Država spremna da garantuje za finansiranje izgradnje solarne elektrane "Klenovnik"

Prvi zajam Azijske infrastrukturne investicione banke u Srbiji – 135 miliona evra za EPS

InfrastrukturaInvesticijeSrbija

9.10.2023 12:06 Autor: Milica Rilak 1

Prvi zajam Azijske infrastrukturne investicione banke u Srbiji – 135 miliona evra za EPS Prvi zajam Azijske infrastrukturne investicione banke u Srbiji – 135 miliona evra za EPS
U predlogu budžeta za 2024. godinu po prvi put se planira zaduživanje kod Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), institucije čija je Srbija članica od... Prvi zajam Azijske infrastrukturne investicione banke u Srbiji – 135 miliona evra za EPS

U predlogu budžeta za 2024. godinu po prvi put se planira zaduživanje kod Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), institucije čija je Srbija članica od 2019. godine.

Država je, naime, spremna da akcionarskom društvu Elektroprivreda Srbije (EPS) garantuje pozajmicu vrednosti do 135 miliona evra za projekat izgradnje solarne elektrane „Klenovnik“.

Predlogom budžeta za 2024. godinu planirano je da država može da izda garancije do najviše 180,9 milijardi dinara ili 1,53 milijarde evra za ukupno 17 projekata, od kojih je EPS-ovih čak osam.

Putem garancija država, između ostalog, namerava da podrži EPS za projekte izgradnje vetroparka „Kostolac“ i hidroelektrane „Buk-Bijela“, revitalizacije hidroelektrana „Đerdap 2“ i „Bistrica“ i rekonstrukcije hidroelektrane „Potpeć“ – ali je planirano da sve te garancije izda „starim znancima“, kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Nemačka razvojna banka (KfW), Evropska investiciona banka (EIB) ili domaćim i stranim poslovnim bankama.

Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) do sada nije učestvovala u finansiranju projekata u Srbiji, koja je 2019. godine postala 73. neregionalna članica te institucije.

Ova relativno mlada multilateralna razvojna banka sa sedištem u Pekingu počela je sa radom 2016. godine sa 57 članica osnivača (37 regionalnih i 20 neregionalnih). Do kraja 2020. godine, kako stoji na njenom zvaničnom portalu, imala je 103 države članice čije ekonomije predstavljaju približno 79 procenata globalne populacije i 65 procenata globalnog BDP-a.

Ana Brnabić i Jin Liqun / Izvor: Vlada Srbije

U maju ove godine su u Beogradu boravili predsednik i potpredsednik AIIB Jin Liqun i Konstantin Limitovskiy. Liqun je na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić ocenio da je Srbija zemlja koja je sigurna za ulaganja i saradnju.

Liqun je tada naglasio da je AIIB zainteresovana za projekte koji su tradicionalni u njihovom poslovanju, poput infrastrukture i železnica, ali i da prostor za saradnju vidi i u oblastima digitalizacije, veštačke inteligencije i biotehnologija.

Na sastanku kome je prisustvovala i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, premijerka Ana Brnabić je naglasila da budućnost pre svega vidi u oblasti biotehnologija, odnosno izgradnji BIO4 kampusa, koji treba da poveže oblasti važne za održiv razvoj zemlje, i istakla da Srbija ima spremne projekte koje može da realizuje u saradnji s tom multilateralnom razvojnom institucijom.

Dodala je da AIIB vidi pre svega kao partnera u sprovođenju budućih projekata.

Logo AIIB / Izvor: aiib.org

U međuvremenu je delimično finansiranje izgradnje BIO4 kampusa dogovoreno sa Bankom za razvoj Saveta Evrope, koja je našoj zemlji u tu svrhu odobrila 200 miliona evra vredan projektni zajam.

AIIB za sada figurira kao finansijer projekta izgranje EPS-ove solarne elektrane „Klenovnik“. Prema „Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture za period do 2028. sa projekcijama do 2030. godine“, dokumenta Ministarstva energetike i rudarstva u kome je analizirano više od 200 projekata, izgradnja solarne elektrane „Klenovnik“ je rangirana na prilično visokom 13. mestu među ukupno 61 projektom EPS-a.

U tom dokumentu procenjeno je da bi izgradnja solarne elektrane „Klenovnik“ na starom odlagalištu termoelektrane Kostolac, koja bi godišnje proizvodila 290 GWh električne energije, koštala 270 miliona evra.

Navedeno je i da je izrada planske i tehničke dokumentacije u toku, kao i da se završetak izgradnje očekuje 2030. godine.

„Projekat može da se realizuje primenom instituta strateškog partnera. U tom slučaju, nosioci odgovornosti su EPS a.d. i strateški partner“, stoji u napomeni u analizi ovog projekta.

  • BIJUTI27

    11.10.2023 #1 Author

    Svaka nova investicija je veliki iskorak.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...