Raste ponuda u proizvodnji gotovih jela u Srbiji, obroci od 300 do 500 dinara
AgrobiznisAnalizaIzdvajamoPoslovanjeSrbija
8.4.2023 14:14 Autor: Ljiljana Begović 35
Svakodnevni odlazak na posao često iziskuje da se većina ljudi hrani na brzinu i da jede, žargonski rečeno, “s nogu”. Međutim, poslednjih godina, a naročito za vreme pandemije, poručivanje hrane i posebno gotovih jela doživelo je ekspanziju.
Proizvodnjom gotovih jela u Srbiji se, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, bavi 75 firmi, od kojih su 54 preduzetničke radnje. Prema rečima nekoliko preduzetnika koji posluju u okviru ove delatnosti, najviše se gotova jela prave za firme kao ketering, dok oni koji imaju lokale prodaju i na malo.
Poslodavci za zaposlene najčešće biraju kuvana jela čije se cene, u zavisnosti od veličine porcije i da li je jelo sa mesom, kreću od 320 dinara za pileći paprikaš sa knedlama ili grašak sa svinjskim mesom do 520 dinara za nešto zahtevnija jela kao što su sarme, punjene paprike ili ćufte.
Većina preduzeća koja se bavi proizvodnjom gotovih jela u svoj meni uvrstila je i vegetarijanske obroke za koje se odlučuje sve više firmi. Jela za vegetarijance koja uglavnom sadrže ribu i dosta povrća koštaju u proseku 400 dinara po porciji. Zbog rasta tražnje ponuda je sve raznovrsnija, pa tako jedna od firmi pravi isključivo ruska jela.
Preduzeće Prva ruska kuhinja, koje se nalazi na petom mestu liste najuspešnijih u ovoj delatnosti, prema rečima vlasnika Alekseja Bogatyreva od prošle godine je duplirala broj kupaca.
“Na rast broja klijenata uticao je, naravno, rat u Ukrajini i dolazak velikog broja ruskih građana u Srbiju. Ipak, nisu samo ruski državljani naši kupci, ima i dosta domaćih gostiju koji vole našu kuhinju. Najprodavanija jela koštaju oko 400 dinara i uglavnom ih pravimo za firme”, kaže vlasnik preduzeća Aleksej Bogatyrev.
Kada je reč o najuspešnijim preduzećima u delatnosti proizvodnje gotovih jela, na prvom mestu je firma iz Beograda pod nazivom Mala kujna koja posluje od 2016. godine.
Iako je za poslednje tri godine zabeležilo pad u rezultatu poslovanja ovo preduzeće nalazi se na vrhu liste najuspešnijih sa zabeleženom dobiti od 4.522.000 dinara u 2021. Veća dobit ostvarena je u obe godine koje su prethodile, naime u 2019. godini stoprocentni vlasnik preduzeća Ognjen Miljković ostvario je dobit od 8.215.000 dinara, dok je u 2020. iznosila 5.606.000 dinara.
Na listi najvećih dobitaša u delatnosti proizvodnje gotovih jela nalazi se još jedno mikro preduzeće iz Beograda. Fresh Square d.o.o. sa Palilule proizvodnjom gotovih jela se bavi od 2015. godine, a drugo mesto na listi ostvarili su rezultatom iz 2021. godine koji je tada iznosio 1.311.000 dinara. Napredak ovog preduzeća vidi se uvidom u finansijske izveštaje koji pokazuju da je Fresh Square iz minusa u 2019. od 8.308.000 dinara i minusa u 2020. od 6.144.000 uspeo da već u 2021. uđe u plus.
Pročitajte još:
Na trećem mestu liste nalazi se preduzeće iz Novog Sada Dobri obroci d.o.o. koje posluje od 2015. godine. I ova firma je iz dvogodišnjeg minusa – u 2019. godini od 1.254.000 i od 1.464.000 dinara u 2020., uspelo da u 2021. posluje u plusu ostvarivši dobit od 1.296.000 dinara.
Kako navode iz ovog preduzeća, za njih rade profesionalni kuvari sa dugogodišnjim iskustvom.
“Kuhinja je mesto gde nastaje magija. Sa magijom dolazi i jelovnik koji zadovoljava različite ukuse kroz jedinstvenu kombinaciju hrane. U našoj kuhinji koristimo profesionalnu opremu i tehnologiju i garantujemo prirodan ukus i kvalitet obroka. Naš odabir su konvektomati i plinski roštilji jer ovi aparati sprečavaju zagorevanje, isušivanje i skupljanje hrane, a obezbeđuju da hrana zadrži svežinu i bogate sastojke”, kažu iz preduzeća Dobri obroci.
Poslovanje firmi u delatnosti proizvodnja gotovih jela
Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u ovoj delatnosti preduzeća su u 2019. i 2020. poslovala u minusu. Ukupna dobit u 2019. godini iznosila je -943.000 dinara, dok je u 2020. rezultat poslovanja bio -2.289.000 dinara. Oporavak delatnosti desio se 2021. godine kada je nadoknađen minus, a ukupna dobit došla je do 9.626.000 dinara.
Anny
8.4.2023 #1 AuthorU jednom trenutku krajem devedesetih bilo je puno lokala koji su se bavili prodajom gotovih jela koja su bila veoma povoljna i vrlo ukusna. Sada ih je znatno manje ali su u mogućnosti da obezbede veće količine hrane.
SABRINA
9.4.2023 #2 AuthorNe bih se složila da ih je malo..
MAJA
8.4.2023 #3 AuthorDaleko je to od kvaliteta
SHALIMAR
8.4.2023 #4 AuthorOdlicno resenje za zaposlene,samo da firma koja dostavlja hranu obezbedi zaposlenima i kvalitet…
KIMCHI
8.4.2023 #5 AuthorOdlican potez, veca ponuda i potraznja jer efektivnost zaposlenih zaista ne treba da se opterecuje dodatnim gubljenjem vremena na tople obroke
MITAR
8.4.2023 #6 AuthorTakvo je trenutno trziste da je logicno da je potraznja porasla, jednostavno mnogo ljudi se odlucuje da na taj nacin sebi olaksa spremanje obroka, a i zavisnosti kolika je porodica nekada je i jeftinije poruciti obrok nego ga sam spremati.
MODESTY
8.4.2023 #7 AuthorSve manje vremena se ima za spremanje hrane
DASHA
8.4.2023 #8 AuthorSto je sasvim ok.
DUCA
9.4.2023 #9 AuthorBravo za sve poslodavce koji svojim radnicima obezbeđuju kuvana jela.
MAXMAD
9.4.2023 #10 AuthorKonkurecija je dobra za kvalitet i cenu.
Grocka
9.4.2023 #11 AuthorS obzirom da su ljudi po ceo dan na poslu, nema se vremena za kuvanje, trebalo bi lepo da rade
MAJA
9.4.2023 #12 AuthorPohvalno za poslodavce
SLAVICA
9.4.2023 #13 AuthorNemaju vremena za kuvanje i ovo postaje dobro resenje
gagica
9.4.2023 #14 AuthorTo je super ideja ali ketering mora da bude i kvalitetan.
BAĆA
9.4.2023 #15 AuthorCena hrane svakako skače
DOBRILA
9.4.2023 #16 AuthorNekome ce svakako biti od pomoći i koristi.
BLIZANAC
9.4.2023 #17 AuthorLakše je kupiti nego praviti.
PIKSI
9.4.2023 #18 AuthorOdlicno za sve zaposlene zene usteda vremena
DUSAN
9.4.2023 #19 AuthorSve je manje vremena za kuvanje od zaduzenja na poslu.
NATI
9.4.2023 #20 AuthorPa nekada se vise isplati kupiti gotovo jelo, usteda vremena mnogo znaci
REA
9.4.2023 #21 AuthorNa isto mi dodje da poucim ili skuvam u vecini slucajava sto se tice cene
HRKALOVIĆKA
9.4.2023 #22 AuthorDobro je da je sve veća konkurencija i da ta hrana bude kvalitetna
Vale
9.4.2023 #23 AuthorPohvala za sve poslodavce koji svojim radnicima obezbedjuju topli obrok. Sve vise se narucuje, sada osim brze hrane I kuvana jela za kucu. Obaj posao je u ekspanziji
BOBICA
9.4.2023 #24 AuthorZaista se više isplati kupovati gotovo jelo
VALERIJA
9.4.2023 #25 AuthorIskreno, nema takav utisak, ali ako statistika kaže pa da joj verujemo.
LAV
9.4.2023 #26 AuthorVise se isplati kupiti gotovo jelo nego kuvati kod kuce.
STEPA
11.4.2023 #27 AuthorFinansijski mislim da i ne baš.
ZVONČICA
9.4.2023 #28 AuthorTreba to ljudima obezbediti,znacice im
SUZI
9.4.2023 #29 AuthorObzirom koliko je sve poskupelo, jeftinije je kupiti gotovo jelo nego kuvati.
SABRINA
9.4.2023 #30 AuthorPorasla je potražnja, pa samim tim i ponuda…
CIGI
9.4.2023 #31 AuthorUtrosene vreme za kupovinu i sva cekanja u radnjama , spremanje kuvanje… i vise isplati da se kupi gotovo.
MAJA
9.4.2023 #32 AuthorDovijaju se ljudi na razne načine
SENSEI
10.4.2023 #33 AuthorToliko brzo živimo da više nemamo vremena ni da kuvamo
STEPA
10.4.2023 #34 AuthorTo se najviše povećalo zbog ishrane radnika.
Maky
10.4.2023 #35 AuthorTesko je naci kvalitetno kuvano jelo ali postujem ovakav nacin ishrane… Svakako bolja varijanta nego fast food