POMOĆ EVROPE ZA NERAZVIJENE OPŠTINE U SRBIJI Ukupno 2,5 miliona evra za razvoj malih biznisa

EUPreduzetnikSrbijaVesti

17.6.2020 14:37 Autor: Julijana Vincan 1

POMOĆ EVROPE ZA NERAZVIJENE OPŠTINE U SRBIJI Ukupno 2,5 miliona evra za razvoj malih biznisa POMOĆ EVROPE ZA NERAZVIJENE OPŠTINE U SRBIJI Ukupno 2,5 miliona evra za razvoj malih biznisa
Kroz program „EU PRO“, Evropska unija će finansirati 112 projekata ukupne vrednosti 2,5 miliona evra. U pitanju je podrška za najmanje razvijene ili nerazvijene... POMOĆ EVROPE ZA NERAZVIJENE OPŠTINE U SRBIJI Ukupno 2,5 miliona evra za razvoj malih biznisa

Kroz program „EU PRO“, Evropska unija će finansirati 112 projekata ukupne vrednosti 2,5 miliona evra. U pitanju je podrška za najmanje razvijene ili nerazvijene opštine, pre svega u Jugoistočnoj i Jugozapadnoj Srbiji, čime je pokriveno 99 opština. Program se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom UN za projektne usluge – UNOPS.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, podsetila je da je prvi poziv za učešće u „EU PRO“ programu bio 2018. godine, a da je ovo drugi po redu, na koji se javilo 550 preduzeća.

Za program „Srbija 2025“ prijavilo se 555 preduzeća, a 112 je dobilo sredstva za razvoj biznisa, pre svega, za proizvodnju odeće, hrane, nameštaja, prerade drveta, na nivou čitave zemlje. Jedan od uslova za dobijanje sredstava bilo je društveno odgovorno poslovanje.

„Sve su to preduzeća iz manje razvijenih opština koje posluju u Borskom, Jablaničkom, Mačvanskom, Rasinskom, Nišavskom, Podunavskom, Pčinjskom, Topličkom i drugim okruzima“, navela je ministarka.

Šefica Kancelarije UNOPS u Srbiji, Mikela Telatim (Michela Telatin), ocenila je da bi bespovratna pomoć preduzećima trebalo da poboljša njihovu konkurentnost i održivost, kao i da dovede do otvaranja novih radnih mesta.

Foto: Tanjug

Žene su vlasnice preduzeća u skoro 35 odsto od ukupnog broja korisnika bespovratnih sredstava. Prema rečima Joksimović, to će doprineti ekonomskom osnaživanju žena, naročito u ruralnim sredinama i podići nivo njihovog uključivanja u privredne tokove i obezbediti im dodatnu finansijsku sigurnost.

Vlasnica preduzeća za proizvodnju prehrambenih proizvoda „Domaćica 014“, Ivana Maksimović, istakla je da se konkurs pojavio baš u pogodnom trenutku, jer su imali spreman biznis plan. Znali su koje su im mašine potrebne i obezbedili su 20 odsto učešća za ukupan iznos od oko 29.000 evra pomoći.

Maksimović je ispričala da je reč o porodičnoj firmi koja je u početku proizvodila gotova jela, a kasnije prešla na slatki asortiman. „U planu je novo zapošljavanje jednog radnika, a kasnije još tri. U planu je i da pomognemo najugroženijim sugrađanima kroz donacije obroka i školskog pribora“, rekla je Maksimović.

  • Irina

    18.6.2020 #1 Author

    Znacajno za preduzeca i povecanje radnih mesta u manje razvijenim opstinama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...