Odluka o projektu još nije doneta, potreban investitor

Srbijagas predlaže izgradnju novog gasovoda od Niša do Horgoša

Srbija

30.8.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbijagas predlaže izgradnju novog gasovoda od Niša do Horgoša Srbijagas predlaže izgradnju novog gasovoda od Niša do Horgoša
Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da to preduzeće predlaže da se izgradi potpuno novi gasovod od Niša do Horgoša. Prema pisanju Novosti,... Srbijagas predlaže izgradnju novog gasovoda od Niša do Horgoša

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da to preduzeće predlaže da se izgradi potpuno novi gasovod od Niša do Horgoša.

Prema pisanju Novosti, osnove za takav projekat postoje pošto je pri kraju izgradnja gasne interkonekcije između Srbije i Bugarske, koja će obezbediti dodatne pravce snabdevanja naše zemlje gasom iz Azerbejdžana i sa grčkih terminala za tečni naftni gas, dok se planira i povezivanje sa Severnom Makedonijom, a očekuje se i da će privreda nastaviti da povećava potrošnju gasa.

Zbog svega toga, Bajatović, u razgovoru za Novosti kaže da je predlog tog preduzeća da se gradi potpuno novi gasovod od Niša do Horgoša, koji bi, zbog razvijenosti mađarskog transportnog sistema, omogućio da se uspostavi dvosmerni gasovod velikog kapaciteta do Baumgartena u Austriji, koji je najveće gasno čvorište u Evropi, i sa druge strane do Grčke, odnosno Turske.

„Kapacitet tog gasovoda bi mogao dodatno da se proširuje kompresorskim stanicama i na transportnim pravcima ka severu i ka jugu. Plus nam ostaje i ‘Balkanski to’ sa postojećim ugovorom koji imamo“, dodao je Bajatović.

Rekao je i da još uvek nije odlučeno da se uđe u ovaj projekat, jer je to velika investicija.

Novosti, međutim, napominju da se pravi plan, i da je Ministarstvo građevinarstva nedavno donelo odluku da se uradi procena uticaja na životnu sredinu izgradnje dvosmernog magistralnog gasovoda Niš – Batajnica – Horgoš.

Kako Bajatović navodi, potrebno je da se nađe investitor.

„Ovim projektom se oslanjamo na Južni gasni koridor koji je Evropa projektovala. Treba imati u vidu da će Azerbejdžan povećati isporuke za Evropu. Od 2026. to neće više biti 18 milijardi kubnih metara koliko je sad, nego 36 milijardi kubika. Izgradnjom novog gasovoda od Niša do Horgoša postali bismo velika tranzitna zemlja“, zaključio je Bajatović.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...