Počinju radovi za izgradnju objekata za EXPO 2027 i Nacionalnog stadiona

Raspisan tender za drugu fazu projektovanja infrastrukture od Novog Beograda do Surčina

BiznisInfrastrukturaSrbija

29.6.2023 09:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Raspisan tender za drugu fazu projektovanja infrastrukture od Novog Beograda do Surčina Raspisan tender za drugu fazu projektovanja infrastrukture od Novog Beograda do Surčina
JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukturnog koridora od Novog Beograda do... Raspisan tender za drugu fazu projektovanja infrastrukture od Novog Beograda do Surčina

JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raspisala je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju infrastrukturnog koridora od Novog Beograda do Surčina. Reč je o drugoj fazi realizacije infrastrukturnog koridora za potrebe opremanja Nacionalnog stadiona i EXPO centra u Surčinu.

Vrednost nabavke procenjena je na 23 miliona dinara i ona podrazumeva tehničku dokumentaciju za izgradnju hidrotehničkih instalacija u okviru infrastrukturnog koridora državnog puta (deonica od Novog Beograda do Surčina kao nastavak auto-puta E763 Beograd-Požega).

Na ovaj način omogućiće se dvostrano snabdevanje vodom (u prvoj fazi iz pravca Surčina), a u ovoj iz pravca Novog Beograda, kao i kanalisanje svih otpadnih voda sa lokacije (u prvoj fazi jedan deo otpadnih voda upućen je na Batajnički kanalizacioni sistem), a u ovoj će se deo upotrebljenih voda usmeriti ka Centralnom kanalizacionom sistemu, dok se ne izgrade nizvodni primarni objekti Batajničkog kanalizacionog sistema, piše eKapija.

U okviru izgradnje infrastrukturnog koridora od Novog Beograda do Surčina potrebno je isprojektovati deonicu magistralnog vodovoda orijentacione dužine oko 8.500 metara, za potrebe priključenja planiranog kompleksa Nacionalnog stadiona.

Za potrebe kanalisanja upotrebljenih voda sa lokacije Nacionalnog fudbalskog stadiona duž predmetnog infrastrukturnog koridora, potrebno je isprojektovati fekalnu kanalizaciju od sabirne crpne stanice KCS-1 koja je predmet druge tehničke dokumentacije, do postojećeg fekalnog kolektora u Ulici Dr Ivana Ribara.

Niskogradnja
Foto: Pixabay.com

Duž predmetnog infrastrukturnog koridora projektovati fekalni kolektor do postojeće fekalne kanalizacije u ulici Dr Ivana Ribara, ukupne dužine oko 8.000 m, za potrebe odvođenja upotrebljenih voda, sa područja obuhvaćenim PPPPN Nacionalnog fudbalskog stadiona za obe faze. U slučaju potrebe predvideti relejnu KCS u okviru infrastrukturnog koridora.

Rok za prijavu na tender je 24. jul.

Podsetimo, Srbija je izabrana za domaćina specijalizovane međunarodne izložbre – EXPO 2027.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež prilikom predstavljanja kandidature za Međunarodnu specijalizovanu izložbu Expo 2027 delegatima Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu u aprilu ove godine rekao da neto vrednost investicije neophodne za realizaciju Expo 2027 iznosi ukupno 300 miliona evra.

Kompleks EXPO 2027, koji uključuje izgradnju Nacionalnog stadiona i pratećih smeštajnih, komercijalnih kapaciteta i izložbenog prostora, prostiraće se na oko 167 hektara, navedeno je u Uredbi o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona u februaru ove godine.

Nedavno je Ministarstvo finansija posao upravljanja projektom, stručnog nadzora i rukovođenja izgradnjom Nacionalnog fudbalskog stadiona nakon sprovedene tenderske procedure dodelilo grupi ponuđača koju čine Građevinska direkcija Srbije, Project Biro Utiber sa sedištem u Novom Sadu i dve mađarske firme, Utiber Road Investment Ltd. i VIKÖTI Mérnök Iroda Kft. Vrednost tendera je 1,65 milijardi dinara (oko 14 miliona evra).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...