Najviše novca iz Nemačke i Švajcarske

Preko doznaka u Srbiju stiglo gotovo pet milijardi evra

Srbija

18.3.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Preko doznaka u Srbiju stiglo gotovo pet milijardi evra Preko doznaka u Srbiju stiglo gotovo pet milijardi evra
Tokom prošle godine u Srbiju je, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) po osnovu doznaka iz inostranstva pristiglo 4,99 milijardi evra, što je približno... Preko doznaka u Srbiju stiglo gotovo pet milijardi evra

Tokom prošle godine u Srbiju je, prema podacima Narodne banke Srbije (NBS) po osnovu doznaka iz inostranstva pristiglo 4,99 milijardi evra, što je približno sumi iz prethodne godine kada je priliv od doznaka iznosio 5,02 milijarde evra, objavila je Politika pozivajući se na agenciju Tanjug.

U NBS je rečeno da se na osnovu podataka o geografskoj strukturi, može zaključiti da je ona ostala stabilna, pošto je najviše novca stiglo iz Nemačke, 27 odsto, Švajcarske 13 odsto, Austrije 10 odsto, zatim iz Francuske šest odsto i pet odsto iz Hrvatske.

Kada je reč o valutnoj strukturi, čak 83,1 odsto priliva od doznaka bilo u evrima, 7,7 odsto u dolarima, 3,9 odsto u švajcarskim francima a 5,3 odsto u ostalim valutama.

Iz Narodne banke su, prema pisanju Tanjuga, naveli da koriste metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata, doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...