Premijeri u Skoplju razgovarali o izgradnji naftovoda i brze pruge

Potpisan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora sa Severnom Makedonijom

Srbija

7.10.2024 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potpisan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora sa Severnom Makedonijom Potpisan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora sa Severnom Makedonijom
Premijer Miloš Vučević izjavio je danas u Skoplju da su vlade Srbije i Severne Makedonije potpisale memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda, dužine oko... Potpisan sporazum o izgradnji gasnog interkonektora sa Severnom Makedonijom

Premijer Miloš Vučević izjavio je danas u Skoplju da su vlade Srbije i Severne Makedonije potpisale memorandum koji predviđa zajedničku izgradnju gasovoda, dužine oko 70 kilometara, koji bi imao godišnji kapacitet od približno 14 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Vučević je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Vlade Severne Makedonije Hristijanom Mickoskim, rekao da Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti gasa između Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Ministarstva energetike, rudarstva i mineralnih sirovina Severne Makedonije predstavlja uvod u izgradnju novog interkonektora, saopšteno je po potpisivanju.

Vučević je istakao da je namera da Srbija preko Severne Makedonije dobije još jednu liniju snabdevanja prirodnim gasom, i to od Aleksandropolisa u Grčkoj, i podsetio na to da je naša zemlja donela stratešku odluku da diverzifikuje izvore snabdevanja prirodnim gasom.

„Naravno, želimo da širimo broj partnera koji su zainteresovani da sarađuju sa nama na polju energetike, što će svakako doprineti većoj energetskoj stabilnosti naše države“, rekao je premijer.

On je preneo da je premijer Severne Makedonije predložio da se paralelno radi i naftovod i da Srbija dobije i tu mogućnost snabdevanja naftom.

Vučević je rekao da je tokom susreta sa Mickoskim, pored infrastrukture, dominiralo pitanje energetike, dodavši da se troši sve više električne energije jer industrija raste, ali je i potrošnja građana sve veća.

Mickoski je istakao da Srbija i Severna Makedonija dele viziju budućnosti regiona u Evropskoj uniji i da zajedničkim naporima mogu da ispune kriterijume za članstvo u Uniji i da građanima donesu dobrobit od evropskih integracija.

Obe vlade, prema njegovim rečima, obavezale su se na to da će gasna interkonekcija između Srbije i Severne Makedonije biti prioritet.

„Severna Makedonija završava tendersku dokumentaciju za interkonektor koji treba da počne da se gradi“, rekao je on i dodao da je bilo reči i o izgradnji brze pruge koja, takođe, predstavlja strateški prioritet vlade te zemlje.

Premijer Makedonije je napomenuo da je otvorena i tema održavanja zajedničkih sednica dveju vlada, naglasivši da su odnosi Srbije i Severne Makedonije na visokom nivou i da će se u narednom periodu veze još više produbiti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.