Informacije su dostupne na stranici eKatastar

Nova usluga RGZ – besplatna provera vrednosti garažnih mesta i stanova u porodičnim zgradama

Srbija

31.7.2024 15:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nova usluga RGZ – besplatna provera vrednosti garažnih mesta i stanova u porodičnim zgradama Nova usluga RGZ – besplatna provera vrednosti garažnih mesta i stanova u porodičnim zgradama
Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da građani od danas mogu potpuno besplatno da provere procenjenu vrednost svoje imovine, pošto su objavljeni podaci o... Nova usluga RGZ – besplatna provera vrednosti garažnih mesta i stanova u porodičnim zgradama

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da građani od danas mogu potpuno besplatno da provere procenjenu vrednost svoje imovine, pošto su objavljeni podaci o procenjenim vrednostima stanova i garažnih mesta u porodičnim stambenim zgradama.

RGZ je u saopštenju ocenio da se radi o „revolucionarnom koraku u transparentnosti i dostupnosti informacija“ kao i da građani sada mogu da provede vrednost te imovine „bez potrebe za angažovanjem procenitelja ili oslanjanjem na netransparentne procene“.

Ova inicijativa je deo šireg projekta masovne procene vrednosti nepokretnosti, sprovedenog u skladu sa Zakonom, i realizovanog u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“.

Metodologija masovne procene zasniva se na međunarodnim standardima i osigurava visoku pouzdanost procenjenih vrednosti, istakli su iz RGZ.

Iz te institucije podsećaju da su podaci o vrednostima stanova već bili dostupni, a da današnje proširenje na garažna mesta i stanove u porodično stambenim zgradama dodatno povećava nivo transparentnosti i poverenja u tržište nepokretnosti.

„Državnim organima, profesionalnim korisnicima katastra i privredi sada je omogućeno da ove informacije koriste u svom poslovanju, što doprinosi efikasnosti i racionalnosti poslovnih procesa“ ocenili su iz RGZ.

Njihov stav je i da je korak koji su danas preduzeli još jedan dokaz posvećenosti RGZ-a borbi protiv korupcije i prevara na tržištu nekretnina.

„Dostupnost ovih informacija će doprineti pravednijem tržištu nepokretnosti i većem poverenju građana. Pozivamo sve građane da iskoriste ovu jedinstvenu priliku i provere vrednost svoje imovine putem našeg portala – novog eKatastra“, istakli su u saopštenju.

Poručili su da RGZ ostaje posvećen unapređenju zemljišne administracije i transparentnosti u Srbiji, u službi svih građana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.