Leksikon 2022: Miloš Zdravković

Posledice odvajanja Rusije od Evrope još nesagledive

Hi-techSrbijaSvet

12.1.2023 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 5

Posledice odvajanja Rusije od Evrope još nesagledive Posledice odvajanja Rusije od Evrope još nesagledive
Miloš Zdravković završio je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, na odseku za fizičku elektroniku, smer biomedicinski i ekološki inženjering. Član je Inženjerske komore Srbije... Posledice odvajanja Rusije od Evrope još nesagledive

Miloš Zdravković završio je Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu, na odseku za fizičku elektroniku, smer biomedicinski i ekološki inženjering. Član je Inženjerske komore Srbije i NUNS-a.

Stalni je saradnik Centra za geostrateške studije i autor portala Iskra i Energija Balkana. U javnosti je najčešće predstavljen kao stručnjak za energetiku.

Pitali smo Miloša Zdravkovića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2022. godinu?

Događaj godine

– Događaj godine je rat u Ukrajini, koji će verovatno za posledicu imati ne samo raspad te zemlje, nego i novu podelu sveta. Rusija se odvojila od Evrope, koja je bila njeno najveće tržište za izvoz sirovina i energenata. Istovremeno, Rusija je od zemalja Evropske unije, pre svih Nemačke, kupovala tehnologiju. Sada se to promenilo, Evropa je ostala bez pokretačke snage, a Rusija je ostala izolovana od tog dela sveta. Posledice toga još nisu sagledive.

Ličnost godine

– Ilon Mask (Elon Musk). To je čovek koji je promenio svetske tokove. Čovek iz srednje klase koji je postao najbogatiji u svetu. Trasirao je put novih inovativnih tehnologija, a na kraju je postao i medijski važan kada je kupio Twitter. Založio se za slobodu govora, po mom mišljenju, vraćajući nalog bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu (Donald Trump).

Najbolji poslovni potez godine

– Najbolji poslovni potez godine za mene je globalno zatvaranje mreže Maskove kompanije Space X. Starlink omogućava satelitski pristup internetu na celoj planeti. To menja svetsko tržište telekomunikacija. Planirano je da u jednom trenutku u Zemljinoj orbiti bude 40.000 satelita. To je najveći naučni, tehnološki i ekonomski proboj godine.

Poslovni promašaj godine

– Maskova kupovina kompanije Twitter. Kupio je za više od 40 milijardi dolara nešto što bi moglo uskoro da bankrotira. On je imao dobru nameru, ali treba imati u vidu da je kompanija u teškim problemima. Sankcije Evropske unije prema Rusiji takođe su poslovni promašaj godine. EU je sebi pucala u nogu.

Očekivanja u 2023. godini

– Očekujem da će se završiti rat u Ukrajini i da će početi mirovni pregovori između Zapada i Rusije, kao i da će svet ući u neku predvidivu budućnost.

  • Jovana24

    12.1.2023 #1 Author

    Bas tako, poslovni promasaj godine

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.1.2023 #2 Author

    Svidja mi se njegov optimisticki stav sto se tice zavrsetka rata i predvidive buducnosti…

    Odgovori

  • DUSICA

    13.1.2023 #3 Author

    To je njegovo misljenje videcemo jel bio upravu

    Odgovori

  • SNEZANA

    13.1.2023 #4 Author

    Tek ce nam meseci i godine naredne pokazati kolike ce to posledice biti.

    Odgovori

  • LEKI

    14.1.2023 #5 Author

    Svakako da ce biti posledica , vreme ce pokazati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...