LEKSIKON 2021: Nikola Rajaković

Promašaj godine nepripremljenost termoenergetskog sektora za zimsku sezonu

AnalizaIntervjuSrbijaSvetU fokusu

9.1.2022 10:01 Autor: Julijana Vincan 0

Promašaj godine nepripremljenost termoenergetskog sektora za zimsku sezonu Promašaj godine nepripremljenost termoenergetskog sektora za zimsku sezonu
Dr Nikola Rajaković je predsednik Saveza energetičara i profesor Elektrotehničkog fakulteta u penziji. Bio je predsednik Upravnog odbora JP TE Kostolac od juna 2001.... Promašaj godine nepripremljenost termoenergetskog sektora za zimsku sezonu

Dr Nikola Rajaković je predsednik Saveza energetičara i profesor Elektrotehničkog fakulteta u penziji. Bio je predsednik Upravnog odbora JP TE Kostolac od juna 2001. do kraja 2002. godine. Predsednik Upravnog odbora JP Elektroprivreda Srbije bio je u periodu od 2002. do 2004. godine. Takođe, bio je i državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike od 2008. do 2011. godine, gde je, između ostalog, koordinirao i rad na izradi Zakona o energetici usvojenog u julu 2011. godine.

Dr Rajaković bio je i konsultant Svetske banke. Član je Instituta inženjera elektrotehnike i elektronike (IEEE) u svojstvu člana seniora, a bio je i predsednik IEEE Power and Energy Society (IEEE PES) Yugoslavia Chapter od osnivanja 1991. do 2001. godine. Član je nacionalnih i međunarodnih organizacija CIGRE i CIRED, a bio je i predsednik Saveznog Saveta za razvoj energetike SR Jugoslavije i član programskih odbora za mnoge naučne i stručne konferencije u zemlji i svetu.

Bio je član odbora za energetiku u više mandata pri Ministarstvu za nauku i tehnologiju. Recenzent je više svetskih i domaćih časopisa.

Pitali smo Nikolu Rajakovića, šta je po njegovom mišljenju obeležilo 2021. godinu?

Događaj godine

– S obzirom na oblast u kojoj radim, to je svakako energetska kriza sa enormno visokim cenama električne energije i gasa.

Ličnost godine

– Za mene je to svakako Novak Đoković – osvojene tri grand slam titule, sigurno prvo mesto na ATP listi. Meni je impresivna njegova pozitivna energija i nalaženje optimalnih poteza u datim okolnostima.

Najbolji poslovni potez godine

– Zaista tu vidim sve poslovne poteze koji jačaju i unapređuju našu ekonomiju, a posebno poslovne poteze u oblasti izgradnje obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Poslovni promašaj godine

– Nepripremljenost termoenergetskog sektora u Srbiji za zimsku sezonu.

Očekivanja u 2022. godini

– Verujem u ubrzanje energetske tranzicije u Srbiji i dalje jačanje naše ekonomije, jer to definitivno otvara mogućnosti za održiv razvoj naše zemlje i za visok nivo zaštite životne sredine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...