RESAVICA SE VRAĆA U POGON Jamski rudnici uglja rade punim kapacitetom

SrbijaVesti

4.5.2020 15:34 Autor: Ljiljana Begović 0

RESAVICA SE VRAĆA U POGON Jamski rudnici uglja rade punim kapacitetom RESAVICA SE VRAĆA U POGON Jamski rudnici uglja rade punim kapacitetom
Svih devet jamskih rudnika uglja u Srbiji počeli su da rade punim kapacitetom, kaže v.d. direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ Marko... RESAVICA SE VRAĆA U POGON Jamski rudnici uglja rade punim kapacitetom

Svih devet jamskih rudnika uglja u Srbiji počeli su da rade punim kapacitetom, kaže v.d. direktora Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja „Resavica“ Marko Vuković. On je naveo da se radi punim kapacitetom, posle kraćeg perioda, kada je u rudnicima „Soko“ i „Lubnica“ obavljano testiranje rudara na korona virus i kada su ti rudnici radili smanjenim kapacitetom.

“Rudnici nisu prestajali sa proizvodnjom tokom vanrednog stanja, jer je proizvodnja devet jamskih rudnika uglja od posebnog značaja za Srbiju”, rekao Vuković.

Kako je saopštilo JP „Resavica“, rudnici su od početka vanrednog stanja primenjivali sve mere zaštite rudara koje je preporučio Krizni štab Vlade Srbije, svi zaposleni dobili su zaštitnu opremu, trajne maske za više upotreba, čije je nošenje obavezno. “To je veoma težak posao, zahteva maksimalnu psihofizičku spremnost, svakodnevno je glava u torbi”, ističe Vuković, prenosi Tanjug.

Foto:Pexels.com

U rudnicima je prisutan manuelnu rad za razliku od pre 30 godina kada je bilo mehanizacije, a Vuković kaže da se nije dogodila pandemija, rudnici ,,Resavice“ bi ušli u realizaciju ugovora o nabavci mašina za kopanje uglja. Reč je, dodaje, o češkom kreditu od 10 miliona evra.

Vuković kaže da je to prvo ulaganje u rudnike posle 30 godina i očekuje da će realizacija tog posla početi ubrzo posle ukidanja vanrednog stanja. To će značiti uvođenje savremene tehnilogije, povećanje kapaciteta i drastično povećanje bezbednosti i zaštite rudara, objasnio je Vuković.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...