Delta Holding u rekonstrukciju čuvenog kongresnog centra uložio 120 miliona evra

Plava dvorana Sava Centra otvara vrata posetiocima – u obnovu uloženo 40 miliona evra

Srbija

2.9.2024 14:13 Autor: Milica Rilak 5

Plava dvorana Sava Centra otvara vrata posetiocima – u obnovu uloženo 40 miliona evra Plava dvorana Sava Centra otvara vrata posetiocima – u obnovu uloženo 40 miliona evra
Završetkom radova na čuvenoj Plavoj dvorani, koja se svečano otvara u utorak 3. septembra, okončana je rekonstrukcija Sava Centra, koga je u novembru 2020.... Plava dvorana Sava Centra otvara vrata posetiocima – u obnovu uloženo 40 miliona evra

Završetkom radova na čuvenoj Plavoj dvorani, koja se svečano otvara u utorak 3. septembra, okončana je rekonstrukcija Sava Centra, koga je u novembru 2020. godine kupio Delta Holding za 17,54 miliona evra, uz obavezu da u čuveno zdanje investira još najmanje 50 miliona evra.

Obnova čuvenog kongresnog centra na kraju je Deltu koštala 120 miliona evra, a Plava dvorana poslednja je celina tog kompleksa kojoj je ne samo vraćen stari sjaj, već je opremljena najsavremenojom tehnikom dok je broj mesta povećan na 4.050, rečeno je tokom premijernog obilaska organizovanog za novinare.

Novinari su bili prvi „gosti“ rekonstruisane Plave dvorane, ali i pre nego što su ušli u čuvenu salu, imali su priliku da se uvere da je na mestu i dalje prepoznatljiv luster u foajeu, poznat po nadimku „Nebo“ i kultan koliko i njegov „kolega“ iz hotela Jugoslavija.

Foaje Plave dvorane / Foto: Biznis.rs

U obnovu Plave dvorane uloženo je 40 miliona evra i tri godine rada pa verujem da možemo da kažemo da je rad na njoj kruna rekonstrukcije Sava Centra“, ocenila je direktorka Delta Real Estate Angelina Nekić.

Ostala je, kako je istakla, prepoznatljiva po svom plavom koloritu, ali je kapacitet povećan na 4.050 mesta a sada može da ponudi i unapređen audio-vizuelni doživljaj, kako bi mogla da stoji rame uz rame sa svim kongresnim centrima, ali i kao koncertna, pozorišna i najveća bioskopska dvorana u regionu sa najvećim 3D bioskopskim platnom.

Angelina Nekić / Foto: Biznis.rs

Direktorka Sava Centra Kristina Milinčić podsetila da otvaranje vrata Plave dvorane znači da će posetioci moći da uživaju u nastupima nekih od najvećih muzičkih zvezda današnjice, a od sledeće godine i u takođe kultnom filmskom festivalu FEST.

Sava Centar je, prema njenim rečima, u međuvremenu odabran i od strane pravog kongresnog „teškaša“ za domaćina jednog od najvećih okupljanja ikada zabeleženog u Beogradu.

Kristina Milinčić / Foto: Biznis.rs

„U proleće naredne godine oko 7.000 delagata Evropskog kongresa kardiologa iz oblasti srčane insuficijencije biće naši gosti. To ne bi bilo moguće da Sava Centar nije unapređen što tehnološki, što u pogledu biznis modela“, rekla je Milinčić.

Naglasila je da je od ogromnog značaja za pozicioniranje Beograda kao dostupne destinacije i renoviranje i proširenje kapaciteta Aerodroma Nikola Tesla, kao i otvaranje novih linija Air Serbia, a sve u susret EXPO 2027, tokom koga će, kako je istakla, koristi imati svi u okviru kongresne,ugostiteljske i turističke industrije.

Novinari su imali priliku da obiđu ne samo Plavu dvoranu i salu „amfiteatar“ za koju se, prema rečima arhitekte zadužene za rekonstrukciju Sava Centra Ivane Letić, pričalo da je „krivac“ što čuvena sala nije oduvek imala 4.000 mesta koliko je želeo Josip Broz Tito, već i obnovljeni Atrijum ili zimsku baštu – poznatu ljubiteljima džeza kao mesto gde se održavao Beogradski Jazz festival.

Ipak, na Plavu dvoranu je, kako je ispričala novinarima, potrošeno najviše energije i entuzijazma kako bi bio očuvan ne samo enterijer i originalni betonski elementi, već i poznate plave stolice – koje se inače više ne proizvode.

Foto: Biznis.rs

„Mi smo došli do španske firme Figueras koja je bila spremna da napravi potpuno novi kalup po uzoru na stolice iz sale, kako bismo zadržali izgled, ali i poboljšali komfor“, podelila je sa novinarima Letić.

Delta Holding u narednom periodu namerava da investira više od 850 miliona evra u projekte razvoja nekretnina, podsetila je Angelina Nekić.

U neposrednoj blizini Sava Centra otvoreno je gradilište Delta Disctrict, ekskluzivnog poslovnog centra sa hotelom od pet zvezdica i rezidencijalnim delom. Još 300.000 kvadrata Delta planira da izgradi u Delta Landu u Bulevaru Despota Stefana u Beogradu, dok se sprema i za izgradnju modernog poslovnog kompleksa u Novom Sadu Delta Iron, što predstavlja, kako je rekla Negić, „povratak“ Delta Holdinga u taj grad.

  • SABRINA

    3.9.2024 #1 Author

    Stari,dobri SC…opet u punom sjaju.

    Odgovori

  • DOBRILA

    3.9.2024 #2 Author

    Super, ovo je bas lepo…

    Odgovori

  • SHALIMAR

    3.9.2024 #3 Author

    Na svetskom nivou,sve pohvale!

    Odgovori

  • Milan

    3.9.2024 #4 Author

    Zar nije ovo bivsa Kongresna sala bivse KPJ? Inace istorijska cinjenica je da su komunisti jos na Drezdenskom kongreu KPJ 1928 godine doneli odluku da se Jugoslavija rasturi. Izgleda da su sproveli tu odluku 1991 godine.

    Odgovori

  • Melisa

    4.9.2024 #5 Author

    OVO Moram videti.super

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.