Dokumentacija na javnom uvidu do 16. septembra

Planina Rudnik pod zaštitom? Predložen status predela izuzetnih odlika

EkologijaSrbijaTurizam

29.8.2024 13:02 Autor: Milica Rilak 2

Planina Rudnik pod zaštitom? Predložen status predela izuzetnih odlika Planina Rudnik pod zaštitom? Predložen status predela izuzetnih odlika
Počeo je javni uvid u Nacrt uredbe o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik“ i prateće Studije zaštite, koji će trajati do 16. septembra.... Planina Rudnik pod zaštitom? Predložen status predela izuzetnih odlika

Počeo je javni uvid u Nacrt uredbe o proglašenju Predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik“ i prateće Studije zaštite, koji će trajati do 16. septembra.

„Predeo izuzetnih odlika Planina Rudnik stavlja se pod zaštitu u cilju zaštite i očuvanja izraženog biodiverziteta, specifičnih geomorfoloških, geoloških, hidrogeoloških, hidroloških i klimatskih fenomena, karakteristične fizionomije pejzaža, dobro očuvanog tradicionalnog, izvornog i autohtonog načina života, kao i bogatog kulturno-istorijskog nasleđa“, stoji u nacrtu Uredbe koju je na javni uvid stavilo Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

U okviru Predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik“ šume zauzimaju približno 90 odsto područja i čine najzastupljeniji element od kojeg zavisi „stabilnost prirodnog mozaika“, stoji u Nacrtu koji je u sredu predstavljen javnosti. Livade i pašnjaci su, kako se ističe, zastupljeni sa oko osam odsto površine, dok urbano tkivo, poljoprivredne površine i ostali elementi čine manje od procenta.

Na području Rudnika se, međutim, rudarske aktivnosti beleže najmanje od 16. veka, a danas nekada društvenim preduzećem za eksploataciju i preradu rude bakra, cinka, olova i srebra upravlja Privredno društvo Rudnik i flotacija Rudnik d.o.o. Na zvaničnom portalu kompanije ističe se da je njen kapital u vlasništvu beogradske kompanije Contango, ćerke firme britanske kompanije Mineco Limited.

Kako će proglašenje predela izuzetnih odlika uticati na rad rudarske kompanije koja je, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u 2023. godini ostvarila prihod od gotovo 20 miliona evra, i koja zapošljava više od 450 radnika?

Planina Rudnik, zone zaštite / Izvor: Zavod za zaštitu prirode Srbije, 2023.

Nacrtom uredbe previđeno je da površina Predela izuzetnih odlika „Planina Rudnik“ iznosi 10.019,80 hektara (ha), od čega je 5.727,20 ha (57,16 odsto) u državnom vlasništvu, 34,66 odsto u privatnom, 1,51 odsto u javnom, 6,52 odsto u crkvenom i 0,15 odsto u ostalim oblicima vlasništva.

„Na području Predela izuzetnih odlika „Planina Rudnikˮ, utvrđuju se režimi zaštite I, II i III stepena, od kojih prvi stepen obuhvata lokalitet Veliki Šturac, drugi stepen obuhvata lokalitete Mali Šturac, Veliki Šturac II i Ramaćki visovi, dok zaštita trećeg stepena obuhvata 9.800 ha odnosno 97,79 odsto područja“, stoji u nacrtu uredbe.

RUDNIK DOO

MIŠE MIHAILOVIĆA 2, 32313, Rudnik, Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
19.940.447,38 (2023)
Broj zaposlenih:
458 (2023)

Treći stepen podrazumeva takozvanu „proaktivnu“ zaštitu u okviru koje se, kao što stoji u dokumentaciji koja je na javnom uvidu, zabranjuje izgradnja industrijskih i poljoprivrednih objekata, kao i saobraćajne i energetske infrastrukture, deponija, ali i javnih skijališta, gondola i objekata visinskog prevoza.

To, međutim, ne znači da se stavlja zabrana na sve privredne aktivnosti. U delu nacrta uredbe koji se odnosi na to kakvi radovi i aktivnosti su dozvoljeni nabrojani su i izvođenje geoloških radova i izrada istražnih bušotina i raskopa, ali samo za potrebe već postojećeg eksploatacionog polja.

Dozvoljava se, takođe, eksploatacija mineralnih sirovina „samo na postojećem eksploatacionom polju“.

Ministarstvo zaštite životne sredine navelo je u nacrtu uredbe da bi Predeo izuzetnih odlika „Planina Rudnikˮ bio poveren na upravljanje Turističkoj organizaciji Kragujevac koja bi, između ostalog, odredila i visinu naknade za korišćenje.

Javni uvid, inače, traje do 16. septembra, do kada fizička i pravna lica mogu da dostave primedbe na Nacrt uredbe i prateću studiju, i to u pisanoj formi na pisarnicu Ministarstva zaštite životne sredine ili putem e-maila.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.