Velike firme najčešći kupci

Raste ponuda u proizvodnji gotovih jela u Srbiji, obroci od 300 do 500 dinara

AgrobiznisAnalizaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

8.4.2023 14:14 Autor: Ljiljana Begović 35

Raste ponuda u proizvodnji gotovih jela u Srbiji, obroci od 300 do 500 dinara Raste ponuda u proizvodnji gotovih jela u Srbiji, obroci od 300 do 500 dinara
Svakodnevni odlazak na posao često iziskuje da se većina ljudi hrani na brzinu i da jede, žargonski rečeno, “s nogu”. Međutim, poslednjih godina, a... Raste ponuda u proizvodnji gotovih jela u Srbiji, obroci od 300 do 500 dinara

Svakodnevni odlazak na posao često iziskuje da se većina ljudi hrani na brzinu i da jede, žargonski rečeno, “s nogu”. Međutim, poslednjih godina, a naročito za vreme pandemije, poručivanje hrane i posebno gotovih jela doživelo je ekspanziju.

Proizvodnjom gotovih jela u Srbiji se, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, bavi 75 firmi, od kojih su 54 preduzetničke radnje. Prema rečima nekoliko preduzetnika koji posluju u okviru ove delatnosti, najviše se gotova jela prave za firme kao ketering, dok oni koji imaju lokale prodaju i na malo.

Poslodavci za zaposlene najčešće biraju kuvana jela čije se cene, u zavisnosti od veličine porcije i da li je jelo sa mesom, kreću od 320 dinara za pileći paprikaš sa knedlama ili grašak sa svinjskim mesom do 520 dinara za nešto zahtevnija jela kao što su sarme, punjene paprike ili ćufte.

Većina preduzeća koja se bavi proizvodnjom gotovih jela u svoj meni uvrstila je i vegetarijanske obroke za koje se odlučuje sve više firmi. Jela za vegetarijance koja uglavnom sadrže ribu i dosta povrća koštaju u proseku 400 dinara po porciji. Zbog rasta tražnje ponuda je sve raznovrsnija, pa tako jedna od firmi pravi isključivo ruska jela.

Preduzeće Prva ruska kuhinja, koje se nalazi na petom mestu liste najuspešnijih u ovoj delatnosti, prema rečima vlasnika Alekseja Bogatyreva od prošle godine je duplirala broj kupaca.

“Na rast broja klijenata uticao je, naravno, rat u Ukrajini i dolazak velikog broja ruskih građana u Srbiju. Ipak, nisu samo ruski državljani naši kupci, ima i dosta domaćih gostiju koji vole našu kuhinju. Najprodavanija jela koštaju oko 400 dinara i uglavnom ih pravimo za firme”, kaže vlasnik preduzeća Aleksej Bogatyrev.

Najuspešnija preduzeća u delatnosti proizvodnje gotovih jela
Ime preduzećaUkupni prihodiRezultat poslovanja
OGNJEN MILJKOVIĆ PR RADNJA ZA PROIZVODNJU GOTOVIH JELA MALA KUJNA 2016 BEOGRAD27.407.0004.522.000
Fresh Square d.o.o. Beograd-Palilula3.601.0001.311.000
DOBRI OBROCI D.O.O.25.508.0001.296.000
MV FORTUNE DOO NIŠ13.8291.0001.032.000
ALEKSEI BOGATYREV PR PRVA RUSKA KUHINJA5.328.000666.000
KONOBA AKUSTIK KETERING DOO2.792.000470.000
ŽELJKO PANDUROV PR KUVANA JELA KOD TINE6.267.000274.000
SASTRI DOO12.390.000269.000
MEMAKS-GRIL536.000207.000
IVANA MAKSIMOVIĆ PR RADNJA ZA PROIZVODNJU GOVOTIH JELA DOMAĆICA 014 VALJEVO5.499.000168.000
LATTE 2021356.000138.000
Vera Vuković pr Proizvodnja gotovih jela Vera V Užice1.456.00096.000
ŠTELCE d.o.o.8.203.00092.000
KUHINJICA DAMA347.00041.000
STANISLAVA DRAGOJLO PR PROIZVODNJA GOTOVIH JELA I TRGOVINA STAŠINE ĐAKONIJE ZRENJANIN2.012.00028.000
CompanyWall Finansijski Asistent *svi podaci su za 2021. godinu, u dinarima

Kada je reč o najuspešnijim preduzećima u delatnosti proizvodnje gotovih jela, na prvom mestu je firma iz Beograda pod nazivom Mala kujna koja posluje od 2016. godine.

Iako je za poslednje tri godine zabeležilo pad u rezultatu poslovanja ovo preduzeće nalazi se na vrhu liste najuspešnijih sa zabeleženom dobiti od 4.522.000 dinara u 2021. Veća dobit ostvarena je u obe godine koje su prethodile, naime u 2019. godini stoprocentni vlasnik preduzeća Ognjen Miljković ostvario je dobit od 8.215.000 dinara, dok je u 2020. iznosila 5.606.000 dinara.

Na listi najvećih dobitaša u delatnosti proizvodnje gotovih jela nalazi se još jedno mikro preduzeće iz Beograda. Fresh Square d.o.o. sa Palilule proizvodnjom gotovih jela se bavi od 2015. godine, a drugo mesto na listi ostvarili su rezultatom iz 2021. godine koji je tada iznosio 1.311.000 dinara. Napredak ovog preduzeća vidi se uvidom u finansijske izveštaje koji pokazuju da je Fresh Square iz minusa u 2019. od 8.308.000 dinara i minusa u 2020. od 6.144.000 uspeo da već u 2021. uđe u plus.

Na trećem mestu liste nalazi se preduzeće iz Novog Sada Dobri obroci d.o.o. koje posluje od 2015. godine. I ova firma je iz dvogodišnjeg minusa – u 2019. godini od 1.254.000 i od 1.464.000 dinara u 2020., uspelo da u 2021. posluje u plusu ostvarivši dobit od 1.296.000 dinara.

Kako navode iz ovog preduzeća, za njih rade profesionalni kuvari sa dugogodišnjim iskustvom.

“Kuhinja je mesto gde nastaje magija. Sa magijom dolazi i jelovnik koji zadovoljava različite ukuse kroz jedinstvenu kombinaciju hrane. U našoj kuhinji koristimo profesionalnu opremu i tehnologiju i garantujemo prirodan ukus i kvalitet obroka. Naš odabir su konvektomati i plinski roštilji jer ovi aparati sprečavaju zagorevanje, isušivanje i skupljanje hrane, a obezbeđuju da hrana zadrži svežinu i bogate sastojke”, kažu iz preduzeća Dobri obroci.

Poslovanje firmi u delatnosti proizvodnja gotovih jela

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, u ovoj delatnosti preduzeća su u 2019. i 2020. poslovala u minusu. Ukupna dobit u 2019. godini iznosila je -943.000 dinara, dok je u 2020. rezultat poslovanja bio -2.289.000 dinara. Oporavak delatnosti desio se 2021. godine kada je nadoknađen minus, a ukupna dobit došla je do 9.626.000 dinara.

  • Anny

    8.4.2023 #1 Author

    U jednom trenutku krajem devedesetih bilo je puno lokala koji su se bavili prodajom gotovih jela koja su bila veoma povoljna i vrlo ukusna. Sada ih je znatno manje ali su u mogućnosti da obezbede veće količine hrane.

    Odgovori

  • MAJA

    8.4.2023 #3 Author

    Daleko je to od kvaliteta

    Odgovori

  • SHALIMAR

    8.4.2023 #4 Author

    Odlicno resenje za zaposlene,samo da firma koja dostavlja hranu obezbedi zaposlenima i kvalitet…

    Odgovori

  • KIMCHI

    8.4.2023 #5 Author

    Odlican potez, veca ponuda i potraznja jer efektivnost zaposlenih zaista ne treba da se opterecuje dodatnim gubljenjem vremena na tople obroke

    Odgovori

  • MITAR

    8.4.2023 #6 Author

    Takvo je trenutno trziste da je logicno da je potraznja porasla, jednostavno mnogo ljudi se odlucuje da na taj nacin sebi olaksa spremanje obroka, a i zavisnosti kolika je porodica nekada je i jeftinije poruciti obrok nego ga sam spremati.

    Odgovori

  • MODESTY

    8.4.2023 #7 Author

    Sve manje vremena se ima za spremanje hrane

    Odgovori

  • DASHA

    8.4.2023 #8 Author

    Sto je sasvim ok.

    Odgovori

  • DUCA

    9.4.2023 #9 Author

    Bravo za sve poslodavce koji svojim radnicima obezbeđuju kuvana jela.

    Odgovori

  • MAXMAD

    9.4.2023 #10 Author

    Konkurecija je dobra za kvalitet i cenu.

    Odgovori

  • Grocka

    9.4.2023 #11 Author

    S obzirom da su ljudi po ceo dan na poslu, nema se vremena za kuvanje, trebalo bi lepo da rade

    Odgovori

  • MAJA

    9.4.2023 #12 Author

    Pohvalno za poslodavce

    Odgovori

  • SLAVICA

    9.4.2023 #13 Author

    Nemaju vremena za kuvanje i ovo postaje dobro resenje

    Odgovori

  • gagica

    9.4.2023 #14 Author

    To je super ideja ali ketering mora da bude i kvalitetan.

    Odgovori

  • BAĆA

    9.4.2023 #15 Author

    Cena hrane svakako skače

    Odgovori

  • DOBRILA

    9.4.2023 #16 Author

    Nekome ce svakako biti od pomoći i koristi.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    9.4.2023 #17 Author

    Lakše je kupiti nego praviti.

    Odgovori

  • PIKSI

    9.4.2023 #18 Author

    Odlicno za sve zaposlene zene usteda vremena

    Odgovori

  • DUSAN

    9.4.2023 #19 Author

    Sve je manje vremena za kuvanje od zaduzenja na poslu.

    Odgovori

  • NATI

    9.4.2023 #20 Author

    Pa nekada se vise isplati kupiti gotovo jelo, usteda vremena mnogo znaci

    Odgovori

  • REA

    9.4.2023 #21 Author

    Na isto mi dodje da poucim ili skuvam u vecini slucajava sto se tice cene

    Odgovori

  • HRKALOVIĆKA

    9.4.2023 #22 Author

    Dobro je da je sve veća konkurencija i da ta hrana bude kvalitetna

    Odgovori

  • Vale

    9.4.2023 #23 Author

    Pohvala za sve poslodavce koji svojim radnicima obezbedjuju topli obrok. Sve vise se narucuje, sada osim brze hrane I kuvana jela za kucu. Obaj posao je u ekspanziji

    Odgovori

  • BOBICA

    9.4.2023 #24 Author

    Zaista se više isplati kupovati gotovo jelo

    Odgovori

  • VALERIJA

    9.4.2023 #25 Author

    Iskreno, nema takav utisak, ali ako statistika kaže pa da joj verujemo.

    Odgovori

  • LAV

    9.4.2023 #26 Author

    Vise se isplati kupiti gotovo jelo nego kuvati kod kuce.

    Odgovori

    • STEPA

      11.4.2023 #27 Author

      Finansijski mislim da i ne baš.

      Odgovori

  • ZVONČICA

    9.4.2023 #28 Author

    Treba to ljudima obezbediti,znacice im

    Odgovori

  • SUZI

    9.4.2023 #29 Author

    Obzirom koliko je sve poskupelo, jeftinije je kupiti gotovo jelo nego kuvati.

    Odgovori

  • SABRINA

    9.4.2023 #30 Author

    Porasla je potražnja, pa samim tim i ponuda…

    Odgovori

  • CIGI

    9.4.2023 #31 Author

    Utrosene vreme za kupovinu i sva cekanja u radnjama , spremanje kuvanje… i vise isplati da se kupi gotovo.

    Odgovori

  • MAJA

    9.4.2023 #32 Author

    Dovijaju se ljudi na razne načine

    Odgovori

  • SENSEI

    10.4.2023 #33 Author

    Toliko brzo živimo da više nemamo vremena ni da kuvamo

    Odgovori

  • STEPA

    10.4.2023 #34 Author

    To se najviše povećalo zbog ishrane radnika.

    Odgovori

  • Maky

    10.4.2023 #35 Author

    Tesko je naci kvalitetno kuvano jelo ali postujem ovakav nacin ishrane… Svakako bolja varijanta nego fast food

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.