uvodi se i dodatnih 12 meseci zakonske garancije

Potrošači u EU imaće pravo na popravku proizvoda

Srbija

3.2.2024 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Potrošači u EU imaće pravo na popravku proizvoda Potrošači u EU imaće pravo na popravku proizvoda
Evropski parlament i Savet Evropske unije postigli su politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati „pravo na popravku“ proizvoda i podsticati ih da... Potrošači u EU imaće pravo na popravku proizvoda

Evropski parlament i Savet Evropske unije postigli su politički dogovor o direktivi koja će potrošačima osigurati „pravo na popravku“ proizvoda i podsticati ih da produže vek svojih proizvoda.

U Evropskoj uniji se svake godine proizvede 35 miliona tona otpada iako istraživanje Eurobarometra pokazuje da čak 77 odsto potrošača podržava popravak uređaja, umesto da kupuju nove.

Prema postignutom dogovoru, potrošačima će popravka uređaja postati pristupačniji ne samo za vreme zakonskog trajanja garancije, već i po isteku, prenosi Mina, pozivajući se na Nezavisne novine.

Proizvođači će biti obavezni popravljati uobičajene kućne proizvode poput veš mašine, usisavača, čak i pametnih telefona, a taj popis rašće s vremenom. Proizvođači će morati informisati potrošače o proizvodima koje su dužni popraviti, a potrošači će imati pravo na zamenski uređaj dok traje popravka ili se odlučiti na popravljeni uređaj kao alternativu.

Uspostaviće se besplatna internet platforma na kojoj će se potrošači moći povezati sa serviserima i trgovcima obnovljene robe i tako upoređivati cene i tražiti bolje ponude, a još jedna novost za potrošače biće produženje garancije za jednu godinu nakon popravka uređaja.

„U budućnosti će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umesto kupovati nove, skupe. Ovo predstavlja značajan uspeh za Evropski parlament koji se žestoko zalagao za osnaživanje potrošača u borbi protiv klimatskih promena. Dogovorom se uvodi dodatnih 12 meseci zakonske garancije za proizvode i osigurava nezavisnim serviserima bolji pristup rezervnim delovima“, rekao je izvestilac Rene Repasi (S&D), saopštio je Evropski parlament.

Politički dogovor još formalno treba da potvrde Evropski parlament i Savet EU pre nego postane zakon. Države članice imaće dve godine da ga prenesu u nacionalna zakonodavstva.

  • ŽIZI

    3.2.2024 #1 Author

    To je dobro, obzirom da se sve pokvari posle 2god

    Odgovori

  • BLIZANAC

    3.2.2024 #2 Author

    Treba zaštiti potrošače dodatno

    Odgovori

  • MARA

    3.2.2024 #4 Author

    Znaci i mi smo zastićeni od “ drzi vodu dok majstori odu“

    Odgovori

  • MARA

    3.2.2024 #5 Author

    Ma za nase trzisze trećerazredna roba

    Odgovori

  • SUNCE

    4.2.2024 #6 Author

    To ce svakako odgovarati potrosacima ali treba da prodje vreme da bi ta odluka stupila na snagu.

    Odgovori

  • Brana

    4.2.2024 #7 Author

    Kao nekad

    Odgovori

  • AJA

    4.2.2024 #8 Author

    Bravo, dobra stvar…to smo i ocekivali.

    Odgovori

  • Vale

    4.2.2024 #9 Author

    Dobro ideja, s obzirom da svaka popravka, kosta

    Odgovori

  • gagica

    4.2.2024 #10 Author

    Odlicna vest

    Odgovori

  • Boba321

    4.2.2024 #11 Author

    kad ce ovo kod nas?

    Odgovori

  • SUNCICA

    4.2.2024 #12 Author

    odlicna uredba nadam se da ce stici i kod nas

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...