naša zemlja može brže da napreduje jer "nije vezana za regulativu EU"

Privredna komora Srbije i HP razgovaraju o AI rešenjima za srpsku privredu

InovacijePreduzetnikSrbija

4.10.2024 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Privredna komora Srbije i HP razgovaraju o AI rešenjima za srpsku privredu Privredna komora Srbije i HP razgovaraju o AI rešenjima za srpsku privredu
Privredna komora Srbije (PКS) započela je razgovore sa američkom računarsko-tehnološkom kompanijom HP o mogućnostima da se napravi set savremenih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji... Privredna komora Srbije i HP razgovaraju o AI rešenjima za srpsku privredu

Privredna komora Srbije (PКS) započela je razgovore sa američkom računarsko-tehnološkom kompanijom HP o mogućnostima da se napravi set savremenih alata zasnovanih na veštačkoj inteligenciji (AI) namenjenih privredi Srbije i regiona, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež, koji učestvuje na konferenciji „Momentum AI London 2024“ u Londonu.

Implementacijom novih različitih savremenih AI rešenja u svoje poslovanje, mala, srednja i velika preduzeća iz Srbije i regiona, povećala bi produktivnost i konkurentnost u regionalnim i globalnim okvirima, navodi se u saopštenju PKS.

„U toku su razgovori sa kompanijom HP o tome da napravimo projekat za Srbiju i ceo region, a koji nudi u jednom rešenju svu tehnologiju, kompjutersku snagu koja stoji iza toga, kao i alate za izradu sopstvenih aplikacija za različite potrebe kompanija“, rekao je Čadež, a prenosi Beta.

Ocenio je da je ključno da se biznisima iz tradicionalnih sektora omogući da više koriste AI u svom poslovanju i da je zato Centar za digitalnu transformaciju (CDT) Privredne komore kreirao različite alate koji su dostupni svim preduzećima u Srbiji.

Кako bi se ojačala konkurentnost domaćih, regionalnih ali i evropskih kompanija i nadoknadilo zaostajanje za SAD-om, neophodno je, kako je rekao, da EU brže rešava ne samo probleme koji se tiču regulative u oblasti primene AI, već i načina finansiranja projekata i inovacija u Evropi.

Čadež je rekao da su Hrvatska i Slovenija vezane za regulative EU, ali da Srbija, Crna Gora, Albanija i Bosna i Hercegovina nisu, i da im upravo to daje prednost da kao privrede brže rastu i napreduju primenom savremenih tehnologija i time osnaže svoju konkurentnu poziciju u regionalnim i globalnim okvirima.

  • LJUBOMIR

    4.10.2024 #1 Author

    Još nije dovoljno isprobana AI
    Ne može dovoljno dobra rešenja d aponudi ..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.