Polovina anketiranih želi da napusti zemlju

Poražavajući rezultati ispitivanja mladih u Srbiji

Srbija

12.8.2024 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Poražavajući rezultati ispitivanja mladih u Srbiji Poražavajući rezultati ispitivanja mladih u Srbiji
Na Međunarodni dan mladih, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) tradicionalno objavljuje rezultate najvećeg godišnjeg istraživanja mladih u Srbiji – Alternativnog izveštaja o položaju i... Poražavajući rezultati ispitivanja mladih u Srbiji

Na Međunarodni dan mladih, Krovna organizacija mladih Srbije (KOMS) tradicionalno objavljuje rezultate najvećeg godišnjeg istraživanja mladih u Srbiji – Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Republici Srbiji.

Ovogodišnje istraživanje je sprovedeno u periodu od aprila do maja 2024. godine, pri čemu su korišćene kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja i prikupljanja podataka. Upitnik je popunilo 1.210 ispitanika sa teritorije Srbije.

Više od polovine ispitanika (54,4 odsto) smatra da politički sistem u Srbiji uopšte ne omogućava mladima da utiču na političke procese i odluke. Da politički sistem u potpunosti omogućava uticaj mladih na političke procese i odluke, smatra tek 1,8 odsto mladih ispitanika.

Stav prema izborima u Srbiji – 82,5 odsto mladih nema poverenja u izborni sistem, odnosno njih 57 odsto smatra da izbori uopšte nisu fer i pošteni, a 25,5 odsto da izbori nisu fer i pošteni, dok je samo 1,8 odsto odgovorilo da su u potpunosti fer i pošteni.

Mladi imaju umereno poverenje jedino u naučnike i nauku, dok sve ostale institucije imaju prosečno poverenje niže od 3,00. Sa najmanjim poverenjem ističu se političke institucije.

Poverenje u demokratiju je je poraslo u odnosu na prethodnu godinu, pa sada iznosi 39 odsto, dok se nepoverenje za godinu dana smanjilo sa 29,5 odsto na 26,4 odsto. Odnos mladih prema liderstvu i vođama: 57 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak vođa i lider koga će narod slediti, što predstavlja blagi pad u odnosu na prošlu godinu (60,1 odsto).

U odnosu na prethodnu godinu, kada je pozitivna reakcija na EU bila na rekordno niskom nivou (16 odsto), i ove godine procenat je isti.  

Zabrinjavajući je podatak da čak 17 odsto mladih radi bez ugovora tj. “na crno”, 37 odsto mladih bilo je na neplaćenoj radnoj praksi, dok je na plaćenoj bilo 18 odsto, što je blagi porast u odnosu na prošlu godinu (13 odsto).

Skoro polovina (49 odsto) mladih planira da se iseli iz Srbije, pri čemu 21 odsto ispitanika već planira odlazak, dok 28 odsto još uvek nije ušlo u process planiranja. Svega 14 odsto mladih tvrdi da neće napustiti Srbiju.

Kao razloge za selidbu iz zemlje, oni navode viši životni standard (33 odsto), a odmah iza njega je dostojanstveniji život (32 odsto). Mladi su takođe istakli važnost boljih javnih usluga (14 odsto).

Čak 51,9 odsto mladih smatra da nasilje može biti opravdano, što je porast od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu. Čak 46,9 odsto ispitanih smatra da je stručna pomoć za brigu o mentalnom zdravlju nedostupna mladima. Skoro polovina mladih (48,3 odsto) ističe da se često oseća anksiozno.

Kada je ekologija u pitanju, čak 63,5 odsto mladih ispitanika smatra da je kvalitet životne sredine u Srbiji loš.

Podaci iz istraživanja svake godine sve više ukazuju na potrebu za poboljšanjem položaja mladih u Srbiji. Odlazak mladih i njihovo nezadovoljstvo životom postaju sve veći problem. Ključni akteri moraju prepoznati ovu situaciju kao prioritet i preduzeti neophodne mere za njeno rešavanje.

Ovaj izveštaj je izrađen uz podršku projekta “Snaga aktivizma”, koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovode Trag fondacija i partnerske organizacije CRTA, Krovna organizacija mladih Srbije, BeFem, Slavko Ćuruvija fondacija i Srpski filantropski forum.

  • meli77

    12.8.2024 #1 Author

    Ne čude me podaci o mladima i mislim da su istraživanja realna

    Odgovori

  • SHALIMAR

    12.8.2024 #2 Author

    Zabrinjavajuce…

    Odgovori

  • Milan

    12.8.2024 #3 Author

    Glavni razlog su ultra niske zarade i ne postovanje radnika. Ako muz i zena rade u Mcdonalds-u za po 70k RSD neto. Sa tim novcem mogu da prezive ali da strogo paze svaki mesec, kako ne bi izasli van granica troska. Ne daj boze da zazele veci stan kako bi imali vise konfora, recimo 80 kvadrata ili da priuste sebi kola i gorivo za auto.. to je nemoguca misija.
    Kada bi vlast bila pametna pa da gradjanima daje povoljne potrosacke kredite sa kamatom maksimalno izmenju 1-3% godisnje, tu kamatu bi pojeo rast cena. Jedini gradjani za koje sam cuo da imaju pravo na kredite sa ovim niskim kamatama su politicari, policajci i vojnici.

    Odgovori

  • Melisa

    13.8.2024 #4 Author

    Vec vidjenoo…

    Odgovori

  • DOBRILA

    13.8.2024 #5 Author

    Pa nije nam ovo nista novo..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.