Sprečen promet 40 tona pilećeg mesa zaraženog salmonelom
7.8.2025 14:37 Autor: Marija Jovanović 0



Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Uprave za veterinu, u saradnji sa drugim državnim organima, sprečila je promet velike količine pilećeg mesa zaraženog bakterijom salmonela. Kako se navodi u saopštenju resornog ministarstva, inspekcijski nadzor koji je sproveden nakon redovnog uzorkovanja na farmi živine u Ćićevcu 29. jula utvrdio je prisustvo salmonele u mesu, što je potvrđeno i nalazom ovlašćene i akreditovane veterinarske laboratorije.
Republička veterinarska inspekcija je odmah izdala rešenje o zabrani stavljanja u promet zaražene živine i pratećih proizvoda, postupajući u skladu sa važećim propisima i Protokolom o postupanju u slučajevima sumnje na zoonozne bolesti.
Međutim, suprotno izrečenoj zabrani, utvrđeno je da je zaraženo meso u međuvremenu prodato i transportovano do jednog privrednog subjekta u mestu Sikirica.
“Zahvaljujući operativnim aktivnostima i saradnji sa policijom, zaplenjeno je oko 40 tona potencijalno opasnog pilećeg mesa, od čega čak 70 odsto nije bilo propisno obeleženo i nije imalo dokumentaciju o poreklu i bezbednosti. U objektu su utvrđene brojne nepravilnosti, uključujući i neslaganje fakturisane i realno zatečene količine”, navodi se u saopštenju.
Ministarstvo poljoprivrede je ovom subjektu donelo rešenje o zabrani daljeg rada, a sve količine zaraženog i nebezbednog mesa biće uništene u skladu sa propisima.
Osim toga, inspekcijske službe utvrdile su da su ostaci klanja živine ilegalno odlagani na gradsku deponiju, čime je stvoren rizik po životnu sredinu i to je takođe predmet daljeg postupanja nadležnih organa.

U razgovoru za Biznis.rs sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u Privrednoj komori Srbije (PKS) Nenad Budimović kaže da je akcijom veterinarske inspekcije na vreme sprečeno puštanje u promet mesa zaraženog salmonelom.
Kako navodi, proizvodnja pilećeg mesa u živinarstvu kontrolisana je po Pravilniku o kontroli salmonele. U zavisnosti od proizvodnje, kada je reč o konzumnim jajima i mesu, postoji samokontrola i službena kontrola.
“Kontrola na salmonelu radi se redovno, to je propisano zakonom i regulisano pravilnikom. U ovom slučaju samokontrolom je utvrđeno da postoji zaraženost jata brojlera i nalog je bio, koliko vidim iz medija, da se to jato uništi i neškodljivo ukloni. Međutim, proizvođač nije postupio po nalogu, nego je pokušao da izbegne, odnosno smanji svoju štetu i da, jednostavno, nekome proda žive životinje kako bi se dobio proizvod pilećeg mesa. Kada je rađena ponovna kontrola posle dva dana od naloga, ustanovljeno da je on pokušao da to meso stavi u promet i postupak je dalje u rukama pravosuđa“, ističe Budimović.
Pročitajte još:
Kada je reč o posledicama koje može da izazove trovanje salmonelom, naš sagovornik kaže da naročito dve vrste – Typhimurium i Enteritidis mogu da izazovu ozbiljne zdravstvene probleme, pogotovo kod rizičnih grupa stanovništva kao što su mala deca, starije osobe i trudnice.
“Simptomi su visoka temperatura, povraćanje, dijareja, bol u stomaku. To je znak da je nastupilo trovanje hranom i treba se javiti lekaru”, ukazuje Budimović
U Srbiji se godišnje proizvede oko 115.000 tona pilećeg mesa
Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda u PKS napominje da se u Srbiji proizvode dovoljne količine pilećeg mesa za domaće potrebe.
“Mi proizvodimo dovoljnu količinu pilećeg mesa sa nekim blagim tržišnim viškovima. Na godišnjem nivou proizvodnja je oko 115.000 tona. Kada je reč o izvozu, uglavnom meso plasiramo u CEFTA region, pre svega u Bosnu i Hercegovinu i Albaniju. Što se tiče uvoza, godišnje uvezemo oko 6.000-7.000 tona i to najviše iz Ruske Federacije, koja je postala relevantan proizvođač pilećeg mesa”, ističe Budimović.
Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.