Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

BankeBiznisInvesticijePoreziPoslovanjeSrbija

31.1.2022 06:44 Autor: Marko Andrejić 7

Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama
Nekoliko važnih ekonomskih dešavanja zakazano je za nedelju koja označava završetak prvog meseca 2022. godine i prelazak u februar. Biznis.rs je za vas pripremio... Pet značajnih ekonomskih događaja u nedelji pred nama

Nekoliko važnih ekonomskih dešavanja zakazano je za nedelju koja označava završetak prvog meseca 2022. godine i prelazak u februar. Biznis.rs je za vas pripremio kratak pregled događaja od značaja za privrednike i poslovnu zajednicu u narednih sedam dana.

Ističe rok za prijavu za subvencije za eFiskalizaciju

Poreski obveznici mogu još danas da se prijave za subvencije za prelazak na novi model fiskalizacije. Tranzicioni period za prelazak na online fiskalizaciju počeo je 1. novembra prošle godine, a obveznici imaju obavezu da do 30. aprila 2022. godine u potpunosti svoje poslovanje prilagode novom modelu, jer od 1. maja počinje puna primena novog Zakona o fiskalizaciji.

Isplata subvencija podrazumeva davanja poreskim obveznicima u iznosu od 100 evra po svakom prodajnom mestu i još 100 evra po svakom prodajnom uređaju, a za privrednike koji nisu u sistemu PDV-a taj iznos je uvećan za 20 odsto.

Pravo na korišćenje imaju obveznici fiskalizacije osnovani i upisani kod nadležnog registra zaključno sa 29. oktobrom 2021. godine.

I dok se u Srbiji pripremaju nove fiskalne kase, u Sloveniji je ukinuta obaveza štampanja fiskalnih računa. O tome je u razgovoru za Biznis.rs govorio direktor Poreske uprave Slovenije Ivan Simič.

Treća investiciona konferencija na Paviljonu Srbije na Expo 2020 Dubai

Razvojna agencija Srbije (RAS) i Expo Srbija tim danas organizuju treću investicionu konferenciju na Paviljonu Srbije na Svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju. Konferencija će biti posvećena ulaganjima u banje i klimatske oblasti u Srbiji, odnosno smeštajne i hotelske kapacitete u cilju upotpunjavanja turističke ponude Srbije.

Investiciona konferencija Srbije „Spa&Wellnes Real Estate“ organizuje se u toku Expo tematske nedelje „Health and Wellness“ i predstaviće svetskoj javnosti specijalan segment turističke ponude Srbije, kao što su banje i klimatske oblasti zemlje i brojne mogućnosti za dalja ulaganja u izgradnju novih i adaptaciju postojećih smeštajnih kapaciteta.

SRBIJA I SLOVENIJA ZASTAVE
Foto: kolaž/wikipedia.org

Biznis forum Srbija-Slovenija: prilika za nove poslove

Privredna komora Srbije u saradnji sa slovenačkim Institutom za strateška rešenja organizuje poslovni forum „Ekonomska integracija Zapadnog Balkana – privredni odnosi Srbije i Slovenije“, koji će se održati u sredu, 2. februara u beogradskom hotelu Crowne Plaza.

Cilj ovog skupa je da se rasvetle ključna pitanja i inicijative ekonomske saradnje u regionu, sa posebnim akcentom na privrednu saradnju između Srbije i Slovenije.

Učesnicima foruma obratiće se Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, Tine Kračun, direktor Instituta za strateška rešenja (Inštitut za strateške rešitve), Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS. Forum će biti realizovan kroz CEO panel na kojem će govoriti Dušan Milićević, generalni direktor Comtrade System Integration, Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB Grupe, Mihailo Janković, generalni direktor MK Grupe, Nada Drobne Popovič, predsednica Uprave Petrol, Nenad Miščević, generalni direktor Nektar Grupe, Dragan Marković, predsednik Izvršnog odbora Triglav osiguranja, Bogdan Gecić, partner i osnivač advokatske kancelarije „Gecić Law“.

Centralne banke ove nedelje odlučuju o kamatama

Za ovu nedelju zakazani su sastanci Evropske centralne banke, Banke Engleske, Banke za novčane rezerve Australije, ali i centralnih banaka nekih od tržišta u razvoju, poput Brazila i Češke Republike. Očekuje se da bi Banka Engleske mogla da nastavi sa podizanjem kamatne stope, dok analitičari procenjuju da ECB trenutno neće značajno menjati svoj kurs.

Narodna banka Srbije objavljuje novi Statistički bilten

Danas će biti objavljen Statistički bilten Narodne banke Srbije za decembar 2021. godine. Ova mesečna publikacija obuhvata monetarnu statistiku i spoljnoekonomski sektor, koji su izrađeni na osnovu podataka prikupljenih i obrađenih u Narodnoj banci Srbije, kao i realni i fiskalni sektor za čiju izradu su uglavnom korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.