Početna cena bila 5,52 miliona evra

Neuspešna prodaja NIP Borba, bez zainteresovanih kupaca za državne akcije

Srbija

29.8.2024 15:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Neuspešna prodaja NIP Borba, bez zainteresovanih kupaca za državne akcije Neuspešna prodaja NIP Borba, bez zainteresovanih kupaca za državne akcije
Ministarstvo privrede saopštilo je da je prodaja kapitala Novinsko-izdavačkog preduzeća Borba proglašena neuspešnom pošto nije bilo zainteresovanih ponuđača. Država je, inače, u okviru postupka... Neuspešna prodaja NIP Borba, bez zainteresovanih kupaca za državne akcije

Ministarstvo privrede saopštilo je da je prodaja kapitala Novinsko-izdavačkog preduzeća Borba proglašena neuspešnom pošto nije bilo zainteresovanih ponuđača.

Država je, inače, u okviru postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem ponudila paket sastavljen od 1.707.590 akcija odnosno 36,4 odsto ukupnog kapitala NIP Borba po početnoj ceni od 5,52 miliona evra, koliko je iznosila i procenjena vrednost te kompanije.

„Dana 28. avgusta 2024. godine održana je sednica Komisije za sprovođenje postupka na kojoj je jednoglasno konstatovano da do isteka propisanog roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku“, navelo je ministarstvo u obrazloženju odluke kojom prodaju NIP Borba proglašava neuspešnom.

Podsetimo da je Biznis.rs pisao o tome da, kada je reč o vrednijoj imovini, NIP Borba prema podacima iz katastra ima pravo svojine na zgradi kao i pravo korišćenja na dve parcele na Trgu Nikole Pašića na brojevima 7 i 7a. U katastru postoje i zabeležbe o sporu povodom konverzije, među kojima je poslednja s kraja decembra 2023. godine.

Država, takođe, nije i jedini akcionar NIP Borba. Osim Republike i PIO fonda, čije su akcije ponuđene u okviru neuspešne prodaje, značajan udeo u kapitalu ima i grad Beograd sa 21,32 odsto akcija.

Zatim, tu je NID (novinsko-izdavačko društvo) Kompanija Novosti AD, koja je u stopostotnom vlasništvu Media 026 doo Vučak. NID Novosti poseduju 19,04 odsto akcija NIP Borbe, dok sama Media 026 poseduje još 7,7 odsto kapitala te kompanije.

Interesantno je da više akcija NIP Borbe od PIO fonda ima Republički zavod za zdravstveno osiguranje (6,78 odsto kapitala), dok su među „državnim suvlasnicima“ među prvih deset akcionara i JKP Gradska čistoća sa 1,14 odsto kao i Nacionalna služba za zapošljavanje sa 0,76 odsto kapitala.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.