SMANJEN BROJ PREDUZEĆA U BLOKADI Država apeluje na privrednike da izbegavaju prinudnu naplatu

InvesticijeIzdvajamoNovacSrbija

16.4.2020 13:01 Autor: Ljiljana Begović

SMANJEN BROJ PREDUZEĆA U BLOKADI Država apeluje na privrednike da izbegavaju prinudnu naplatu SMANJEN BROJ PREDUZEĆA U BLOKADI Država apeluje na privrednike da izbegavaju prinudnu naplatu
Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da je od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji ukupan broj privrednih subjekata u blokadi smanjen za... SMANJEN BROJ PREDUZEĆA U BLOKADI Država apeluje na privrednike da izbegavaju prinudnu naplatu

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović rekao je da je od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji ukupan broj privrednih subjekata u blokadi smanjen za 1,5 odsto. Prema poslednjim podacima, 637 preduzeća  manje je u blokadi nego mesec dana ranije.

Država je uputila apel svim privrednicima da pokažu solidarnost i da pokušaju da u toku vanrednog stanja izbegnu da međusobna potraživanja naplaćuju kroz prinudne blokade. Poziv Ministarstva privrede, Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije i drugih, naišao je na dobar odaziv među kompanijama, ocenio je Stevanović.

„To ne znači da likvidnost učesnika u privredi nije u ovom trenutku ugrožena zato što je sve stalo, protok novca, kapitala, radne snage… Sve na kraju krajeva stoji, kriza je globalnog karaktera“, kazao je on za Tanjug.

Vlada Srbije namenila je 24 milijarde dinara preko Fonda za razvoj privredi i privatnom sektoru

Foto: Srbija.gov.rs

Kada je reč o sredstvima iz Fonda za razvoj, privrednici se javljaju, a kako kaže, poziv za pomoć Fonda biće otvoren do 20. decembra ove godine. Pomoć je namenjena privrednim subjektima, preduzetnicima, zadrugama, za mikro, mala i srednja preduzeća, a kako bi prevazišli probleme u nabavci obrtnih sredstava.

Vlada Srbije opredelila je u tu svrhu 24 milijarde dinara koje je preko Fonda za razvoj stavila na raspolaganje domaćoj privredi u privatnom sektoru, a uz tehničku podršku Agencije za finansiranje osiguranja izvoza. „Da li ćemo kasnije, kroz dodatne programe eventualno razrađivati strategiju i tehniku kako da sektorski nekoga pomognemo, one koji su definitivno i danas najviše ugroženi, hotelijerstvo, ugostiteljstvo i sličan vid usluga, to ostaje da bude odluka vlade“, objašnjava Stevanović i dodaje da će se to pitanje u narednim danima rešavati.

Krediti Fonda dodeljuju se sa kamatniom stopom od 1 posto, vraćaju se na 36 mesečnih rata sa mogućnošću grejs perioda do godinu dana.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.