"Za" glasalo 136 poslanika

Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta

BankeInvesticijePoslovanjeSrbija

30.9.2024 18:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta
Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za 2024. godinu čiji prihodi će biti 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno... Skupština Srbije usvojila rebalans budžeta

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas rebalans budžeta za 2024. godinu čiji prihodi će biti 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno 6,5 odsto, više u odnosu na inicijalni budžet.

Predloženi rebalans predviđa povećanje fiskalnog deficita u 2024. sa prvobitno planiranih 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) na 2,9 odsto BDP-a, jer je planirano uvećanje rashoda budžeta za 198 milijardi dinara. Rashodi budžeta povećani su 2.237,9 milijardi na 2.436,3 milijarde dinara.

Za rebalans budžeta glasalo je 136 poslanika, a protiv je bilo 51. Uzdržanih nije bilo, a nije glasalo šest poslanika.

Skupština Srbije odbacila je svih 119 amandmana koje su narodni poslanici uložili na predložen rebalans budžeta.

Premijer Miloš Vučević rekao je ranije, obrazlažući predlog zakona, da je rebalans razvojni i da donosi dosta dobrih vesti za građane i državu, te da se izdvaja više novca i za podršku porodicama sa decom za 25 milijardi, a da dodatnih oko 20 milijardi ide za zdravstvo, kao i oko 20 milijardi dodatnih za poljoprivrednike.

Ipak, kako je Biznis.rs već pisao, u rebalansu stoji da potrebna sredstva za finansiranje budžetskog deficita, nabavku finansijske imovine i otplatu glavnice po osnovu dugova domaćim i stranim zajmodavcima za direktne i indirektne obaveze Republike Srbije (uključujući i operacije sa zamenom duga pre roka dospeća) iznose ukupno 976,45 milijardi dinara, što je za 76 milijardi dinara više nego u aktuelnoj republičkoj kasi.

  • SUNCE

    1.10.2024 #1 Author

    Kod nas rebalansi znace samo povecanje zaduzivanja a bilo bi lepo da slanje sivu zonu zaradjivanja i svoje bahacenje.

    Odgovori

  • SABRINA

    1.10.2024 #2 Author

    Ako je rebalans rađen zbog vraćanja dugova, gde to dalje vodi?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.