Posao vredan 600 miliona dinara

Novi tender za idejni projekat auto-puta od Pančeva do granice sa Rumunijom

Srbija

3.10.2024 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Novi tender za idejni projekat auto-puta od Pančeva do granice sa Rumunijom Novi tender za idejni projekat auto-puta od Pančeva do granice sa Rumunijom
Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je novi tender za idejni projekat sa Studijom opravdanosti auto-puta E-70, deonica Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom, a vrednost tendera je... Novi tender za idejni projekat auto-puta od Pančeva do granice sa Rumunijom

Javno preduzeće Putevi Srbije raspisalo je novi tender za idejni projekat sa Studijom opravdanosti auto-puta E-70, deonica Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom, a vrednost tendera je 600 miliona dinara (oko 5,1 miliona evra), objavila je eKapija.

Ovaj tender bio je raspisan i krajem prošle godine, ali je obustavljen pet dana nakon objavljivanja, a vrednost posla tada je bila procenjena na 180 miliona dinara.

U okviru programa za unapređenje saobraćajne infrastrukture Srbija je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, pokrenula inicijativu za izradu idejnog projekta auto-puta E-70, deonica Pančevo-Vršac-granica sa Rumunijom. Ovaj projekat ima za cilj da poboljša saobraćajnu povezanost i stvori povoljnije uslove za transport ljudi i dobara između Srbije i susednih zemalja.

Predloženi putni pravac Beograd-Pančevo-Vršac-Vatin povezuje evropske koridore IV i X, čime se, dodaje se, osnažuje međunarodna transportna mreža.

Dužina planirane trase od Pančeva do granice sa Rumunijom je oko 65 kilometara. Auto-put kroz Južni Banat imaće četiri trake a računska brzina, u ravničarskom terenu je 130 kilometara na sat.

Rok za prijavu na tender je 5. novembar.

Sporazum o izgradnji auto-puta Beograd-Temišvar potpisali su sredinom 2022. tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović i ministar transporta i infrastrukture Rumunije Sorin Mihail Grindeanu.

Rumunska vlada je nedavno odobrila tehničke i ekonomske pokazatelje za izgradnju auto-puta Temišvar-Moravica. Auto-put, koji će se protezati na 72,93 kilometra i povezivati Temišvar sa Moravicom na rumunsko-srpskoj granici, treba da bude završen u roku od 48 meseci nakon potpisivanja ugovora, piše Rumunski insajder.

Vrednost projekta je 2,93 milijardi evra, uključujući PDV, a finansiraće se kroz Transportni program EU.

Kako podseća eKapija, za izgradnju ovog putnog pravca su ranije bili zainteresovani Italijani, pa je još 2007. godine potpisan protokol o saradnji putara Srbije i Italije radi izgradnje auto-puta kroz Južni Banat.

Investicionim programom za saobraćajni sektor u periodu od 2009. do 2027. procenjena vrednost izgradnje 92 kilometra auto-puta Beograd–Pančevo–Vršac bila je 570 miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.