Najskuplje obrazovanje studenta stomatologije

Školovanje jedne osobe u Srbiji košta kao manji stan

KulturaNekretnineSrbijaU fokusu

21.2.2023 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Školovanje jedne osobe u Srbiji košta kao manji stan Školovanje jedne osobe u Srbiji košta kao manji stan
Istraživanje Instituta za razvoj i inovacije pokazalo je da školovanje jedne osobe u Srbiji od predškolskog obrazovanja do završenih studija u proseku košta više... Školovanje jedne osobe u Srbiji košta kao manji stan

Istraživanje Instituta za razvoj i inovacije pokazalo je da školovanje jedne osobe u Srbiji od predškolskog obrazovanja do završenih studija u proseku košta više od 34.000 evra, u zavisnosti od izabrane srednje škole i fakulteta.

Prema rezultatima tog istraživanja, koje je rađeno na osnovu ekonomskih i statističkih podataka, najviše košta školovanje studenta koji je završio osnovne studije stomatologije – gotovo 71.000 evra, prenosi Danas.

„Posmatrali smo da je taj mladi čovek, visoko obrazovan, bio pet godina na fakultetu. Dakle, otišao je u produženu godinu u proseku i da je diplomirao 2018. godine, što znači da je krenuo u predškolsko 2000. godine. U tom periodu od 18 godina, dok je diplomirao, država, njegova porodica su uložili u njega 34.100 evra“, izjavio je za RTS Nenad Jevtović iz Instituta za razvoj i inovacije.

Nekadašnji ministar prosvete Srđan Verbić, a danas profesor na Fakultetu za finansije, ekonomiju i administraciju (FEFA), komentarišući ovaj podatak za Danas je istakao da mu se nimalo ne sviđa formulacija da „državu košta“ obrazovanje.

„Prvo, zato što se obrazovanje tako tretira kao trošak, a ne kao investicija. Drugo, zato što se tako imputira da država daje neke svoje pare. Nema država svoj novac, to su pare nas građana koji i kroz porez finansiramo obrazovanje sve naše dece. Ne treba komentarisati rezultate istraživanja koje i sami autori vrlo pristrasno predstavljaju. Mogu samo da zamislim kako bi mogli da ih tumače neki pragmatični donosioci odluka u javnom sektoru“, upozorio je Verbić.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov navodi da ga ne bi iznenadilo i da je veći iznos u pitanju.

„Moguće je da istraživanje nije obuhvatilo sve segmente, poput troškova života studenata ili srednjoškolaca koji se školuju izvan mesta prebivališta. Jasno je da školovanje nije jeftino, ali generalno trebalo bi pre svega sagledati kakav produkt dobijamo za uloženi novac, odnosno da li kada država i roditelji investiraju u školovanje deteta dobijaju očekivani kvalitet, tj. da li svršeni srednjoškolac ili student odgovara potrebama tržišta“, smatra Markov.

On kaže da onaj ko kupuje proizvod želi da cena odgovara kvalitetu, ali nije siguran da li je to tako i kada je reč o obrazovanju mladih.

„U svakom slučaju, ako pođemo od pretpostavke da celokupno školovanje košta koliko i jedan manji stan, jasno je da kada kupujete stan, ne želite da on prokišnjava. Tako je i sa školovanjem. Neophodno je pronaći balans između cene i kvaliteta, a plašim se da to kod nas baš i nije tako. Takođe, mislim da je bitno naglasiti da veći deo navedenih troškova snose roditelji“, naglasio je Markov.

Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola navodi da je cena školovanja od 34.000 evra preskupa, pogotovo ako se ima u vidu da nakon toga sledi godinu dana volontiranja kako bi mlada osoba mogla da se uključi u svet rada, bilo da je reč o frizeru, ekonomisti ili pravniku.

Ako se, kako kaže, tokom školovanja učenik osposobi da po završetku određenog ciklusa obrazovanja može spreman da dođe kod poslodavca, kao što je to slučaj sa dualnim obrazovanjem, onda novac koji se izdvaja za njegovo školovanje nije preveliki.

Antić napominje da je srednje stručno obrazovanje u Srbiji najskuplje, jer samo jedan učenik godišnje košta između 1.100 i 1.200 evra, za razliku od gimnazije, gde je taj iznos oko 800 evra, odnosno od 600 do 700 u osnovnoj školi.

  • Tina

    21.2.2023 #1 Author

    Mozda je ipak bolje kupiti stan, nego investirati u skolovanje

    Odgovori

    • Anna

      21.2.2023 #2 Author

      😅😅😅 vrlo interesantno razmišljanje @Tina

      Odgovori

    • Maria

      25.2.2023 #3 Author

      Kupiti stan i izdavati onima koji imaju sredstava da se školuju.

      Odgovori

  • Anna

    21.2.2023 #4 Author

    Troškovi školovanja su mnogo veći, a najgore od svega je što je obrazovanje katastrofalno. Štancuju se generacije nesposobne i neobrazovane dece nesposobne za samostalno donošenje odluka, za rad ili život uopšte.

    Odgovori

  • Dunja5

    21.2.2023 #5 Author

    A do posla tek doći posle obrazovanja… postaje skoro pa nemoguća misija.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.2.2023 #6 Author

    I sve kad zavrse nemaju gde da rade ili nece da rade…

    Odgovori

  • TATJANA

    22.2.2023 #8 Author

    A na kraju obično ostanu bez obezbeđeno dobrog radnog mesta i nerešenim stambenim pitanjen

    Odgovori

  • KIMCHI

    16.4.2023 #9 Author

    Licno se slazem, predugo kod nas studira ko stigne, obrazovni sistem svuda u svetu podrzava ilì najtalentovanije ili nazalost najbogatije

    Odgovori

  • DASHA

    24.4.2023 #10 Author

    A kvalitet istog veoma upitan..

    Odgovori

  • Lija

    14.6.2023 #11 Author

    placa i na kraju na birou

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...