po osnovu sredstava prikupljenih kroz dokapitalizaciju

Ove godine Air Srbija uplatiće u budžet Srbije 20 miliona evra

Srbija

10.8.2023 11:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Ove godine Air Srbija uplatiće u budžet Srbije 20 miliona evra Ove godine Air Srbija uplatiće u budžet Srbije 20 miliona evra
Kompanija Air Serbia najavila je da će, zbog dobrih poslovnih rezultata, u budžet Srbije ove godine uplatiti 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih... Ove godine Air Srbija uplatiće u budžet Srbije 20 miliona evra

Kompanija Air Serbia najavila je da će, zbog dobrih poslovnih rezultata, u budžet Srbije ove godine uplatiti 20 miliona evra, po osnovu sredstava primljenih kroz postupak dokapitalizacije.

Republika Srbija je sprovela dokapitalizaciju srpske nacionalne avio-kompanije u skladu sa evropskom i domaćom regulativom u decembru 2020. i u septembru 2022. godine, kao meru otklanjanja poremećaja nastalih u poslovanju izazvanih pandemijom virusa Covid-19 tokom 2020. godine, odnosno 2021. godine, podseća Beta.

Posle druge dokapitalizacije država je u kompaniji Air Serbia povećala vlasnički udeo na 83,6 odsto, dok je udeo Etihada iz Ujedinjenih Arapskih Emirata smanjen na 16,4 odsto.

Air Serbia je u prvom polugodištu ove godine prevezla oko 1,7 miliona putnika, što je za 87 odsto više nego prošle godine, odnosno za 59 odsto više u odnosu na do sada rekordnu pretpandemijsku 2019. godinu.

U odnosu na ukupan broj putnika koji su putovali preko beogradskog aerodroma, udeo putnika Air Serbia je oko 50 odsto, odnosno jedna polovina. Samo u junu, tržišni udeo putnika nacionalne avio-kompanije na beogradskom aerodromu bio je 55 odsto.

Kompanija je u prvom polugodištu obavila 19.181 let, što je 63 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, odnosno 38 odsto više nego za prvih šest meseci 2019. godine.

Prema preliminarnim finansijskim izveštajima, u prvoj polovini godine zabeležen je profit od 22,4 miliona evra, što je na nivou profita za celu 2022. godinu.

  • gagica

    13.8.2023 #1 Author

    Pa oni napreduju mora i drzava da profitira.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...