LEKSIKON 2021: Tanja Jakobi

Povratak inflacije

AnalizaIntervjuSrbijaSvetU fokusu

8.1.2022 12:01 Autor: Ljiljana Begović 1

Povratak inflacije Povratak inflacije
Tanja Jakobi je izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika. Bavi se pitanjima radnih prava, diskriminacije i prekarizacije u oblasti rada i inkluzijom ranjivih... Povratak inflacije

Tanja Jakobi je izvršna direktorka Centra za istraživanje javnih politika. Bavi se pitanjima radnih prava, diskriminacije i prekarizacije u oblasti rada i inkluzijom ranjivih grupa u sistem obrazovanja i tržište rada. Kao istraživačica i medijska ekspertkinja sarađuje sa Centrom od njegovog osnivanja 2010. godine, a od 2016. je na poziciji izvršne direktorke. Njeno istraživačko interesovanje usmereno je na uticaj tehnologije na prirodu radnih odnosa i dostojanstvenog rada, i kreiranje javnih politika u oblasti ekonomije zasnovane na znanju. Autorka je i urednica izdanja iz oblasti digitalnog rada.

Pored rada u Centru, bavi se i istraživanjem životnog standarda, radnih prava, diskriminacije i prekarizacije uopšte i u medijima. Razumevanje savremenih promena u sferi rada i ekonomske dimenzije ovih promena i talenat za upečatljiv i svež pristup u izlaganju rezultata istraživanja stekla je tokom dugogodišnje karijere ekonomskog novinara i urednika u domaćim i inostranim štampanim i audio vizuelnim medijima.

Magistrirala je ekonomsko novinarstvo na Baruch College u Njujorku, a diplomirala je na odseku filozofija, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Član je Sektorskog veća za sektor društvenih nauka, novinarstva i informisanja.

Pitali smo Tanju Jakobi, šta je po njenom mišljenju obeležilo 2021. godinu?

Događaj godine

– Inflacija, dugo je bila odsutna iz naših života.

Ličnost godine

– Ilon Mask (Elon Musk) dobio je status bogo-čoveka ne samo zbog svog bogatstva, već pre svega zbog inovacija.

Najbolji poslovni potez godine

– U svakom slučaju najzanimljiviji potez bio je izlazak rumunskog startapa UiPath na Njujoršku berzu. Pokazao je da možete biti na periferiji i napraviti izvanredno ozbiljan proizvod na globalnom nivou. To je ono čemu se nadamo i u Srbiji.

Poslovni promašaj godine

– Bilo koja inovacija koja ugrožava životnu sredinu.

Očekivanja u 2022. godini

– Naporna godina u kojoj ćemo se i dalje družiti sa koronom, verovatno i sa inflacijom i videti malo jasnije koliko je kidanje lanaca vrednosti dalekosežan proces.

  • ACIKA

    2.2.2022 #1 Author

    Vama svaka cast Gospodja Tanja, pratim vas rad dugi niz godina. Volela bih da ima vise ljudi kao vas u nasoj zemlji koji ce se baviti bitnim i teskim poslovima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...