Taksa se plaća na promet veći od 50 miliona dinara

Od svih parafiskala privrednici najviše primedbi imaju na firmarine

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

17.6.2024 08:01 Autor: Ljiljana Begović 6

Od svih parafiskala privrednici najviše primedbi imaju na firmarine Od svih parafiskala privrednici najviše primedbi imaju na firmarine
Od mnogobrojnih parafiskalnih nameta koje plaćaju privrednici u Srbiji, najviše primedbi imaju na firmarine. Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević rekao... Od svih parafiskala privrednici najviše primedbi imaju na firmarine

Od mnogobrojnih parafiskalnih nameta koje plaćaju privrednici u Srbiji, najviše primedbi imaju na firmarine. Direktor za konkurentnost i investicije u NALED-u Dušan Vasiljević rekao je da je u tom segmentu urađena reforma, ali da nije izvedena do kraja.

Firmarina i dalje ostaje jedan od čestih predmeta žalbi od strane privrednih subjekata, onih većih i naročito onih koji postoje u većem broju jedinica lokalnih samouprava, zbog toga što opet imamo jednu vrstu neujednačenosti postupanja naših gradova i opština. Vrlo često su neki operatori telekomunikacionih sistema u situaciji da im se naplaćuje firmarina kad god okače natpis o svojoj firmi na neke antenske stubove, što apsolutno nije smisao i tako ne bi trebalo da bude”, smatra Vasiljević.

Propisi govore da mikro, mala i srednja preduzeća koja u prethodnoj godini nisu ostvarila promet veći od 50 miliona dinara nemaju obavezu da plaćaju lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru, takozvanu „firmarinu“.

“Ali, ukoliko je preduzeće imalo veći promet od navedenog limita ima obavezu da firmarinu prijavi i plati”, navode poreski savetnici.

Takođe, oni ističu da je nakon osnivanja firme potrebno da predate prijavu za ovu taksu preko portala Lokalne poreske administracije, bez obzira na to da li ste obveznik plaćanja takse ili ne.

Lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme naplaćuje lokalna samouprava. Ovu mogućnost dao je zakonodavac u Zakonu o finansiranju lokalne samouprave, gde je u članu 11. predviđeno da skupština jedinice lokalne samouprave može da uvodi lokalne komunalne takse za korišćenje prava, predmeta i usluga.

Foto: Pixabay

Firmarina može biti naplaćena za isticanje firme na poslovnom prostoru, držanje motornih drumskih i priključnih vozila, osim poljoprivrednih vozila i mašina, kao i za držanje sredstava za igru („zabavne igre“).

Taksa se naplaćuje i firmama koji obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, zatim proizvodnjom i trgovinom na veliko duvanskim proizvodima. Takođe, firmarinu će platiti i pružaoci poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova i diskoteka.

Iznos firmarine

Iznos firmarine nije fiksni, odnosno određuje ga lokalna samouprava na osnovu delatnosti, površine radnog prostora, zatim tehničko-upotrebne karakteristike objekata, veličine firme u smislu zakona kojim se uređuje računovodstvo i zone grada u kojoj se nalazi poslovni prostor.

Na primer, firma koja se bavi programiranjem, razvrstana kao mikro pravno lice, sa sedištem (i nema drugih poslovnih prostorija) u Beogradu, u zoni jedan, može da očekuje rešenje o plaćanju firmarine od 53.000 dinara, u 12 mesečnih rata. U istu klasu spadaju i delatnosti call centra, računovodstva, konsaltinga, reklamiranja i inženjerske delatnosti.

Za preduzetnike, mikro i mala pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50 miliona dinara i ne bave se pobrojanim delatnostima, godišnji iznos firmarine ograničen je na dve prosečne zarade. Reč je o prosečnoj zaradi po zaposlenom ostvarena na teritoriji jedinice lokalne samouprave u periodu januar-avgust godine koja prethodi godini za koju se utvrđuje firmarina, prema podacima republičkog organa nadležnog za poslove statistike.

Za neplaćanje ove takse propisane su i novčane kazne koje idu do 50.000 dinara. Firme će platiti kaznu ako nadležnom odeljenju ne podnesu ili ne dostave u propisanom roku prijavu za utvrđivanje obaveze po osnovu isticanja firme na poslovnom prostoru.

Kazne za neplaćanje firmarine plaćaju i lica koje ne prijave svaku nastalu promenu.

Taksa se plaća svakog meseca, u visini 1/12 godišnje obaveze. Za narednu godinu, lokalna samouprava izdaje novo rešenje u kojem se visina naknade može promeniti. Do dobijanja novog rešenja, dužni ste da svakog meseca plaćate firmarinu u iznosima iz prethodne godine.

  • HANA

    17.6.2024 #1 Author

    Jezivo koliko nameta i načina da se naplati i najmanji propust…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.6.2024 #3 Author

    Dokle vise kazne,nije lako poslovati u nadoj zemlji..

    Odgovori

  • Sale

    18.6.2024 #4 Author

    Raditi privatno u zemlji SRB gde na jednok radnika ide 5 u javnom sektoru gde se budzet puni samo parafiskalnim nametima,akcizama ,visokom cenom energenata je rabna samoubistvu…

    Odgovori

  • Ivan

    18.6.2024 #5 Author

    Neka Država od uzetog poreza, isplati opštinama u kojima se firme nalazekom.taxu,i problem rešen

    Odgovori

  • BIJUTI27

    19.6.2024 #6 Author

    „Taksa se naplaćuje i firmama koji obavljaju delatnost bankarstva, osiguranja imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom i derivatima nafte, zatim proizvodnjom i trgovinom na veliko duvanskim proizvodima. Takođe, firmarinu će platiti i pružaoci poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elektroprivrede, kazina, kockarnica, kladionica, bingo sala i pružanja kockarskih usluga i noćnih barova diskoteka. “
    I šta je problem!? Sve „proizvodne“ firme!!! Takse su male! Za ove firme treba da budu i veće!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.