Leksikon 2022: Vladimir Živanović

Smena Milorada Grčića sa čela EPS-a najbolji poslovni potez godine

Firme u fokusuSrbija

11.1.2023 16:22 Autor: Miljan Paunović 4

Smena Milorada Grčića sa čela EPS-a najbolji poslovni potez godine Smena Milorada Grčića sa čela EPS-a najbolji poslovni potez godine
Vladimir Živanović je novinarstvom počeo da se bavi još krajem prošlog veka, a po obrazovanju je, kako kaže, nesvršeni pravnik. Utehu je pronašao u... Smena Milorada Grčića sa čela EPS-a najbolji poslovni potez godine

Vladimir Živanović je novinarstvom počeo da se bavi još krajem prošlog veka, a po obrazovanju je, kako kaže, nesvršeni pravnik. Utehu je pronašao u pisanju, te njegove tekstove možemo da čitamo u sportskim, kulturnim, a potom i društvenim i političkim rubrikama štampanih izdanja i internet portala.

U dnevnom listu Danas od 2018. godine odrađuje svoj drugi mandat, ovog puta na poziciji izvršnog urednika i pomoćnika glavnog urednika.

Kolegu Živanovića pitali smo šta je, po njegovom mišljenju, obeležilo 2022. godinu?

Događaj godine

– Ako izuzmemo rusku agresiju u Ukrajini, koja je nažalost u negativnom kontekstu obeležila godinu, za mene je glavni događaj Svetsko prvenstvo u fudbalu. Ne samo zbog fudbala koji najviše volim da gledam upravo na Mundijalu, već zbog toga što je u pitanju jedan od marketinški najvećih svetskih događaja. Koliko se pažnje posvećuje svakom detalju van terena, u svakom pogledu, najbolje svedoči to da je čak i RTS ovog puta prepoznao i postavio visoke profesionalne standarde u praćenju događaja u Kataru.

Ličnost godine

– Biće kliše što ću se složiti s magazinom Time, ali bez dileme – predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Došao je momenat da igra ulogu života i u tome se odlično snašao. Izrastao je u lidera koji ima autoritet i koji je uspeo da nametne mnoge svoje ideje većini zapadnih vođa, a to svakako nije mala stvar.

Najbolji poslovni potez godine

– Smena Milorada Grčića sa čela EPS-a. Prodaja energenata bilo koje vrste nigde u svetu ne može da bude neprofitabilna, a u Srbiji se upravo to desilo. Umesto da kao država izvozimo struju sada kada je jagma za njom na evropskom tržištu, samo smo sebe doveli partijskim kadriranjem do toga da moramo da je uvozimo. Očekujem da će novi menadžment EPS-a i nova ministarka energetike Dubravka Đedović uspeti da saniraju štetu i dovedu ovo preduzeće u minimum optimalnog funkcionisanja.

Poslovni promašaj godine

– Kupovina Twittera od strane Ilona Maska. Možda za njega to i neće biti toliki poslovni promašaj, ali za ovu društvenu mrežu svakako hoće. Osim što su mnogi ljudi u kompaniji odmah ostali bez posla, nema dileme da Twitter u budućnosti neće više strogo cenzurisati botove, lažne vesti, kao i ljude koji često šire takve vesti poput Donalda Trampa (Donal Trump). Mislim da takve hrabre poteze od strane jedne društvene mreže više nećemo gledati.

Očekivanja u 2023. godini

– Nažalost, nisu previše svetla. Očekujem da će se rat u Ukrajini nastaviti tokom cele godine, a da će inflacija galopirati, kako u Evropi, tako i u Srbiji. Posledice ćemo sigurno osećati godinama unapred. Nadam se da Srbija neće još uvek ući u teži oblik recesije, pošto nema dileme da će strane investicije prestati da pristižu.

  • Maria

    11.1.2023 #1 Author

    videćemo..

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.1.2023 #2 Author

    Najvise mi svidja odgovor vezano za EPS,covek je sve rekao…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.1.2023 #3 Author

    Samo je kasno došla smena. Skupo ćemo platiti te njihove egzibicije

    Odgovori

  • Iva

    4.2.2023 #4 Author

    Ko zna sta nas ceka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...