Posao koji čeka na realizaciju skoro 10 godina

Proširenje Banatskog Dvora kreće na jesen – koliko bi moglo da košta?

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

30.7.2024 14:49 Autor: Milica Rilak 1

Proširenje Banatskog Dvora kreće na jesen – koliko bi moglo da košta? Proširenje Banatskog Dvora kreće na jesen – koliko bi moglo da košta?
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je, gostujući na RTS-u, da od oktobra kreće „kompletno proširenje“ podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Radi se o... Proširenje Banatskog Dvora kreće na jesen – koliko bi moglo da košta?

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je, gostujući na RTS-u, da od oktobra kreće „kompletno proširenje“ podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

Radi se o jednom od najvažnijih infrastrukturnih projekata, koji je dugo čekao na realizaciju, a kako za Biznis.rs kaže urednica portala Energija Balkana Jelica Putniković – dobra strana tog poduhvata je i da po završetku proširenja nećemo morati da zakupljujemo dodatne kapacitete za skladištenje gasa.

Ovo nije prvi put da se najavljuje proširenje kapaciteta skladišta Banatski Dvor, koje je inače posebno pravno lice u kome većinskih 51 odsto vlasništva ima ruska kompanija Gazprom Međunarodni Projekti (Gazprom International Projects LLC) sa sedištem u Sankt Peterburgu, dok 49 odsto pripada domaćem Srbijagasu.

O proširenju se govorilo i u jesen prošle godine, kada je poslovni portal eKapija objavio da bi jedino domaće podzemno skladište gasa moglo da poveća kapacitet sa 472 na 711 kubika gasa.

Pre toga, proširenje Banatskog Dvora bilo je na listi prioriteta Srbijagasa za 2022. godinu, dok je davne 2015. godine u Moskvi sklopljen sporazum o tom poslu, a potpise su u prisustvu tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića stavili predsednik Upravnog odbora Gazproma Aleksej Miler i generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

Taj sporazum predviđao je proširenje kapaciteta Banatskog Dvora sa 450 na milijardu kubika gasa.

Dušan Bajatović / Foto: RTS, printScreen

Zašto je važan Banatski Dvor?

Bajatović je danas izjavio da je „najzad dogovoreno“ kompletno proširenje Banatskog Dvora u punoj fazi i da će ono početi već na jesen.

„Odgovarajući sporazumi su dogovoreni i potpisani, tako da krećemo sa radovima već negde od oktobra i biće gotovo za godinu i po dana“, rekao je Bajatović, a urednica Energije Balkana Jelica Putniković u razgovoru za Biznis.rs ističe da je dobro što je taj značajan poduhvat pred realizacijom.

„To dalje znači da nećemo morati da iznajmljujemo kapacitete za skladištenje našeg gasa u inostranstvu, bilo da je reč o Mađarskoj ili nekoj drugoj zemlji“, podseća Putniković.

Da troškovi iznajmljivanja dodatnih kapaciteta mogu da budu poveliki pokazalo se u okviru treće revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Kako je Biznis.rs objavio, Vlada Srbije je u okviru dogovora sa MMF-om, između ostalog, prihvatila da Srbijagasu otplati 275 miliona evra troškova za skladištenje gasa u Mađarskoj, i još dva kredita za likvidnost koje je ta kompanija podigla.

Putniković naglašava da bi dobar sledeći korak bio izgradnja novih podzemnih skladišta gasa, što bi Srbiju pozicioniralo kao zemlju od značaja za snabdevanje Evrope gasom.

„Poznato je da krajem godine ističe ugovor Gazproma za tranzit gasa ka Evropi kroz Ukrajinu, tako da ‘Turski tok’ ostaje glavni pravac snabdevanja ruskim gasom. Mogli smo, takođe, ovih dana pročitati izjave iz italijanskog ENI-ja da Evropi ipak nedostaje ruski gas i da to može uticati na snabdevanje iduće zime, kao i na cenu“, ukazala je Putniković.

Podoblast AktivnostiInvesticija (miliona EUR)
InterkonekcijaRumunija (Mokrin – Arad)
BiH (Inđija – Mačvanski Prnjavor)
Hrvatska (Gospođinci/Futog – Sotin)
Severna Makedonija (Vranje – Klećevce)
179
Transportni sistemLeskovac-Vladičin Han-Vranje
Paraćin-Boljevac-Rgotina-Negotin-Prahovo (Bor,
Zaječar, Knjaževac)
Mokrin -PSG Banatski Dvor – PSG Itebej –
Pančevo – Beograd jug
Niš-Velika Plana-Batajnica-Horgoš
(kompresorske stanice Batajnica i Batočina)
Zlatibor – Prijepolje (Nova Varoš, Priboj)
Beograd – Valjevo – Loznica
Primopredajna stanica Horgoš
Primopredajna stanica Loznica
Primopredajna stanica Banatski Dvor
1.157
Skladište gasaProširenje PSG Banatski Dvor
Izgradnja PSG Itebej
250
Distributivni sistem Izgradnja distributivnih gasovoda 216,5
Ukupno sektor prirodnog gasa1.802,5
Izvor: Nacrt Strategije razvoja energetike do 2040. godine

Troškovi proširenja i izgradnje novih skladišta gasa

Diversifikacija snabdevanja gasom jedan je od prioriteta Srbije, koja za pokrivanje sopstvenih potreba računa na Rusiju i Azerbejdžan, ali i na snabdevanje preko terminala za LNG (tečni gas). Ta tema prisutna je i u Nacrtu strategije razvoja energetike do 2040. godine, o kojoj je u toku javna rasprava.

Jedna od poruka iz Nacrta strategije je da je, pored započetih aktivnosti na realizaciji povećanja kapaciteta skladišta Banatski Dvor do 750 miliona kubnih metara, neophodno razmotriti mogućnost daljeg povećanja kapaciteta ovog skladišta (potencijalno na 1,5 milijardi kubika), odnosno izgradnje novih skladišta u Vojvodini (Itebej, Tilva i drugih) i centralnoj Srbiji (Ostrovo i drugih).

I dok se u Nacrtu strategije barata sumom od 250 miliona evra za projekte proširenja Banatskog Dvora i izgradnju podzemnog skladišta u Itebeju, odnosno ukupnim investicijama od 1,8 milijardi evra u oblast prirodnog gasa do 2040. godine, nešto preciznije procene date su u dokumentu „Polazne osnove plana razvoja energetske infrastrukture“ iz juna 2023. godine.

Prema tom dokumentu, međutim, proširenje Banatskog Dvora trebalo bi već da se privodi kraju i to po ceni od oko 100 miliona evra za proširenje na 750 miliona kubika, zauzimanjem iscrpljenog gasnog polja Čestereg, čiji je kapacitet oko 1,5 milijardi kubika.

Sa druge strane, izgradnja skladišta u Itebeju kapaciteta milijardu kubika procenjena je na 150 miliona evra, ali uz napomenu da nisu dostavljeni svi podaci kako bi se analizirao taj projekat. Vrednost projekta izgradnje podzemnog skladišta Tilva procenjena je na 90 miliona evra, a kapacitet tog objekta na 300 miliona kubnih metara gasa.

PSG BANATSKI DVOR DOO NOVI SAD

NARODNOG FRONTA 12, 21000, Novi Sad, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
2.266.437.000,00 (2023)
Broj zaposlenih:
56 (2023)

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.