U našoj zemlji 31 odsto kompanija u vlasništvu preduzetnica

PKS: Svaka treća žena u Srbiji smatra da postoje nejednaki uslovi za preduzetništvo

PreduzetnikSrbija

28.11.2022 13:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

PKS: Svaka treća žena u Srbiji smatra da postoje nejednaki uslovi za preduzetništvo PKS: Svaka treća žena u Srbiji smatra da postoje nejednaki uslovi za preduzetništvo
Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić izjavila da svaka treća žena u Srbiji smatra da i dalje postoje nejednaki uslovi za... PKS: Svaka treća žena u Srbiji smatra da postoje nejednaki uslovi za preduzetništvo

Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić izjavila da svaka treća žena u Srbiji smatra da i dalje postoje nejednaki uslovi za poslovanje muškaraca i žena kada je preduzetništvo u Srbiji u pitanju.

Ona je na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana preduzetnica istakla da je 31 odsto preduzeća u vlasništvu žena, a da je 87 odsto njih zadovoljno što su ušle u preduzetničke vode, prenosi Beta.

„Naš cilj je da u budućnosti ne govorimo više o muškom i ženskom preduzetništvu već samo o preduzetništvu. Moram da kažem da je mnogo toga urađeno. Ministarstvo privrede je najavilo za sledeću godinu još snažniju podršku preduzetnicama pod nazivom ‘Žene su zakon’. Radićemo na izjednačavanju prava preduzetnica kada je porodiljsko odsustvo u pitanju“, rekla je Simanić.

Direktorka Direkcije komunikacija u Erste banci Jasna Uzelac Braunović rekla je da je ova banka oduvek brinula o rodnoj ravnopravnosti i nedavno pokrenula serijal besplatnih radionica za sve preduzetnice i za sve koji žele da započnu biznis. Kako je navela, Erste banka je do sada uz pomoć radionica obradila četiri teme: upravljanje finansijama, pisanje biznis planova, istraživanje tržišta i online oglašavanje.

„Pre nekoliko nedelja, Erste banka je dobila nagradu za rodno najsenzitivniju kompaniju u Srbiji. Pre nego što smo ektremno krenuli da se bavimo ovom temom, mi smo rodnom ravnopravnošću krenuli da se bavimo kod nas u banci. Rezultat toga je da imamo 70 odsto zaposlenih žena, a ove godine po prvi put preko 50 odsto njih se nalaze na rukovodećim položajima. Različitost može da doprinese društvu i nastavićemo da se bavimo njome“, rekla je Uzelac Braunović.

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić rekao je da je poslednjih 15-20 godina žensko preduzetništvo prepoznato kao posebna ciljna grupa, upravo iz društvene odgovornosti kompanija.

„Nadam se da u budućnosti nećemo praviti razliku između muškog i ženskog preduzetništva a dok to ne postignemo, bankarski sektor je tu da kreditnim linijama podržimo one koje podržavaju žensko preduzetništvo“, rekao je Vasić.

  • GOCA BG

    28.11.2022 #1 Author

    Oduvek je postojala nejednakost,a sve vise zena bolje vode poslove od muskaraca…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...