Za kapitalne izdatke 30 milijardi dinara u ovoj godini

Rebalans budžeta Beograda: Još 105 miliona evra za drumski saobraćaj, deficit raste na sedam milijardi dinara

InfrastrukturaInvesticijePoslovanjeSrbija

13.9.2024 08:01 Autor: Milica Rilak 7

Rebalans budžeta Beograda: Još 105 miliona evra za drumski saobraćaj, deficit raste na sedam milijardi dinara Rebalans budžeta Beograda: Još 105 miliona evra za drumski saobraćaj, deficit raste na sedam milijardi dinara
Odbornike Skupštine Beograda na prvoj jesenjoj sednici čeka poprilično zahtevan dnevni red, na čelu sa odlukom o rebalansu ovogodišnjeg budžeta. Prema predlogu „prepakovane“ gradske... Rebalans budžeta Beograda: Još 105 miliona evra za drumski saobraćaj, deficit raste na sedam milijardi dinara

Odbornike Skupštine Beograda na prvoj jesenjoj sednici čeka poprilično zahtevan dnevni red, na čelu sa odlukom o rebalansu ovogodišnjeg budžeta.

Prema predlogu „prepakovane“ gradske kase, traži se podrška za budžet u kome su prihodi planirani na ukupno 173 milijarde, a rashodi na ukupno 180 milijardi dinara, što znači da deficit iznosi sedam milijardi dinara i da je veći za oko dve milijarde dinara od planiranog originalnim budžetom iz jula ove godine.

Jedna od većih promena u gradskoj kasi odnosi se na planirane rashode i izdatke za nabavku nefinansijske imovine, zatim izdatke za otplatu glavnice duga i izdatke za nabavku finansijske imovine – kako glasi zbirni naziv te kategorije.

Predlogom rebalansa planirano je da se za klasifikaciju „drumski saobraćaj“ izdvoji 61,53 milijarde dinara u okviru pomenute kategorije, dok su originalnim budžetom za tu klasifikaciju planirane 49,2 milijarde dinara. To znači da rebalansom ti izdaci rastu za 12,33 milijarde dinara ili za 105 miliona evra.

Rebalans, kao i originalni budžet, sadrži listu planiranih projekata, odnosno „kapitalnih izdataka“ za tekuću godinu, kao i za 2025. i 2026. godinu, čija je ukupna vrednost u ovoj godini planirana u iznosu od 30 milijardi dinara.

Izdaci za jedan od poznatijih gradskih projekata, Groblje kućnih ljubimaca u bloku 51 na Bežaniji, smanjeni su u rebalansu za oko 15 miliona dinara, na 30,5 miliona dinara, a nova sredstva nisu planirana u naredne dve godine. Sa druge strane, dupliran je „budžet“ za saobraćajnice oko Autokomande, i to na 140 miliona dinara u ovoj godini, dok je ranije planirano da se u te svrhe u 2024. potroši 67 miliona dinara.

Autokomanda, servisni priključak „Jug“ / Foto: Printscreen RTS

Za saobraćajnicu u Bulevaru Patrijarha Pavla do kraja ove godine planirano je samo oko pet miliona dinara, ali je zato za sledeću godinu rebalansom izdvojeno milijardu dinara, a za 2026. još šest milijardi dinara.

Nije preskočen ni kompleks nove centralne Beogradske autobuske stanice za koji bi u ovoj godini, prema rebalansu, trebalo da bude izdvojeno duplo više novca, tačnije 132 miliona dinara, a u sledeće dve još po 241, odnosno 261 milion dinara, respektivno. Originalnim budžetom je, inače, za ovu godinu planirano 62 miliona dinara, dok su iste sume projektovane za naredne dve godine.

Inače se na posebnom razdelu planira i 222 miliona dinara za drugu fazu kompleksa te autobuske stanice u novobeogradskom bloku 42, da bi 2025. bila „preskočena“ sa nula izdvajanja u te svrhe, ali se zato za 2026. planira čak pet milijardi dinara za ovaj projekat.

Nabavka i ugradnja jarbola sa zastavama je, čini se, odložena za 2026. godinu pošto rebalansom nisu planirana sredstva za tu namenu u ovoj i sledećoj godini. Za dve godine, međutim, rebalansom se planira 321,4 miliona dinara za nabavku jarbola.

Izgradnja metroa, Makiško polje / Foto: Beoinfo

Kada je u pitanju izgradnja metroa u Beogradu, i dalje se, između ostalog, planiraju sredstva za izradu studije opravdanosti i idejnog projekta za liniju 2, dok se za izgradnju depoa u Makišu i linije 1 kao nadzor nad radovima u ovoj godini planira oko 350 miliona dinara.

Izrada idejnog projekta za liniju 3 metroa će „sačekati“ 2025. godinu, za kada je planirano da se za to izvoji nešto više od milijardu dinara.

U rebalansu, kao i u originalnom budžetu, nalaze se i sredstva za projekat pod nazivom „Izgradnja cvetnih satova u Beogradu“, ali izgleda da je došlo do promene plana: originalnim budžetom planirano je da se za taj projekat izdvoji po šest miliona dinara u 2025. i 2026. godini, ali je rebalansom taj izdatak sveden na sedam miliona dinara u 2025. godini.

Kada je reč o „pokrivanju“ deficita i planiranih izdataka, Grad Beograd pre svega računa na – neutrošena sredstva.

„Potrebna sredstva za finansiranje fiskalnog deficita u iznosu od 7,08 milijardi dinara, izdataka za otplatu glavnice u iznosu od 4,41 milijardu dinara i izdataka za nabavku finansijske imovine u iznosu od 206 miliona dinara – u ukupnom iznosu od 11,7 milijardi dinara, planirano je da se obezbede iz primanja od prodaje finansijske imovine u iznosu od 155,3 miliona dinara, primanja od zaduživanja u iznosu od 3,83 milijardi dinara i iz prenetih neutrošenih sredstava iz ranijih godina u iznosu od 7,72 milijarde dinara“, stoji u predlogu rebalansa gradskog budžeta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.