Cene avio-prevoza i autobuskih linija već su skočile

Rast cena energenata uticaće i na poskupljenje turističkih aranžmana

AnalizaSrbijaTurizamU fokusu

23.3.2022 16:45 Autor: Marija Jovanović 24

Rast cena energenata uticaće i na poskupljenje turističkih aranžmana Rast cena energenata uticaće i na poskupljenje turističkih aranžmana
Kriza izazvana sukobom Rusije i Ukrajine ima nesagledive posledice na rast cena energenata, što će se definitivno odraziti i na predstojeću turističku sezonu. Koliko... Rast cena energenata uticaće i na poskupljenje turističkih aranžmana

Kriza izazvana sukobom Rusije i Ukrajine ima nesagledive posledice na rast cena energenata, što će se definitivno odraziti i na predstojeću turističku sezonu. Koliko će ova kriza uticati na poskupljenje avio-karata, drumskog prevoza, ali i na otvaranje nekih novih destinacija za naše turiste za Biznis.rs objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić.

“Kada govorimo o najvećem prometu tokom letnje sezone to su nama već poznate evropske destinacije i, gledano statistički, u njima boravi najveći broj ljudi i to će ostati i dalje tako jer nema interesovanja za neka druga mesta. Grčka, Turska, Crna Gora, Italija, Španija, Egipat i Bugarska su destinacije na kojima boravi najveći broj naših turista. Tu je još i Hrvatska, koja nije tako brojna po aranžmanima, ali je zemlja koja nam je u neposrednom okruženju i ima jedan deo individualnih putnika koji borave na toj destinaciji”, ističe naš sagovornik.

Ipak, posredan efekat koji je najvažniji za naše putnike odnosi se na poskupljenje energenata, što značajno utiče pre svega na cene avionskog, ali i drumskog prevoza. Kako objašnjava Seničić, cene čarter letova se ugovaraju na paritetu goriva jer ono predstavlja više od jedne trećine ukupnih troškova letenja, što utiče i na cene čarter prevoza.

“Na sreću, to neće biti nekakve doplate u stotinama evra, već u desetinama. Konkretno, za čarter prevoz, ta doplata za gorivo će biti od 10 do 35 evra maksimalno, po karti. To je ono što za sada možemo da predvidimo. U ovom trenutku ona iznosi negde oko dvadesetak evra, ali treba očekivati da će gorivo, naročito avionsko, još rasti”, ističe Seničić.

Kada je reč o promenama cena avio-karata, on napominje da za sada nije došlo do značajnog povećanja i da to procentualno iznosi od pet do 10 dosto, u zavisnosti od klase kojom putnici putuju.

Foto: Tanjug

“Kada govorimo o drumskom prevozu, treba očekivati da će poskupeti negde oko 15 odsto. Na primer, prosečna autobuska povratna karta u agencijskom prevozu za Grčku, koja inače košta oko 60 evra, sada će koštati 70 evra”, ističe Seničić.

Ono, čega se ipak najviše boje turističke agencije je to što je povećanje cena energenata u Evropi i u turističkim zemljama prouzrokovalo i povećanje cena struje.

“Znamo da struja i energenti kao takvi utiču na formiranje cene raznih vanpansionskih usluga i da to može da bude okidač da i te cene počnu da skaču. U ovom trenutku nemamo informaciju da će se značajno menjati cene smeštaja, ali sve zavisi kako će se situacija kretati ubuduće”, kaže on.

U zemljama koje su računale na ruske turiste može doći do spuštanja cena

Komentarišući predstojeći Međunarodni sajam turizma, koji se održava od 24. do 27. marta na Beogradskom sajmu, direktor YUTE ističe da će biti posebnih ponuda i da posetioci mogu da se nadaju i sniženjima za pojedine turističke aranžmane i do 30 odsto.

“Mi se nadamo da će neka tržišta – pre svega Egipat koji je računao na veliki broj ruskih turista, s obzirom da njih neće biti u toj meri – početi polako od maja sa ponudama za predstojeću sezonu i da će eventualno malo te cene da koriguju i spuštaju jer moraju da se okrenu novim tržištima”, ocenjuje Seničić.  

Prema njegovim rečima, slična je situacija i u zemljama u okruženju, pa treba očekivati i da zemlje poput Bugarske i Crne Gore, koje su takođe imale značajan broj turista iz Ukrajine i Rusije, spuste ili u najgorem slučaju vrate cene na prošlogodišnji nivo jer su one u međuvremenu poskupele.

“U Turskoj je najveći uticaj ruskih turista. Preko četiri miliona Rusa u toj zemlji boravi svake godine. Međutim, još uvek ne možemo da predvidimo kako će sve funkcionisati u Turskoj, s obzirom da se ona nije pridružila sankcijama i ruski turisti će moći da dolaze, ali je pitanje u kojoj će meri to biti izvodljivo. Ipak treba malo sačekati da vidimo kako će se sve razvijati, ali i na tom tržištu može doći do korigovanja cena naniže ukoliko bude zabeležen manji broj ruskih turista”, zaključuje Seničić.

 • SNEZANA

  23.3.2022 #1 Author

  Ocekivano poskupljenje turistickih aranzmana.

  Odgovori

 • FLAME

  23.3.2022 #2 Author

  Da li sada možemo da očekujemo da počnu da nam naplaćuju i kiseonik konačno, s obzirom da je apsolutno sve poskupelo. Bezobrazluk.

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  23.3.2022 #3 Author

  Logično je da poskupe svi oblici transporta i prevoza ako je poskupelo gorivo.

  Odgovori

 • MARA

  23.3.2022 #5 Author

  To se negde i očekivalo, obzirom na situaciju.

  Odgovori

 • STEFAN

  23.3.2022 #6 Author

  Znao sam da ce sigurno i turisticki aranzmani da poskupe

  Odgovori

 • MARKO7

  23.3.2022 #7 Author

  Pa turistički aranžmani poskupljuju iz dana u dan

  Odgovori

 • BOJANA

  23.3.2022 #8 Author

  Turistički aranžmani poskupljuju svaki dan sve više, odlazak na letovanja biće luksuz, na žalost

  Odgovori

 • VERA

  23.3.2022 #9 Author

  Naravno ovde je potpuno ocekivano poslupljenje. Samo ce to dodatno biti udarac na budzetnkpd nasih turista. Iovako se dovijamo da bi priustili jednom godisnje odmor.

  Odgovori

 • Maša

  23.3.2022 #10 Author

  Au, ove godine ce i Sutomore biti lux 😂

  Odgovori

 • TATJANA

  23.3.2022 #11 Author

  Logicno je kad sve poskupljuje

  Odgovori

 • MADMAX

  23.3.2022 #12 Author

  Očekivano, isto će se desiti u raznim sverama.

  Odgovori

 • Milovan94

  23.3.2022 #13 Author

  Iskreno sam se nadao da ipak neće doći do poskupljenja ali to nije relano zbog nastupajuće krize

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.3.2022 #14 Author

  Očekivano, sve cene idu na gore…

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.3.2022 #15 Author

  Shodno situaciji nista iznenadjujuce…

  Odgovori

 • IRINA

  23.3.2022 #16 Author

  Nekako je logicno

  Odgovori

 • TINA

  23.3.2022 #17 Author

  Shodno I drugim poskupljenima

  Odgovori

 • BRANA19

  24.3.2022 #18 Author

  Pa nista cudno , sve je poskupelo , ne moramo ni da se cudimo ovime….

  Odgovori

 • NINO

  24.3.2022 #19 Author

  To je bilo neminovno. Da kod nas nesto ne poskupi lancano, to ne bi bilo to 😂

  Odgovori

 • Anna

  24.3.2022 #20 Author

  Još uvek nam ostaju planine banje i salaši u našoj lepoj zemljici. A more… Možda dogodine..

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  24.3.2022 #21 Author

  sve je poskupelo pa i turizam uvek ima onih koji će da plate pa se cene samo podižu da probamo da se malo suzdržimo bez namirnica ili usluga koje možemo da izbegnemo cene bi bile mnogo realnije

  Odgovori

 • MAJA

  24.3.2022 #22 Author

  Najbolje ostati kuci i uštedeti aki je već dituacija svaka..I kod kuće može da se pune baterije

  Odgovori

 • NATI29

  24.3.2022 #23 Author

  Samo nek budu realne cene za letovanja po Srbiji

  Odgovori

 • ZVE84

  27.3.2022 #24 Author

  A na narodu je da li će da koristi te usluge.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...