Objavljen finansijski izveštaj bez mišljenja revizora

Rudnik zlata Lece prijavio rast profita u 2023. godini – dobit oko 11 miliona evra uprkos stečaju

Firme u fokusuPoslovanjeSrbija

18.9.2024 15:19 Autor: Milica Rilak 5

Rudnik zlata Lece prijavio rast profita u 2023. godini – dobit oko 11 miliona evra uprkos stečaju Rudnik zlata Lece prijavio rast profita u 2023. godini – dobit oko 11 miliona evra uprkos stečaju
Rudnik Lece, čija prodaja je odložena krajem avgusta posle primedbi stečajnih poverilaca, konačno je objavio finansijski izveštaj za 2023. godinu, uz veliko kašnjenje i... Rudnik zlata Lece prijavio rast profita u 2023. godini – dobit oko 11 miliona evra uprkos stečaju

Rudnik Lece, čija prodaja je odložena krajem avgusta posle primedbi stečajnih poverilaca, konačno je objavio finansijski izveštaj za 2023. godinu, uz veliko kašnjenje i posle dve opomene Agencije za privredne registre.

I taj izveštaj, međutim, ima „začkoljicu“ – u dokumentaciji u koju je Biznis.rs imao uvid stoji da „zbog stečajnog postupka u kome se nalazi naše društvo i proceduralnih razloga, Koncern Farmakom MB – Rudnik Lece d.o.o. Šabac nije u mogućnosti da angažuje revizora i samim tim preda revizorsko mišljenje za 2023. godinu“.

U bilansu uspeha, koji je deo predatog Finansijskog izveštaja za 2023. godinu, stoji da je Rudnik Lece ostvario neto dobit na kraju prošle godine u iznosu od 1,27 milijardi dinara ili oko 11 miliona evra, uz dobitak pre oporezivanja od 1,5 milijardi dinara. Prema tom izveštaju, u obe kategorije zabeležen je rast – neto dobit je u 2022. iznosila 1,16 milijardi dinara, dok je dobitak pre oporezivanja u toj godini iznosio 1,37 milijardi dinara.

Podsećamo da je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila prodaju imovine Rudnika Lece, koji je u stečaju od 2017. godine, za 26. avgust. Stečajni postupak vodi se pred Privrednim sudom u Valjevu, koji je nadležan i za stečaj šabačkog koncerna Farmakom MB – i upravo su tom sudu stigle žalbe poverilaca i zainteresovanih lica u tom postupku, među kojima je bio i vlasnik Farmakoma MB Miroslav Bogićević.

Naime, procenjena vrednost rudnika Lece, koji se bavi eksploatacijom rude olova i cinka, ali je faktički rudnik zlata zbog velikog prisustva tog dragocenog metala u koncentratu olova, iznosila je osam milijardi dinara. Da je održano nadmetanje potencijalnih kupaca, početna cena iznosila bi četiri milijarde dinara ili 50 odsto procenjene vrednosti kompanije.

Poređenja radi, samo u aktuelnom finansijskom izveštaju za 2023, odnosno šestu godinu u kojoj je rudnik Lece u stečaju, stoji da je ta kompanija od 1. januara do 31. decembra te godine ostvarila poslovni prihod od 3,98 milijardi dinara.

Izvor: Unsplash

Zbog procene vrednosti imovine rudnika Lece iz oglasa o prodaji oštro je reagovao Miroslav Bogićević, vlasnik Farmakoma MB u stečaju.

„Namerno je potcenjena vrednost rudnika“, izjavio je Bogićević za Betu, tvrdeći da se „radi u korist biznismena koji je ‘oteo’ i Šabačku mlekaru iz Farmakoma“ i izneo tvrdnju da je prava vrednost rudnika zlata 4,3 milijarde evra.

Biznis.rs je u međuvremenu pisao o tome da je od otvaranja stečaja u maju 2017. godine do 14. avgusta rudnik ostvario priliv od 22,7 milijardi dinara, a najviše po osnovu prodaje koncentrata olova i cinka.

Valjevski sud je, kako je objavio Forbes Srbija, u zaključku rešenja od 20. avgusta, kojim je odložena prodaja, naveo da „nisu dati razlozi na osnovu kojih je procenitelj našao da je najpovoljniji način prodaje rudnika kao pravnog lica, jer nije dat odnos procene ukupne vrednosti rudnika kao pravnog lica i vrednosti pojedinačnih delova imovine rudnika“.

Za razliku od vrednosti imovine rudnika, za koju Bogićević tvrdi da je potcenjena, zainteresovane kompanije neprijatno je iznenadila i visina cene kupoprodajne dokumentacije – umesto uobičajenih oko 100.000 dinara za otkup prodajne dokumentacije, za rudnik Lece dokumentacija je koštala 129,7 miliona dinara.

Na odluku o prodaji rudnika zlata Lece žalili su se, inače, poverioci Moderano investments d.o.o. i beogradska Alta banka, koja u ovom slučaju stoji iza Jubmes banke koju je preuzela Alta Pay Grupa Davora Macure početkom 2019. godine.

Prema nacrtu za 20. deobu, u koju je Biznis.rs imao uvid, poverioci će moći da podele 2,5 miliona dolara, koliko je „akumulirano radom stečajnog dužnika u prethodnom periodu“, a što iznosi nešto više od 266 miliona dinara.

Na spisku poverilaca su pomenuti Jubmes (Alta) banka i Moderano Investments, ali i Utma komerc u vlasništvu Dragoslava Bojovića – direktora Energoprojekta i vlasnika Napreda, zatim Messer Tehnogas i Telekom Srbija, Dunav osiguranje, kao i Halkbank, Univerzal banka u stečaju, Mediolanum Invest i mnogi drugi.

Jedan od najvećih poverilaca je kompanija MIFI sa sedištem u Švajcarskom gradu Cugu čiji je, prema dostupnim podacima privrednih registara, predsednik uprave fizičko lice Velimir Jovanović. MIFI, prema uvidu Biznis.rs, ima priznata potraživanja od barem 11 milijardi dinara prema rudniku Lece.

Podsetimo da je Forbes Srbija pisao da bi „jedan od poverilaca, Velimir Jovanović, vlasnik kompanije Mediolanum invest“, mogao biti učesnik na javnom nadmetanju za kupovinu rudnika, a da bi mu konkurent mogla bi biti neka kineska kompanija.

  • Jj992

    18.9.2024 #1 Author

    Zasto je u toj situaciji uopste rudnik, nema smisla

    Odgovori

  • Highlighter

    18.9.2024 #2 Author

    Doslovno,kako jedan rudnik zlata dođe u takvu situaciju?

    Odgovori

  • SHALIMAR

    18.9.2024 #3 Author

    Sta reci…

    Odgovori

  • Milan

    18.9.2024 #4 Author

    Super. Kolku je platu imao radnik koji je nedavno poginuo u tom rudniku? Kolku platu imaju zaposleni rudari, a kolku ima menadzment, i sta jos od povlastica menadzment koristi? Da li koriste sluzbene automobile u privatne svrhe, da li isplacuju dobit sebi i viskove, da li uzimaju pozajmice od firme pa posle im upravni odbor otpise taj dug na trosak zaposlenih? Da li se menadzment bori za to da zaposleni imaju sto vece zarade? Da li postoji gomila sumnjivih ugovora o delu preko kojih se izvlaci novac, dok zaposleni rudari ginu za neku sitnu lovu… itd.

    Odgovori

  • DOBRILA

    19.9.2024 #5 Author

    A o platama rudara da ne pricamo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.