Cene avio-prevoza i autobuskih linija već su skočile

Rast cena energenata uticaće i na poskupljenje turističkih aranžmana

AnalizaSrbijaTurizamU fokusu

23.3.2022 16:45 Autor: Marija Jovanović 24

Rast cena energenata uticaće i na poskupljenje turističkih aranžmana Rast cena energenata uticaće i na poskupljenje turističkih aranžmana
Kriza izazvana sukobom Rusije i Ukrajine ima nesagledive posledice na rast cena energenata, što će se definitivno odraziti i na predstojeću turističku sezonu. Koliko... Rast cena energenata uticaće i na poskupljenje turističkih aranžmana

Kriza izazvana sukobom Rusije i Ukrajine ima nesagledive posledice na rast cena energenata, što će se definitivno odraziti i na predstojeću turističku sezonu. Koliko će ova kriza uticati na poskupljenje avio-karata, drumskog prevoza, ali i na otvaranje nekih novih destinacija za naše turiste za Biznis.rs objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

“Kada govorimo o najvećem prometu tokom letnje sezone to su nama već poznate evropske destinacije i, gledano statistički, u njima boravi najveći broj ljudi i to će ostati i dalje tako jer nema interesovanja za neka druga mesta. Grčka, Turska, Crna Gora, Italija, Španija, Egipat i Bugarska su destinacije na kojima boravi najveći broj naših turista. Tu je još i Hrvatska, koja nije tako brojna po aranžmanima, ali je zemlja koja nam je u neposrednom okruženju i ima jedan deo individualnih putnika koji borave na toj destinaciji”, ističe naš sagovornik.

Ipak, posredan efekat koji je najvažniji za naše putnike odnosi se na poskupljenje energenata, što značajno utiče pre svega na cene avionskog, ali i drumskog prevoza. Kako objašnjava Seničić, cene čarter letova se ugovaraju na paritetu goriva jer ono predstavlja više od jedne trećine ukupnih troškova letenja, što utiče i na cene čarter prevoza.

“Na sreću, to neće biti nekakve doplate u stotinama evra, već u desetinama. Konkretno, za čarter prevoz, ta doplata za gorivo će biti od 10 do 35 evra maksimalno, po karti. To je ono što za sada možemo da predvidimo. U ovom trenutku ona iznosi negde oko dvadesetak evra, ali treba očekivati da će gorivo, naročito avionsko, još rasti”, ističe Seničić.

Kada je reč o promenama cena avio-karata, on napominje da za sada nije došlo do značajnog povećanja i da to procentualno iznosi od pet do 10 dosto, u zavisnosti od klase kojom putnici putuju.

Foto: Tanjug

“Kada govorimo o drumskom prevozu, treba očekivati da će poskupeti negde oko 15 odsto. Na primer, prosečna autobuska povratna karta u agencijskom prevozu za Grčku, koja inače košta oko 60 evra, sada će koštati 70 evra”, ističe Seničić.

Ono, čega se ipak najviše boje turističke agencije je to što je povećanje cena energenata u Evropi i u turističkim zemljama prouzrokovalo i povećanje cena struje.

“Znamo da struja i energenti kao takvi utiču na formiranje cene raznih vanpansionskih usluga i da to može da bude okidač da i te cene počnu da skaču. U ovom trenutku nemamo informaciju da će se značajno menjati cene smeštaja, ali sve zavisi kako će se situacija kretati ubuduće”, kaže on.

U zemljama koje su računale na ruske turiste može doći do spuštanja cena

Komentarišući predstojeći Međunarodni sajam turizma, koji se održava od 24. do 27. marta na Beogradskom sajmu, direktor YUTE ističe da će biti posebnih ponuda i da posetioci mogu da se nadaju i sniženjima za pojedine turističke aranžmane i do 30 odsto.

“Mi se nadamo da će neka tržišta – pre svega Egipat koji je računao na veliki broj ruskih turista, s obzirom da njih neće biti u toj meri – početi polako od maja sa ponudama za predstojeću sezonu i da će eventualno malo te cene da koriguju i spuštaju jer moraju da se okrenu novim tržištima”, ocenjuje Seničić.  

Prema njegovim rečima, slična je situacija i u zemljama u okruženju, pa treba očekivati i da zemlje poput Bugarske i Crne Gore, koje su takođe imale značajan broj turista iz Ukrajine i Rusije, spuste ili u najgorem slučaju vrate cene na prošlogodišnji nivo jer su one u međuvremenu poskupele.

“U Turskoj je najveći uticaj ruskih turista. Preko četiri miliona Rusa u toj zemlji boravi svake godine. Međutim, još uvek ne možemo da predvidimo kako će sve funkcionisati u Turskoj, s obzirom da se ona nije pridružila sankcijama i ruski turisti će moći da dolaze, ali je pitanje u kojoj će meri to biti izvodljivo. Ipak treba malo sačekati da vidimo kako će se sve razvijati, ali i na tom tržištu može doći do korigovanja cena naniže ukoliko bude zabeležen manji broj ruskih turista”, zaključuje Seničić.

  • SNEZANA

    23.3.2022 #1 Author

    Ocekivano poskupljenje turistickih aranzmana.

    Odgovori

  • FLAME

    23.3.2022 #2 Author

    Da li sada možemo da očekujemo da počnu da nam naplaćuju i kiseonik konačno, s obzirom da je apsolutno sve poskupelo. Bezobrazluk.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    23.3.2022 #3 Author

    Logično je da poskupe svi oblici transporta i prevoza ako je poskupelo gorivo.

    Odgovori

  • MARA

    23.3.2022 #5 Author

    To se negde i očekivalo, obzirom na situaciju.

    Odgovori

  • STEFAN

    23.3.2022 #6 Author

    Znao sam da ce sigurno i turisticki aranzmani da poskupe

    Odgovori

  • MARKO7

    23.3.2022 #7 Author

    Pa turistički aranžmani poskupljuju iz dana u dan

    Odgovori

  • BOJANA

    23.3.2022 #8 Author

    Turistički aranžmani poskupljuju svaki dan sve više, odlazak na letovanja biće luksuz, na žalost

    Odgovori

  • VERA

    23.3.2022 #9 Author

    Naravno ovde je potpuno ocekivano poslupljenje. Samo ce to dodatno biti udarac na budzetnkpd nasih turista. Iovako se dovijamo da bi priustili jednom godisnje odmor.

    Odgovori

  • Maša

    23.3.2022 #10 Author

    Au, ove godine ce i Sutomore biti lux 😂

    Odgovori

  • TATJANA

    23.3.2022 #11 Author

    Logicno je kad sve poskupljuje

    Odgovori

  • MADMAX

    23.3.2022 #12 Author

    Očekivano, isto će se desiti u raznim sverama.

    Odgovori

  • Milovan94

    23.3.2022 #13 Author

    Iskreno sam se nadao da ipak neće doći do poskupljenja ali to nije relano zbog nastupajuće krize

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    23.3.2022 #14 Author

    Očekivano, sve cene idu na gore…

    Odgovori

  • GOCA BG

    23.3.2022 #15 Author

    Shodno situaciji nista iznenadjujuce…

    Odgovori

  • IRINA

    23.3.2022 #16 Author

    Nekako je logicno

    Odgovori

  • TINA

    23.3.2022 #17 Author

    Shodno I drugim poskupljenima

    Odgovori

  • BRANA19

    24.3.2022 #18 Author

    Pa nista cudno , sve je poskupelo , ne moramo ni da se cudimo ovime….

    Odgovori

  • NINO

    24.3.2022 #19 Author

    To je bilo neminovno. Da kod nas nesto ne poskupi lancano, to ne bi bilo to 😂

    Odgovori

  • Anna

    24.3.2022 #20 Author

    Još uvek nam ostaju planine banje i salaši u našoj lepoj zemljici. A more… Možda dogodine..

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    24.3.2022 #21 Author

    sve je poskupelo pa i turizam uvek ima onih koji će da plate pa se cene samo podižu da probamo da se malo suzdržimo bez namirnica ili usluga koje možemo da izbegnemo cene bi bile mnogo realnije

    Odgovori

  • MAJA

    24.3.2022 #22 Author

    Najbolje ostati kuci i uštedeti aki je već dituacija svaka..I kod kuće može da se pune baterije

    Odgovori

  • NATI29

    24.3.2022 #23 Author

    Samo nek budu realne cene za letovanja po Srbiji

    Odgovori

  • ZVE84

    27.3.2022 #24 Author

    A na narodu je da li će da koristi te usluge.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...