Pripremni radovi na deonici Stalać - Đunis

Probne vožnje prugom Novi Sad-Subotica od oktobra

InfrastrukturaSrbija

27.8.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Probne vožnje prugom Novi Sad-Subotica od oktobra Probne vožnje prugom Novi Sad-Subotica od oktobra
U toku su statička testiranja pruge od Novog Sada do Subotice nakon čega će se raditi dinamička testiranja i probne vožnje, a prvi putnički... Probne vožnje prugom Novi Sad-Subotica od oktobra

U toku su statička testiranja pruge od Novog Sada do Subotice nakon čega će se raditi dinamička testiranja i probne vožnje, a prvi putnički voz tom prugom, krenuće 25. novembra, najavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, objavila je eKapija.

„Sada se rade statička testiranja pruge, a onda kreću dinamička testiranja koja će raditi nemačka kompanija Deutsche Bahn od 23. septembra do 11. oktobra, kada će početi probne vožnje koje će se obavljati do 24. novembra da bi, 25. novembra krenuo prvi putnički voz prugom Novi Sad – Subotica“, precizirao je Vesić za TV Pink.

Istakao je da će red vožnje na toj pruzi biti takav da će vozovi saobraćati od pet ujutru do 22 sata, te da će se između Beograda i Subotice stizati za sat i deset minuta.

Što se tiče brze pruge od Beograda do Niša, Vesić je rekao da uskoro počinje da se radi 17,7 kilometara deonice Stalać-Đunis gde se nalazi tunel broj 4, dužine 3,3 kilometara.

„To je deo koji finansira Republika Srbija. Za to smo završili tendere i već u julu smo počeli da radimo pripremne radove za izgradnju tunela čime suštinski počinje da se gradi brza pruga između Beograda i Niša“, rekao je Vesić.

Podsetio je da je ta pruga dužine 230 kilometara i da je podeljena na tri deonice, a to su Beograd-Velika Plana, Velika Plana-Paraćin i Paraćin-Niš.

„Nadam se da ćemo već u oktobru imati prve tendere za pretkvalifikaciju za drugu i treću deonicu, da bismo početkom sledeće godine mogli da imamo izvođače kako bismo do kraja naredne godine mogli da počnemo sa radovima na drugoj i trećoj deonici“, rekao je Vesić.

Podsetio je i na to da brza pruga Beograd-Niš neće biti građena kao što su se gradile pruge Beograd-Novi Sad i Novi Sad-Subotica gde je potpuno zatvaran saobraćaj, već će se graditi u „prozorima“, sa odvijanjem saobraćaja.

„Do kraja ove godine završavamo 23 kilometara pruge od Niša do Brestovca, počeli smo prošle godine rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad tako da sa te strane ostaje da se uradi još 135 kilometara od Brestovca do Preševa i 50 kilometara do Skoplja“, istakao je Vesić i podsetio da je sa Vladom Severne Makedonije potpisan sporazum da se zajednički radi ta pruga.

  • meli77

    27.8.2024 #1 Author

    Super ,dugo očekivani voz do Subotice.Želim biti u probnoj vožnji

    Odgovori

  • KIMCHI

    8.9.2024 #2 Author

    Odlicna vest

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.