Međunarodni sajam poljoprivrede okupio 1.200 izlagača iz 40 zemalja

Od neobičnih sorti stoke do agrodronova i navigacije za traktore

AgrobiznisInovacijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

21.5.2024 15:37 Autor: Milica Vojtek 9

Od neobičnih sorti stoke do agrodronova i navigacije za traktore Od neobičnih sorti stoke do agrodronova i navigacije za traktore
Sve ono što ima veze sa agrarom, od stoke do najnovije poljomehanizacije, ovih dana može se videti u Novom Sadu. U najvećem vojvođanskom gradu... Od neobičnih sorti stoke do agrodronova i navigacije za traktore

Sve ono što ima veze sa agrarom, od stoke do najnovije poljomehanizacije, ovih dana može se videti u Novom Sadu. U najvećem vojvođanskom gradu u toku je 91. Međunarodni sajam poljoprivrede koji ove godine okuplja više od 1.200 izlagača iz 40 zemalja.

Manifestacija se održava pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“.

Partner manifestacije je Evropska unija, generalni sponzor Globos osiguranje, a zlatni kompanija Aldahra. Organizatori  su više puta naglasili da je uloga ovogodišnjeg sajma da bude glavni akter promocije, inovacija, ali i međunarodne saradnje.

Roboti stigli i u poljoprivredu

Na otvorenom prostoru Novosadskog sajma izložen je veliki broj najsavremenijih poljoprivrednih mašina, a uz standardne i poznate modele predstavljeno je i mnogo noviteta. Tradicionalno, najzastupljeniji su traktori i priključna mehanizacija, zatim mašine koje se koriste u mlekarstvu, ali i roboti za košenje i prskanje, agrodronovi, kao i autopilot navigacija za traktore.

Distributeri kompanije Austro Disel koja se bavi proizvodnjom traktora ističu u razgovoru za Biznis.rs da je interesovanje za njihove proizvode iz godine u godinu sve veće.

„U jednom trenutku u prošlosti ovaj brend nije bio u centru pažnje, ali se sada ponovo vratio u uži izbor poljoprivrednika u Srbiji. Naši kupci su svi, od malih farmera do velikih preduzeća – imamo kupce koji obrađuju jako puno hektara, kao i one sa manjim imanjima. Trenutno je najpopularnija serija traktora 5S sa 125 konjskih snaga i jačom tehnologijom, ali imamo i modele jednostavnijih karakteristika koje stariji više preferiraju jer se plaše novih tehnologija, a i cenovno su prihvatljiviji. Naši traktori snage 80 konja koštaju oko 60.000 evra, i to su neki najpovoljniji modeli”, kažu iz ove kuće.

Jedna od inovacija na Poljoprivrednom sajmu svakako je i autopilot navigacija za traktore. Iz kompanije Agrosolution kažu da je cena ovog proizvoda oko 5.200 evra + PDV.

“Autopilot sistem se postavi na traktor i na ekranu možete da odaberete parcelu na kojoj želite da radite. Autopilot vam automatski izabere rutu po kojoj ćete da idete, a vaše je samo da se opredelite za operaciju koju želite – oranje, prskanje, sejanje”, kažu iz Agrosolution.

Najskuplje mašine na sajmu

Najskuplje mašine predstavljene na ovogodišnjem Poljoprivrednom sajmu su kombajn CASE IH AXIAL-FLOW 9250, izložen na štandu novosadske kompanije Agromarket machinery, koji košta 470.000 evra plus PDV, i model sa MacDon hederom za koji treba izdvojiti 605.000 evra, bez uračunatog PDV-a.

Najskuplji traktor je John Deere serije 8RX, model 410. Cena mu je 450.000 evra pa naviše, sa uračunatim PDV-om.

Među inovacijama u mehanizaciji pažnju je privukla i univerzalna robotska platforma namenjena radovima u poljoprivredi i komunalnim delatnostima, nastala u saradnji preduzeća Koming kompjuter inženjering (Coming Computer Engineering) u Nišu i niškog Mašinskog fakulteta.

“Reč je o potpuno električnom vozilu, koje se kreće pomoću pogonskih baterija. Koristi se za branje, košenje, prskanje i može da vuče bilo koju priključnu mašinu do četiri tone”, objasnio je ranije menadžer razvoja poslovanja u Coming Computer Engineeringu Marko Tamburić. 

Osnovni model robota prodavaće se za 50.000 evra, dok će model sa pogonskim sklopom za poljoprivredne mašine koštati 75.000 evra. 

Takođe, agro dronovi su i ove godine privukli pažnju, a iz kompanije Agrodron kažu da se oni najčešće koriste za detekciju stanja i nadzora na usevima i kasnije za njihovo tretiranje. Cene dronova se kreću od 20.000 evra pa naviše.

Pored mehanizacije, na 91. Međunarodnom poljoprovrednom sajmu posetioci mogu da vide i izložbe životinja – krava, ovaca i koza.

Sa farme saflok ovaca Vilus kažu da su sajamskom posetom veoma zadovoljni, naročito s obzirom na to da gaje rasu ovaca koja je tek u razvoju.

“Interesovanje je veliko, a koliko smo mogli da primetimo ljude ova rasa interesuje više kao hobi. Ovan ove rase košta 800 evra, dok ženska jagnjad staju iizmeđu 300 i 350 evra”, ističu sa ove farme.

Cena ulaznice na Novosadski sajam za odrasle je 800 dinara, dok je za decu, penzionere, kolektivne posete đaka i studenata 400 dinara. Radno vreme sajma je od 9 do 19 časova, a Poljoprivredni sajam traje do 23. maja.

  • SUNCE

    21.5.2024 #1 Author

    Posto sam cula da se u Srbiji vec proizvodi vestacko meso,mozda su i to imali u ponudi.

    Odgovori

  • SENSEI

    21.5.2024 #3 Author

    Bukvalno se svašta može videti na sajmu poljoprivrede

    Odgovori

  • LULELUKA

    21.5.2024 #4 Author

    Jos malo pa cemo da gajimo robote, a ne zivotinje

    Odgovori

  • Kata

    22.5.2024 #5 Author

    Svasta se danas radi na trzistu

    Odgovori

  • DOBRILA

    22.5.2024 #6 Author

    Sve i svasta ce da izmisle..

    Odgovori

  • MIKIMILE

    22.5.2024 #7 Author

    Vise nas nista ne iznenadjuje

    Odgovori

  • Nata

    23.5.2024 #8 Author

    Dobro za proizvođače ali ne i za ljude kojima je jedini posao fizički rad na njivama i voćnjacima.

    Odgovori

  • AJA

    24.5.2024 #9 Author

    Cudno, ma da me vise nista ne iznenadjuje.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.