Radnici na gasnim platformama u Australiji odustaju od štrajka

Cene gasa u Evropi pale za 18 odsto

EU

24.8.2023 12:20 Autor: Vladimir Jokanović 0

Cene gasa u Evropi pale za 18 odsto Cene gasa u Evropi pale za 18 odsto
Cene septembarskih fjučersa gasa u Evropi na londonskoj berzi pale su u četvrtak na otvaranju trgovanja na 335,8 dolara za 1.000 kubnih metara. U... Cene gasa u Evropi pale za 18 odsto

Cene septembarskih fjučersa gasa u Evropi na londonskoj berzi pale su u četvrtak na otvaranju trgovanja na 335,8 dolara za 1.000 kubnih metara. U poređenju sa cenom od 410,8 dolara u sredu, to predstavlja pojeftinjenje za 18,2 odsto.

Cene su pale posle vesti da neće biti očekivanog štrajka radnika na gasnim platformama u Australiji, prenosi Komersant, pozivajući se na izveštaj agencije Reuters. Australijska kompanija za naftu i gas Woodside Energy preliminarno odobrila bolje plate i uslove rada za radnike gasovoda na moru koji su najavili štrajk.

To bi trebalo da spreči prekide u snabdevanju tečnim prirodnim gasom (TPG) koji su se očekivali zbog štrajka. Ranije ove nedelje berzanska cena gasa u Evropi porasla je za oko 16 procenata na 480 dolara za 1.000 kubnih metara.

Evropska komisija saopštila je prošle nedelje da su podzemna skladišta gasa u Evropi popunjena 90 odsto. Planirana popunjenost skladišta od 90 odsto dostignuta je dva meseca pre roka, odnosno pre početka grejne sezone u oktobru. Ključni razlog za to je neuobičajeno toplo vreme tokom protekle zime, što je olakšalo štednju gasa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...