trebaće mi za glasanje!

  Odgovori

 • Bobo78

  5.9.2023 #6 Author

  Lopovluk i pljačka, samo to

  Odgovori

 • Goran

  5.9.2023 #7 Author

  Amziga Miko da nevidi niko.

  Odgovori

  • MM

   6.9.2023 #8 Author

   Smanjite platu Bajatovicu i eto ukisania akcize. Sta oni rade sa bi bili u gubitku? Dokle ce vise ovaj narod da cuti dok ga bezobrazni i nepismeni potkradaju

   Odgovori

 • Whisper

  5.9.2023 #9 Author

  Da su hteli, pet skladista gasa su mogli da naprave. Milina im je samo kada u povecanje ili uvodjenje novih akciza moraju da idu zbog uskladjivanja sa EU. Eto neoborivog razloga.

  Odgovori

 • STEPA

  5.9.2023 #10 Author

  Pa zato što im se može

  Odgovori

 • ELLA

  5.9.2023 #11 Author

  Sve je najlakse svaliti na ledja obicnih gradjana

  Odgovori

 • Leruz

  5.9.2023 #12 Author

  Ovaj narod samo kuka. Kad daje što je dao malo, kad daje više što se rasipa. Kad gradi troši pare, zadužuje se, kad ne gradi eto kradu i ništa ne grade. Ko je vama ugodio nije se još rodio.

  Odgovori

 • Dragan1970

  5.9.2023 #13 Author

  Pljačka naravno nego šta drugo. U sadašnjoj ceni goriva pdv i akciza zajedno učestvuju sa 50% u ceni jednog litra goriva.Šta je to onda nego pljačka?!

  Odgovori

 • SHALIMAR

  5.9.2023 #14 Author

  Resili su tako,moze im se…

  Odgovori

 • Misa

  5.9.2023 #15 Author

  Pljačka naroda. Samo smisljate nove namete da dete narod. Katastrofa . Ali nicoja nije gorela do veka. Izgubili ste vi osecaj za narod. Sve je otisli bestraga cene u nebo a povecanja primanja ni blizo toga i vi privatne o penzijama i platama kao nikad. Bitno je sta se moze kupiti zataj dohodak . Sramota jad i beda.

  Odgovori

 • no name

  5.9.2023 #16 Author

  A akciza na vazduh

  Odgovori

 • Dejan

  5.9.2023 #17 Author

  Razlog jednostavan i vec provucen kroz kontekst, prijatelji sa zapada su ucijenili Srbiju kroz kredite i Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju, glupani hoce u EU, a tamo se sve oporezuje, ne moze se drugacije platiti toliki cinovnicki aparat i sve zelje hegemona iz SAD, Davosa, Brisela…trenutno se najvise izdvaja za odrzanje privrede u D, It i Fr, a ogroman dio ide i za podsticaj ratu kroz dzep Zelenskog i svih NVO preko kojih pojedini koji odlucuju na zapadu i izvlace dio tog novca nazad u svoje dzepove. Unistavate svoj standard koji ste teskom mukom dostigli da bi ispunili zelje birkorata iz Brisela, koji to traze jer im se moze, a Srbija da udje u EU, to ne moze i nikad, ali NIKAD nece moci, sve i da se rasturi na BG pasaluk prethodno i da stavite Obradovica na celo drzave, a Jelenu Milic na celo Nato snaga, dzaba je.

  Odgovori

  • Goran

   9.9.2023 #18 Author

   Da nema te EU I naseg naroda koji radi tamo srbija bi Bila gladna.

   Odgovori

 • Td

  5.9.2023 #19 Author

  Ma sta se cudite,birali ste ove,izvolite sada! Akcize su najsladje pare(pored mita),tako da verujem da ce oporezovati apsolutno sve!

  Odgovori

 • DOBRILA

  6.9.2023 #20 Author

  Mogu da rade sta hoce…

  Odgovori

 • SENSEI

  6.9.2023 #21 Author

  Uvek uvode neke nove akcize, a sad i na prirodni gas

  Odgovori

 • AJA

  6.9.2023 #22 Author

  Sad ce sve oporezovati

  Odgovori

 • Sasa

  6.9.2023 #23 Author

  Koja laz da je na zapadu gas jeftiniji za domacinstva. Pa u BRU kilovat gasa kosta 3 rsd. Koliko je kod nas?

  Odgovori

 • Sremac

  10.9.2023 #24 Author

  Možemo komentarisati sta hoćemo. Ako je određena akcizna cena, zašto je svi ne plaćaju? Zašto postoje izuzeci? Oni koji imaju novac, njih oslobodi. Da li se sme objaviti kolika je plata Bajatovića, i onih koji rade u Srbija gasu. da li uopšte znamo šta se dešava u energetskom sektoru DRŽAVE. Taj sektor je DRŽAVA u DRŽAVI i to se dobro zna. Zato ubij sirotinju, ubij obične građane, da se namiri tamo gdje se zamislilo. Dokle više? Daj penzionerima 5%, i odmah uzmi 30%. Bezobrazluk

  Odgovori

 • Vale

  10.9.2023 #25 Author

  Verovatno je korist velika. Dobra racunica

  Odgovori

 • STEPA

  12.9.2023 #26 Author

  Pa može im se

  Odgovori

 • Neni

  25.9.2023 #27 Author

  Država je pred bankrotom, a ovo je i dokaz! Cilj je da se građani dovedu do ruba siromaštva. Ovaj čovek je doveo zemlju do provalije!!!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...