Delatnost sa 12 registrovanih kompanija

Satove za javnu rasvetu u Srbiji najčešće pravi jedna firma

InfrastrukturaPoslovanjeSrbija

17.5.2024 17:51 Autor: Milica Vojtek 5

Satove za javnu rasvetu u Srbiji najčešće pravi jedna firma Satove za javnu rasvetu u Srbiji najčešće pravi jedna firma
Na spisku proizvođača satova za noćno paljenje svetla u Srbiji posluje tek 12 kompanija čiji su ukupni prihodi, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, od... Satove za javnu rasvetu u Srbiji najčešće pravi jedna firma

Na spisku proizvođača satova za noćno paljenje svetla u Srbiji posluje tek 12 kompanija čiji su ukupni prihodi, prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, od 2020. do 2022. godine porasli za 8,5 miliona dinara.

Dobit koju su ova preduzeća ostvarila u tom periodu povećala se za 5,1 milion dinara. Naime, tokom 2020. godine ukupna dobit ovih firmi bila je 1.228.000 dinara, da bi na kraju 2022. godine ona iznosila više od 6,3 miliona dinara (6.327.000).

Kada su ostvareni prihodi u pitanju, ove kompanije su u 2020. godini zabeležile ukupan prihod od 8.201.000 dinara, u 2021. skoro 11 miliona (10.861.000), a u 2022. godini 16.727.000 dinara.

Iako je broj registrovanih firmi u ovoj delatnosti dvocifren, praktično samo jedna firma u zemlji uspešno radi – u pitanju je preduzeće Opanak Soft iz Čačka, koje je u 2022. godini ostvarilo dobit od 6.297.000 dinara i koje zapošljava dva radnika.

Druga firma koja se izdvojila jeste preduzetnička radnja Željke Marušić, proizvodnja i popravka satova iz Novog Sada, koja je u 2022. godini ostvarila skromne prihode od 127.000 dinara, ali je poslovala u gubitku od 23.000 dinara. Ova radnja nema registrovane zaposlene.

Foto: Freepik /evening-tao

Šta su satovi za noćno paljenje svetla i kako oni funkcionišu?

Ako ste se ikada pitali kako javna rasveta zna kada počinje noć da bi se svetiljke upalile ili pak kada sviće, pa se svetla na ulicama gase, odgovor se krije u – satovima za uključenje svetla noću.

Bogdan Spasojević, vlasnik firme Opanak Soft za Biznis.rs objašnjava kako ovi satovi rade.

„Na osnovu unete geografske širine i geografske dužine časovnici su namešteni da tačno znaju kada i gde pada noć i sviće dan. Oni rade kao prekidači“, objašnjava Spasojević koji ovu firmu vodi od 2007. godine.

On objašnjava da je put uspeha krenuo zahvaljujući električarima koji su ga preporučivali jer su satovi za paljenje svetla noću praktično rešenje, bilo da želite da osvetlite dvorište ili terasu ili da ih koristite za javnu rasvetu.

„Veliki broj gradova koristi naše časovnike za javnu rasvetu. To su Čačak, Niš, Prokuplje, Pale, Sarajevo. Najteži deo u ovom poslu je napraviti časovnik da radi kako treba, a moji časovnici kasne pet minnuta u pet godina“, kaže Spasojević.

Spasojević objašnjava da, iako se po svom radu i rezultatima izdvojio od konkurencije, u budućnosti nema ambicije da preterano širi posao, već samo da prati tržište i odgovara na njegove zahteve.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.