LEKSIKON 2022: Milena Avramović Bjelica

Preuzimanje Twittera je poslovni potez godine

InvesticijePoslovanjeSrbija

4.1.2023 10:32 Autor: Milica Rilak 2

Preuzimanje Twittera je poslovni potez godine Preuzimanje Twittera je poslovni potez godine
Izvršna direktorka i suosnivač u agenciji Chapter 4 Communications Consulting Milena Avramović Bjelica je po struci mašinski inženjer, ali se skoro dve decenije bavi... Preuzimanje Twittera je poslovni potez godine

Izvršna direktorka i suosnivač u agenciji Chapter 4 Communications Consulting Milena Avramović Bjelica je po struci mašinski inženjer, ali se skoro dve decenije bavi komunikacijama. Pre 12 godina je, zajedno sa Tamarom Bekčić, osnovala agenciju za komunikacijski konsalting i među prvima u zemlji počela da se bavi komunikacijama u ICT sektoru. Njena obimna praksa i znanje obuhvata upravljanje projektima sa vrhunskim međunarodnim i srpskim kompanijama i organizacijama, a njena bliska saradnja sa klijentskim timovima rezultirala je nagrađivanim kampanjama, inovacijama i povećanim poslovnim rezultatima.

Udata je i mama jednog tinejdžera. Veruje da je obaveza svakog čoveka da pomogne koliko može zajednici u kojoj živi i radi, a za filantropske aktivnosti je dobila nagradu Srpskog filantropskog foruma za dobročinstvo.

Milenu Avramović Bjelicu zamolili smo da odabere događaje i ljude koji su obeležili 2022. godinu.

Događaj godine

– Ako gledam našu agenciju, onda je to povratak u kancelarije i okupljanje tima nakon skoro dve godine rada od kuće ili hibridnog modela, gde je deo ljudi radio od kuće, deo iz kancelarije. Ali sada pred kraj godine svi smo tu i to je nešto najlepše što nam se desilo u ovoj godini.

Ako gledam globalno, onda su dva događaja po meni obeležili ovu godinu. Prvi su hrabre žene u Iranu i njihova pobuna protiv vlade, a nakon ubistva Mahse Amini, što će nadam se dovesti do ukidanja iranske policije za moral, a što je još važnije do poboljšanja položaja žena u ovoj zemlji. Drugi je napad Rusije na Ukrajinu i sve što je ta agresija uzrokovala na globalnom političko-ekonomskom nivou, a posledice te agresije osećamo svi i u poslu i u privatnim životima.

Ličnost godine

– Premijerka Finske Sana Marin koja ne samo što uspešno vodi zemlju i ima podršku finskog naroda u dva ogromna globalna izazova – pandemiji i ratu Rusije protiv Ukrajine, kao i kandidaturi za NATO, već se kao žena suočila sa neverovatnim optužbama oko ponašanja na privatnoj žurci, van radnog vremena.

Jasno je da je kao javna ličnost konstantno izložena sudu javnosti, ali svejedno opsesija svetske javnosti i medija njenim ponašanjem, koje ni na koji način nije ugrozilo njen posao ili bili koga ili bilo šta, i način na koji se ona nosila sa svim – za mene je ona u najpozitivnijem smislu obeležila ovu godinu.

Najbolji poslovni potez godine

– Opet ako gledam Chapter 4, onda smatram uspehom što imamo uspešnu saradnju sa dugogodišnjim klijentima, koju smo sa većinom ove godine proširili. Dodatno su nam se vratili neki dragi klijenti, ostvarili smo saradnju sa novim i dobili nekoliko nagrada i kao agencija, a i za kampanje klijenata.

Globalno gledano, to je kupovina Twittera od strane Elona Maska i sve peripetije oko toga. Ponuda, pa odustajanje, pa faktički pravno primoravanje da ipak preuzme Twitter i sve ono što je najavljeno, a čega verujem da korisnici ove mreže nisu ni svesni.

Poslovni promašaj godine

– Kanje Vest godinama izaziva skandale svojim istupima u javnosti na rasne teme. Poseban promašaj je imao na ovogodišnjoj nedelji mode u Parizu kada je nosio majicu sa natpisom Beli životi su bitni (White lives matter), što je potpuno izvrnuta verzija i vređanje viševekovne borbe Afroamerikanaca protiv ropstva.

Očekivanja u 2023. godini

– Ne očekujem da će 2023. doneti neke značajne boljitke, svi parametri ukazuju da će se kriza u kojoj već duže vreme živimo i radimo nastaviti i naredne godine, ali se nadam da sledeća godina neće biti mnogo lošija od ove, a kao večiti optimista priželjkujem da bude bar na istom nivou.

  • Dea

    4.1.2023 #1 Author

    Kanje Vest hoce u politiku pa to ti je…

    Odgovori

  • GOCA BG

    4.1.2023 #2 Author

    Pohvala za uspesnu zenu i filantrop,da ih je barem vise…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...