Kupac mora biti domaće pravno lice

Poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva otvoren do 13. avgusta

BerzaPoslovanjeSrbija

23.7.2024 14:00 Autor: Milica Rilak 2

Poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva otvoren do 13. avgusta Poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva otvoren do 13. avgusta
Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prodaju paketa akcija Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) putem javnog nadmetanja, a potencijalni kupac može postati vlasnik 99,98... Poziv za privatizaciju Jugoslovenskog rečnog brodarstva otvoren do 13. avgusta

Ministarstvo privrede raspisalo je javni poziv za prodaju paketa akcija Jugoslovenskog rečnog brodarstva (JRB) putem javnog nadmetanja, a potencijalni kupac može postati vlasnik 99,98 odsto kapitala jedne od najvećih domaćih kompanija za unutrašnji prevoz robe rekama.

Procenjena vrednost kapitala JRB je 29,2 miliona evra, a zainteresovani kupci treba da podnesu prijave ministarstvu do 13. avgusta, ali i da ispune kvalifikacione uslove za učešće na javnom nadmetanju.

Pravo na učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem ima domaće pravno lice koje je podnelo zahtev za otkup prodajne dokumentacije, potpisalo ugovor o čuvanju poverljivih podataka i otkupilo prodajnu dokumentaciju.

Potencijalni kupac – domaće pravno lice, takođe, mora da ispuni i dodatne preduslove:

  • da je samostalno ostvarilo poslovni prihod u 2023. godini u iznosu od najmanje dve milijarde dinara
  • da je samostalno ostvarilo poslovni i neto dobitak u 2023. godini
  • da u svom vlasništvu ima najmanje 15 registrovanih teretnih potisnica u Republici Srbiji, za koje Svedočanstvo o sposobnosti broda za plovidbu nije izdato nakon 31. decembra 2023. godine

Pravo na učešće u postupku, kako je ministarstvo navelo u javnom pozivu, ima i konzorcijum domaćih pravnih lica u kojem jedan član ispunjava kvalifikacione uslove.

„Član konzorcijuma koji ispunjava kvalifikacione uslove ne može istupiti iz konzorcijuma za sve vreme trajanja kontrole ispunjenja ugovornih obaveza iz Ugovora o prodaji“, naglasilo je Ministarstvo privrede u javnom pozivu, uz napomenu da se ispunjenost kvalifikacionih uslova ne može dokazivati preko povezanih lica.

Foto: PIXNIO

Kako posluje JRB?

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, JRB je u 2023. godini ostvarilo ukupan prihod od 2,98 milijardi dinara, uz neto profit od 625,5 miliona dinara i EBITDA od 736,3 miliona dinara. JRB je iskazivao dobit od 2021. naovamo, a direktor te kompanije Mladen Grujić je za Biznis.rs krajem 2022. godine ukazao na ključne rizike sa kojima se suočavaju u poslovanju.

Grujić je tada naveo da su se rizici povećali po otpočinjanju ratnih dešavanja u Ukrajini, a da je kriza uzela novi zamah u ekonomskoj i energetskoj sferi, ogledajući se u nestabilnosti cena ukupno, posebno u skoku cena goriva i ostalih energenata.

„Dodatni problem predstavljaju i klimatske promene, odnosno česti periodi suše, koji utiču na vodostaje reka i normalno odvijanje plovidbe. JRB se prilagođava novonastalim situacijama odabirom najoptimalnijih transportnih modela i snabdevanja goriva i rezervnih delova. Istovremeno, kao nacionalni prevoznik u rečnom saobraćaju JRB odgovara prioritetno na potrebe privrede u Srbiji u smislu obezbeđenja energetske stabilnosti i dopreme sirovina za ključne privredne sisteme„, rekao je Mladen Grujić za Biznis.rs krajem 2022. godine.

Tu godinu JRB je, prema podacima CompanyWall-a, završio sa 1,68 milijardi dinara prihoda i 287,2 miliona dinara neto dobiti.

Foto: Rawpixel

Ko bi mogao da bude potencijalni kupac?

Prema podacima iz javnog poziva Ministarstva privrede, zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem najkasnije do 13. avgusta 2024. do 12:00 časova.

Prijava se podnosi u okviru zatvorenog koverta, zajedno sa ponudom, sve u skladu i na način definisan uputstvom za ponuđače, dok će prodajna dokumentacija biti dostupna od 26. jula po ceni od 150.000 dinara.

Kako se javnim pozivom traže dodatne kvalifikacije za potencijalne kupce, uključujući i to da su domaća pravna lica iz te delatnosti, napomenimo da baza CompanyWall beleži da je trenutno za delatnost prevoza tereta unutrašnjim plovnim putevima registrovano 93 preduzeća, ali da mnoga među njima ne beleže ni približno toliki prihod koliki se zahteva za učešće u privatizaciji JRB.

Prema podacima iz 2022. godine, među najuspešnijim domaćim kompanijama iz te delatnosti prema ostvarenim prihodima koji prelaze ili su blizu praga od dve milijarde dinara našli su se Agent Plus, Rubikon Shipping Company, IVBC, Sea Danube Trans i Rhenus Partnership Serbia.

Nadmetanje za JRB trebalo bi da počne otvaranjem Glavnog koverta i koverte sa oznakom: „Podaci o ponuđaču“, a održaće se 14. avgusta u prostorijama Ministarstva privrede u 10:00 časova.

Pravo da prisustvuju imaju svi učesnici, njihovi zastupnici ili punomoćnici a ministarstvo je upozorilo i da zadržava pravo da u bilo kom trenutku izmeni sve ili pojedine elemente iz javnog poziva i ne snosi bilo kakvu odgovornost za eventualne troškove ili štete koje su takve izmene prouzrokovale.

Ministarstvo će, takođe, poništiti javni poziv u slučaju saznanja za okolnosti koje u potpunosti onemogućavaju sprovođenje ovog postupka.

JRB AD BEOGRAD

Kneza Miloša 82, 11000, Beograd-Savski Venac, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
2.978.934.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
203 (2023)
  • Milan

    23.7.2024 #1 Author

    Zasto se ovako uspesno preduzece prodaje, umesto da se modernizuje od sopstvenih prihoda i da se unajmi profesionalni menadzment i da se radnicima povecaju plate?

    Odgovori

  • MIKIMILE

    24.7.2024 #2 Author

    Sve se rasproda

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.