Nastavlja se digitalizacija zdravstva, privrede, prosvete

Rast izvoza IT sektora, suficit od 1,787 milijardi evra za prvih sedam meseci

Srbija

24.9.2024 08:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast izvoza IT sektora, suficit od 1,787 milijardi evra za prvih sedam meseci Rast izvoza IT sektora, suficit od 1,787 milijardi evra za prvih sedam meseci
Srbija nastavlja trend rasta izvoza informaciono-komunikacione tehnologije, suficit u prvih sedam meseci od izvoza IT sektora iznosi 1,787 milijardi evra. Direktor Kancelarije za informacione... Rast izvoza IT sektora, suficit od 1,787 milijardi evra za prvih sedam meseci

Srbija nastavlja trend rasta izvoza informaciono-komunikacione tehnologije, suficit u prvih sedam meseci od izvoza IT sektora iznosi 1,787 milijardi evra.

Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović kaže da je zadatak države što šira digitalizacija najbitnih sektora društva – zdravstva, privrede, prosvete, poljoprivrede.

„Primena novih tehnologija i elektronska uprava treba da budu što jednostavniji i prijemčiviji za građane“, ističe Jovanović, piše RTS.

Kako je naveo, u prvih sto dana od formiranja Vlade, obrazovan je Savet za veštačku inteligenciju koju prevodi profesor Igor Peško iz Novog Sada.

Napominje da su u to telo uključeni i eminentni stručnjaci sa univerziteta i Instituta „Biosens“.

Prema njegovim rečima, intenzivno se radi na projektima primene veštačke inteligencije. „U narednom periodu izaći ćemo sa konkretnim predlozima i idejama kako će ova nova tehnologija olakšati naš život.“

Budući da se veštačka inteligencija zasniva na obradi velike količine podataka, za njihovu obradu koriste se superkompjuteri.

„Ona će se primeniti pre svega u zdravstvu, na analizi rezultata, na onome što se naziva personalizovana medicina. Rezultati koje ljudsko oko ne može da registruje, recimo kod mamografije, računar, odnosno veštačka inteligencija može biti preciznija i bolja“, objašnjava direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Narodna banka Srbije kaže da je izvoz IT sektora za period januar–jul 2024. veći i za 20 odsto nego u istom periodu prošle godine što iznosi 1,787 milijardi evra.

Jovanović ocenjuje da to što naš IT sektor i posle pandemije korona virusa nastavlja stabilno da raste tom stopom znači da su temelji dobro postavljeni, da se ulagalo u nauku, u tehnologiju, u strane direktne investicije koje se ne baziraju na ljudskoj snazi, u naučnotehnološke parkove, startapove, fakultete i institute.

Ukazuje na to da je u IT sektoru zaposleno preko 110.000 zaposlenih i da se najviše izvozi u SAD, Veliku Britaniju i Švajcarsku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.