Srbija i Evropska komisija pokrenule strateško partnerstvo u rudarskim projektima

Potpisano pismo o namerama o pokretanju rada u oblastima baterija i kritičnih sirovina

EkologijaEUSrbijaU fokusu

28.10.2023 09:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Potpisano pismo o namerama o pokretanju rada u oblastima baterija i kritičnih sirovina Potpisano pismo o namerama o pokretanju rada u oblastima baterija i kritičnih sirovina
Evropska komisija i Vlada Srbije potpisale su 22. septembra pismo o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina,... Potpisano pismo o namerama o pokretanju rada u oblastima baterija i kritičnih sirovina

Evropska komisija i Vlada Srbije potpisale su 22. septembra pismo o namerama o pokretanju rada na strateškom partnerstvu u oblastima baterija i kritičnih sirovina, u koje spada i litijum.

Za Demostat je potvrđeno u EK da je pismo o namerama Vlade Srbije i Evropske unije potpisano u Njujorku, kada se sa potpredsednikom EK Marošom Šefčivićem sastao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenela je eKapija.

Na konstataciju Demostata da deo javnosti u Srbiji tvrdi da će Rio Tinto otvoriti rudnike u Srbiji i ostaviti je devastiranom, te pitanje da li postoje mehanizmi koji bi sprečili ovakav eventualni scenario, iz EK navode da „zakonodavstvo EU obezbeđuje najviši nivo zaštite životne sredine i socijalne zaštite, uključujući rudarske projekte“.

„Kao zemlja, kandidat za članstvo u EU, Srbija je u procesu usklađivanja svog zakonodavstva sa evropskim, uključujući i oblast politike životne sredine“, navode iz EK i dodaju da se „zalažu za razvoj kapaciteta za preradu i rafinaciju na istom mestu gde se nalaze i resursi, kao i u EU“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...