sastanak ministarke i američkog ambasadora

Sporazum o strateškoj saradnji između Srbije i SAD za unapređenje energetskog sektora

SrbijaSvet

17.9.2024 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sporazum o strateškoj saradnji između Srbije i SAD za unapređenje energetskog sektora Sporazum o strateškoj saradnji između Srbije i SAD za unapređenje energetskog sektora
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom (Christopher Hill) o saradnji dve zemlje u... Sporazum o strateškoj saradnji između Srbije i SAD za unapređenje energetskog sektora

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država Kristoferom Hilom (Christopher Hill) o saradnji dve zemlje u oblasti energetike i sporazumu o strateškoj saradnji, koji će uskoro biti potpisan.

Oni su se, kako je navedeno u današnjem saopštenju tog ministarstva, saglasili da Sporazum o strateškoj saradnji između Vlade Srbije i SAD, koji će biti potpisan uskoro u Vašingtonu, predstavlja važan korak u unapređenju bilateralne saradnje između dve države, u kojoj sektor energetike zauzima sve važnije mesto.

„SAD su i u prethodnoj deceniji bile jedan od najvećih investitora u Srbiji i verujem da će ovaj sporazum otvoriti vrata za nova ulaganja u oblasti energetike, što će doprineti većoj energetskoj sigurnosti i održivoj tranziciji ka čistim izvorima energije“, navela je Đedović Handanović.

Ona je rekla da je Srbija ostvarila značajan napredak u prethodne dve godine u pogledu privlačenja investicija, kroz unapređenje zakonodavnog okvira i uspešno sprovođenje aukcija za tržišne premije za obnovljive izvore energije.

Strateški cilj je, kako je rekla, da do 2030. godine svaki drugi megavat-čas bude iz obnovljivih izvora energije (OIE), kroz investicije javnog i privatnog sektora.

Jedan od projekata koji će povećati „zelene“ kapacitete Elektroprivrede Srbije (EPS) je izgradnja jednog gigavata solarnih elektrana, zajedno sa baterijskim skladištima, a biće realizovan sa strateškim partnerom, konzorcijumom koji predvodi južnokorejska kompanija Hyundai Engineering, navela je Đedović Handanović.

Dodala je da je završena Prethodna studija opravdanosti za reverzibilnu hidroelektranu (RHE) Đerdap 3 i da će tehničke i ekonomske analize pokazati koji su optimalni kapaciteti buduće hidroelektrane.

„RHE Đerdap 3 biće jedan od stubova energetskog sistema u budućnosti, koji će omogućiti da balansiramo energiju, dobijenu iz novih elektrana na sunce i vetar, uz očuvanje sigurnosti i stabilnosti snabdevanja“, rekla je ona.

Ambasador Hil je rekao da je veoma zadovoljan razvojem projekata u energetici u kojima učestvuju i američke kompanije, kao i da će sporazum koji se potpisuje u Vašingtonu dodatno ojačati saradnju.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.