podsticanje zajedničkih projekata u oblastima digitalizacije, energetike i tehnoloških inovacija

Poslovni forum Srbija – Japan otvara vrata za nova partnerstva

Srbija

18.10.2024 14:54 Autor: Vladimir Jokanović 1

Poslovni forum Srbija – Japan otvara vrata za nova partnerstva Poslovni forum Srbija – Japan otvara vrata za nova partnerstva
Ključne teme dvodnevnog Poslovnog foruma Srbija- Japan uključuju jačanje ekonomske saradnje, istraživanje novih investicionih mogućnosti, kao i podsticanje zajedničkih projekata u oblastima digitalizacije, energetike... Poslovni forum Srbija – Japan otvara vrata za nova partnerstva

Ključne teme dvodnevnog Poslovnog foruma Srbija- Japan uključuju jačanje ekonomske saradnje, istraživanje novih investicionih mogućnosti, kao i podsticanje zajedničkih projekata u oblastima digitalizacije, energetike i tehnoloških inovacija, izjavio je za Biznis.rs Oliver Lepori izvršni direktor japanskog poslovnog udruženja u Srbiji (JBAS).

Podsetimo, privredna delegacija Japana sa više od 100 predstavnika posetila je Beograd, gde je u četvrtak i petak učestvovala na Poslovnom forumu Srbija – Japan sa najvišim srpskim političkim zvaničnicima i predstavnicima privrede, istražujući mogućnosti investiranja u projekte i poslove u našoj zemlji.

„Očekujemo da će ovaj Forum otvoriti vrata za nova partnerstva, produbiti odnose između naših zemalja i omogućiti dalji razvoj u strateškim sektorima. Što se tiče naše uloge u događaju, naša organizacija deluje kao posrednik između japanskih kompanija i lokalnog tržišta“, naveo je Lepori.

Japansku delegaciju čine rukovodioci kompanija iz sektora informacionih tehnologija i digitalizacije, energetike i zaštite životne sredine, automobilske i vazduhoplovne industrije, robotike, biotehnologije, agrotehnologije, turizma, trgovine, usluga i drugih oblasti.

„Aktivno učestvujemo u organizaciji, pružamo podršku tokom poslovnih sastanaka i obezbeđujemo ključne informacije o mogućnostima poslovanja u Srbiji. Naš cilj je da ovaj forum bude platforma za konkretne rezultate i nastavak uspešnih poslovnih inicijativa“, naveo je naš sagovornik.

Foto: Beta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak u Palati Srbija da japanske kompanije učestvuju u veoma značajnim projektima i poslovima u Srbiji i da se očekuje dolazak još većeg broja investitora iz te zemlje. „Počastvovan sam posetom Srbiji najveće do sada poslovne delegacije iz Japana u kojoj je više od 100 privrednika“, rekao je Vučić u Palati Srbija, prenosi N1.

Predsednik organizacije JETRO (Japanska spoljna trgovinska organizacija pri vladi) Susumu Kataoke je rekao da Srbija ima veliki značaj za japanske kompanije. „Prednosti Srbije su u izuzetnom IT sekoru, ljudskim resursima i niskim troškovima za radnu snagu“, kazao je Kataoke.

Ambasador Japana u Srbiji Akira Imamura je rekao da vlada njegove zemlje podržava dolazak japanskih kompanija u Srbiju i njihovo poslovanje na tom tržištu. Učesnicima foruma obratio se i premijer Srbije Miloš Vučević. Održana je panel diskusija „Privredna saradnja između Srbije i Japana, šanse i izazovi“, kao i bilateralni razgovori privrednika.

Prema rečima Leporiija, JBAS je poslovno udruženje od oko 60 japanskih kompanija koje posluju u Srbiji, čije aktivnosti su koncentrisane na unapređenje bilateralnih ekonomskih odnosa, ali i kulturne i naučne saradnje.

„Svoje aktivnosti koordinišemo sa Ambasadom Japana u Srbiji, kao i sa organizacijamaJETRO i JICA (Japanska agencija za međunarodnu saradnju), koje su nam ujedno i počasne članice. Osim ovoga, JBAS ima i institucionalnu ulogu zvaničnog kontakt centra za Srbiju Privredne komore Japana (JCCI)“, istakao je Lepori.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.