Biznis.rs nagradio istaknute preduzetnice

Priznanje „Žene u biznisu“ damama koje rade bolje i idu korak dalje od svih

IzdvajamoManifestacijePoslovanjeSrbija

6.4.2023 18:42 Autor: Milica Rilak 40

Priznanje „Žene u biznisu“ damama koje rade bolje i idu korak dalje od svih Priznanje „Žene u biznisu“ damama koje rade bolje i idu korak dalje od svih
Prema najnovijim podacima Privredne komore Srbije, žene su u našoj zemlji vlasnice oko 31 odsto ukupnog broja registrovanih preduzeća, a u anketi koju je... Priznanje „Žene u biznisu“ damama koje rade bolje i idu korak dalje od svih

Prema najnovijim podacima Privredne komore Srbije, žene su u našoj zemlji vlasnice oko 31 odsto ukupnog broja registrovanih preduzeća, a u anketi koju je sprovela PKS čak 87 odsto vlasnica i direktorki istaklo je da su zadovoljne što su se otisnule u preduzetničke vode. Biznis.rs je, u želji da podstakne žensko preduzetništvo, dodelio priznanja „Žene u biznisu“ ženama koje ne samo da su postigle izuzetne poslovne rezultate i imaju odlične liderske veštine, već su spremne i da budućim generacijama preduzetnica pokažu put do uspeha.

Na svečanoj dodeli priznanja u beogradskom hotelu „Hilton“ predavanje je održala dr Jasmina Knežević, jedna od prvih žena preduzetnica u Srbiji, osnivač Acibadem Bel Medica, prve privatne bolnice u našoj zemlji koja je postala sinonim za privatnu medicinsku praksu. Ona je i članica brojnih poslovnih udruženja i redovan učesnik na stručnim i biznis konferencijama u zemlji i inostranstvu, a tokom karijere je dobila više nagrada za najuspešnijeg menadžera i najuspešniju poslovnu ženu u Srbiji.

Njena poruka preduzetnicama i ženama koje se tek spremaju to da postanu je da ne staju pred preprekama.

Dr Jasmina Knežević / Foto: Neda Mojsilović

„Uvek smo se nalazile i naći ćemo se pred dilemama i raskrsnicama: da li otići iz zemlje, da li krenuti u samostalan biznis ili kako odabrati pravu investiciju. Ispostavilo se da smo suprug i ja, suočeni sa istim dilemama pre nekoliko decenija, dobro procenili – vredi ostati ovde i razvijati posao u sopstvenoj zemlji uprkos teškim okolnostima, a zahvaljujući preduzetničkom duhu od jedne sobe došli smo do medicinske ustanove sa hiljadu zaposlenih, kroz koju je prošlo više od pola miliona pacijenata“, podelila je dr Jasmina Knežević svoje iskustvo sa prisutnim preduzetnicama.

Prisećajući se teških vremena tranzicije, rata, sankcija i opustošenosti u domaćem zdravstvu ispričala je da je želela da napravi bolnicu u kojoj je toplo i prijatno – i da „ima dušu“.

„To je bilo teško sprovesti u delo, ali sam uvek ‘u glavi’ imala budućnost i znala čemu težim. I kad nisam uspevala znala sam da pokušavam da donesem potpunu promenu u tom sektoru“, savetovala je okupljene preduzetnice, a naglasila je da se u isto vreme trudila da promoviše ono najbolje iz privatnog sektora, pokušavajući da pojača uticaj preduzetnika.

Zajedničkim snagama možemo da pokažemo da se stvari mogu menjati i da se ličnom inicijativom može promeniti mnogo toga. Mi žene ponekad nemamo samopouzdanja poput muškaraca i zastanemo kada sebe treba da promovišemo, ohrabrimo i poguramo napred. Za svaku grešku ima rešenja – samo za smrt nema. Fokusirajte se na rešenja, a ne na probleme“, savetovala je Knežević.

Violeta Jovanović / Foto: Neda Mojsilović

Tokom svečane dodele priznanja „Žene u biznisu“ učesnicama su se obratile i izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović i direktorka za komunikacije i odnose sa javnošću OTP banke Milena Mićanović.

Violeta Jovanović je skrenula pažnju na podatke iz NALED-ovog istraživanja koje je pokazalo da na svaki dinar podrške koji „ode“ ka kompanijama u vlasništvu žena 4,6 dinara idu preduzećima u vlasništvu muškaraca, kao i da programi podrške najčešće nisu usmereni na sektor usluga gde su žene više zastupljene, nego na proizvodne delatnosti gde dominiraju muškarci.

Ukazala je i na statistiku koja je „slika društva koje moramo da menjamo“ i koja otkriva da su žene vlasnice samo 24 odsto nekretnina, da je 10 odsto žena na pozicijama predsednica opština ili gradonačelnica, ali i da tri od četiri žene na selu nisu plaćene za svoj rad, a da 60 odsto njih ne uspeva da ostvari pravo na penziju.

„Disbalans u ekonomskoj moći je ključna prepreka ka postizanju jednakosti“, upozorila je Jovanović i ukazala da društvo koje ne brine o svojoj kulturi, ženama i mladima, nema budućnost.

„Da bi se rodni jaz dalje smanjivao, potreban je zajednički napor svih činilaca: države, preduzeća, politike, medija i samih žena koje treba da preuzmu odgovornost za svoju karijeru i da bez ustručavanja u javnosti predstavljaju rezultate svog rada, koje često prepuste muškarcima“, poručila je izvršna direktorka NALED-a.

Milena Mićanović / Foto: Neda Mojsilović

Milena Mićanović je skrenula pažnju da je često „na stolu“ pitanje da li su žene ili muškarci bolji lideri.

Problem je u tome što to liderstvo nije jednako vrednovano. Istraživanja pokazuju da ispitanici doživljavaju da žene nemaju dovoljno samopouzdanja, da ‘ne mogu da isprate korporativnu viziju’, da su ogorčene ili agresivne, kao i da ne vole da rade sa drugim ženama. Da li će žena trpeti na poslu zato što jeste ili nije majka? Verujem da se većina vas sa takvim stavovima susrela. Takođe, susrele ste se sa tim da su muškarci na istoj poziciji bolje plaćeni ili sa sumnjom da je neka žena na poziciji zbog svog izgleda, a ne znanja i sposobnosti. Danas je najlakše diskretovati ženu sa dve reči, a da to nema veze sa istinom“, ocenila je Mićanović tokom obraćanja koje je posvetila ženskom liderstvu.

„Imamo premijerku i guvernerku, žene su predsednice Evropske komisije i Međunarodnog monetarnog fonda a žena je ključno doprinela i nastanku ChatGPT – savremeni modeli poslovanja, primena novih tehnologija i vrednovanje empatije definitivno menjaju svet“, poručila je Mićanović.

„Žene u biznisu“ / Foto: Neda Mojsilović

Žensko preduzetništvo doprinosi razvoju privrede u celini

Dobitnice priznanja „Žene u biznisu“ – Božana Kljakić iz kompanije AIK Bačka Topola, Nada Đikanović iz Instituta IMS i Gordana Vranić iz VIR Impexa – mogu poslužiti kao primer toga da žensko preduzetništvo doprinosi razvoju privrede u celini, jer za osvajanje priznanja nije bilo dovoljno biti „samo“ vlasnica ili osnivač kompanije.

Preduslovi da se nađu u konkurenciji za priznanje „Žene u biznisu“ bili su da je kompanija ostvarivala stabilno poslovanje ili rast u prihodima, kao i da je dobijala najbolje bonitetne ocene AAA/AA+/A* tri godine zaredom. Preduslov je, takođe, bio da je kompanija u periodu od tri godine realizovala rast dobiti.

Odgovarajući na pitanje kako percipiraju položaj žena u domaćem preduzetništvu danas, i da li se on popravio prethodnih godina, dobitnice su podelile svoje originalne i inspirativne priče.

Gordana Vranić, koja radi u sektoru crne i obojene metalurgije, ispričala je da je u kompaniju VIR Impex došla iz potpuno druge branše, ali joj je osnivačica kompanije i njena svekrva dala veliku podršku.

„Nas dve rušimo brojne stereotipe. U međuvremenu sam stekla autoritet i naučila kako da izlazim na kraj sa izazovima u branši u kojoj su muškarci vlasnici 95 odsto firmi. Žena mora da ima čvrst stav, veliku volju i utemeljene principe da bi poslovala sa njima“, ispričala je Vranić.

„Žene u biznisu“ / Foto: Neda Mojsilović

Božana Kljakić, koja dolazi iz agrobiznisa, po profesiji je pravnica, a prisetila se da je dugo bila jedina žena u menadžmentu firme.

„Nije mi nedostajalo ni volje ni snage. Predanim radom i željom da uradim bolje i više umela sam da ubedim ‘muški svet’ da mi je tu mesto, i sa njima nisam imala problema. Svako od nas kao lider u preduzetništvu mora imati i dozu demokratskog i dozu autoritativnog. U turbulentnim vremenima to je i neophodno i primenjivo“, rekla je Kljakić.

Nada Đikanović iz Instituta IMS, najstarije naučno-istraživačke institucije u Srbiji, je finansijska direktorka, ali je učesnicama vešto objasnila čime se Institut bavi.

„Nijedan most ne bi smeo da bude pušten u rad bez našeg atesta“, rekla je Đikanović i skrenula pažnju na to da su među 330 zaposlenih čak 94 žene, uključujući i sve nivoe upravljanja do vrha menadžmenta.

„Radila sam na svim pozicijama kako bih naučila posao, i da bih danas mogla da obavljam posao direktora. Žao mi je što nema žena prijavljenih za mesto generalnog direktora u našoj kompaniji, koga ćemo izabrati za koji dan, a isto je i u oblasti finansija, kojima se bavim“, rekla je Đikanović.

Dobitnice priznanja „Žene u biznisu“ su na kraju panel diskusije poručile da su motivacija i podrška, ali i rad na sebi i sopstvenim kvalifikacijama, od ključnog značaja za profesionalni razvoj žene, uključujući i odluku da postanu preduzetnice i da na tom putu istraju.

Sedmo godišnje istraživanje Svetske banke “Žene, biznis i pravo” (Women, Business and Law 2023), sprovedeno na osnovu merenja indeksa reformi u oblasti ekonomske i socijalne rodne ravnopravnosti u 190 država sveta, pokazalo je da je Srbija relativno dobro pozicionirana jer je ostvarila rezultate poput nekih od najrazvijenijih zemalja sveta kada je reč o poslovnoj egalitarnosti. Ta „jednakost u poslovanju“, međutim, nije ravnomerno zastupljena, dok je dostupnost finansijskih instrumenata i poslovnih prilika i dalje veća za direktore nego za direktorke.

To, na kraju krajeva, pokazuje i pomenuti podatak o broju firmi na čijem čelu su žene. Zastupljenost žena u kompanijskom vlasništvu u Srbiji gotovo je na nivou svetskog proseka i Evrope (33 odsto), dok na globalnom nivou odskaču Južna Amerika (50 odsto) i Istočna Azija i Okeanija (47 odsto).

Dakle, ostalo je prostora za napredak, pogotovo imajući u vidu da žene u Srbiji u većem procentu završavaju fakultete, ima ih više na tržištu rada, i u ukupnoj demografskoj slici. Povrh toga, pojedine domaće vlasnice i direktorke privukle su pažnju na međunarodnom nivou svojim izuzetnim rezultatima, liderskim sposobnostima i vizionarskim idejama.

  • DASHA

    6.4.2023 #1 Author

    Divno! Neka je vise ovakvih priznanja i vise zena u biznisu!

    Odgovori

  • IV

    6.4.2023 #2 Author

    Godinama unazad su žene sve uspešnije… Bravo, sledeće godine da ih bude mnogo više!

    Odgovori

  • Maky

    6.4.2023 #3 Author

    Kad bi se zene malo vise drzale zajedno bile bi daleko uspesnije od muskaraca…

    Odgovori

  • SUNCE

    6.4.2023 #4 Author

    Bravo za žene preduzetnice i sve hrabre žene koje veruju u sebe i svoje sposobnosti.

    Odgovori

  • DRAGOMIR

    6.4.2023 #5 Author

    Posebna cestitka za Bozanu Kljakic casnu, postenu i vrednu zenu. Nagrada je stigla u prave ruke

    Odgovori

  • DOBRILA

    7.4.2023 #6 Author

    Lepo , sve pohvale.

    Odgovori

  • MAJA

    7.4.2023 #7 Author

    Divan skup i odlične ideje i podsticaji od strane najuspešnijih žena, treba dosta raditi na ovakvim edukacija a i programina

    Odgovori

  • Mike

    7.4.2023 #8 Author

    Bravo za organizatore, odlična konferencija!

    Odgovori

  • Grocka

    7.4.2023 #9 Author

    Bravo, bravo za organizatore, konacno neko da im posveti punu paznju!

    Odgovori

  • KIMCHI

    7.4.2023 #10 Author

    Deluje kao odlicna prilika da zene razmene iskustva i steknu nova poznanstva, bravo

    Odgovori

  • Mala plava

    7.4.2023 #11 Author

    Bravo za žene! Konačno su se izdigle i preuzele inicijaticu, nisu više u senci, kao nekada, u stara vremena.

    Odgovori

  • ZVEZDA

    7.4.2023 #12 Author

    Predivno…konacno da i mi zene dobijemo neki vetar u ledja… nadam se da ce ovakvi dogadjavi cesce da se organizuju

    Odgovori

  • Hana

    7.4.2023 #13 Author

    Ovo je zaista pohvalno, žene preduzetnici su veliki borci!
    Samo napred…❤💪

    Odgovori

  • REA

    7.4.2023 #14 Author

    Ja sam odusevljena. Koji je ovo podstrek za zene, uliva mi poverenje i nadu za sve nas preduzetnice. Organizacija vrhunska, nadam se svake godine ovakvim dogadjajima i da su sto vise zastupljeni u medijima. Bravo za Biznis koji je ovo prepoznao

    Odgovori

  • PIKSI

    7.4.2023 #15 Author

    Bravo za sve uspesne zene lidere♥️

    Odgovori

  • ŽIZI

    7.4.2023 #16 Author

    Bravo! I za žene koje su ova priznanja zaslužile i za kuću Biznis.rs koja je organizovala ovaj seminar! Više ovakvih događaja u budućnosti….

    Odgovori

  • ZVONČICA

    7.4.2023 #17 Author

    Bravo,odlican podsticaj svim zenama u nasoj zemlji,bravo za sve dobitnice ali i organizatore,svetski a nase!

    Odgovori

  • ELLA

    7.4.2023 #18 Author

    Veoma je korisno da se povežu uspešne žene u Biznisu to će svakako koristiti da se ostvare nove uspešne saradnje

    Odgovori

  • Goga13

    7.4.2023 #19 Author

    Svaka čast pre svega svim ovim ženama, a pored toga i organizatorima. Odličan podsticaj za žene koje rade svoj posao na pravi način.

    Odgovori

  • Emilija

    7.4.2023 #20 Author

    Svaka Vam cast na ovakvom dogadjaju.Ovo je veliki pokretac za zene preduzetnice.
    Treba biti sto vise ivakvih podsticajnih dogadjaja u Srbiji!

    Odgovori

  • MODESTY

    7.4.2023 #21 Author

    Svaka čast ,i sve pohvale za zene lidere u poslovanju.Ovo bi trebalo da postane tradicija.

    Odgovori

  • SUZI

    7.4.2023 #22 Author

    Bravo, dajete snagu ostalim zenama da mogu bez straha da se upuste u nove poslovne podvige. Svaka cast zene!

    Odgovori

  • SHALIMAR

    7.4.2023 #23 Author

    Sjajna promocija nasih najuspesnijih zena,verujem da ce ih biti sledece godine jos vise…

    Odgovori

  • BLIZANAC

    7.4.2023 #24 Author

    Sve pohvale za redakciju Biznis.rs što na ovakav način daje prostor ženama preduzetnicama. Žene preduzetnice su uvek bile stub našeg društava i privrednog sistema i bilo bi mnogo lepše da je više ovako uspešnih žena. Sve pohvale i za dobitnice priznanja koje su svojim radom pokazale šta znači biti najbolji.

    Odgovori

  • COKAPOKA

    7.4.2023 #25 Author

    Bravo! Kakva organizacija, kakav prijem, odlicni gosti, stvarno sam odusevljena! Bravo za sve zene preduzetnice, konacno su uspele da se izbore za svoje mesto i Biznis je to prepoznao, svaka cast!

    Odgovori

  • gagica

    7.4.2023 #26 Author

    Svaka cast za ideju i organizatoru za podstrek zenama u biznisu. Smatram da je vrlo inspirativno i da je veliki podstrek za sve zene koje jesu u poslu i koje pocinju. Nadam se da ce se dogadjaj pretvoriti u tradiciju kako bi osnazio sve zene u Srbiji i sire.

    Odgovori

  • LJILJANA95

    7.4.2023 #27 Author

    Ovo je divna manifestacija, samo da ih bude više!

    Odgovori

  • BUBICA

    7.4.2023 #28 Author

    Svaka čast ženama!! Odlična organizacija i zaista veliki uspeh!

    Odgovori

  • CIGI

    7.4.2023 #29 Author

    Odlicno,svaka cast za organizaciju. Odlicni gosti pa da bude jos vise i vece podrske za zensko preduzetnistvo.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    7.4.2023 #30 Author

    Svaka čast svim ovim divnim ženama pre svega.
    Rescpect

    Odgovori

  • DUCA

    7.4.2023 #31 Author

    Dame su uvek ispred svih. Svaka čast svim uspešnim damama preduzetnicama!!!

    Odgovori

  • BIJUTI27

    7.4.2023 #32 Author

    Svaka čast redakciji Biznis Rs, na organizaciji. ❤️

    Odgovori

  • MAJA

    7.4.2023 #33 Author

    Bravo za sve žene

    Odgovori

  • LAV

    7.4.2023 #34 Author

    Svaka cast pre svega za uspesne zene joje se bore na trzistu i naravno bravo za Biznis.rs koji je prepoznao i dao na znacaju zenama liderima.

    Odgovori

  • Vale

    7.4.2023 #35 Author

    Svaka cast za sve ove zene. Zasluzile su. To je najmanje sto moze da se ucini za njih.

    Odgovori

  • Mitar

    7.4.2023 #36 Author

    Zaista je lepo videti ovakve skupove, gde se zene bore da pokazu da mogu biti jenkao dobri preduzetnici kao i muskarci.

    Odgovori

  • SENSEI

    8.4.2023 #37 Author

    Svaka čast i poštovanje prema ovima damama

    Odgovori

  • Anny

    8.4.2023 #38 Author

    Konačno i u Srbiji počinje da se prepoznaje i priznaje žensko preduzetništvo. Divno je što je neko napravio ovu svečanost i pružio podršku svim ženama preduzetnicama. Hvala medijskoj kući Biznis.rs

    Odgovori

  • MAXMAD

    9.4.2023 #39 Author

    Veoma korisno.

    Odgovori

  • NATI

    9.4.2023 #40 Author

    Sve pohvale za organizaciju i da je sto vise ovako uspesnih zena

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...