Ministar Vesić obrazložio plan gradnje preko Bugarske

Srbija bi prugom mogla biti povezana sa Ankarom

InfrastrukturaSrbijaSvet

14.10.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija bi prugom mogla biti povezana sa Ankarom Srbija bi prugom mogla biti povezana sa Ankarom
Ministar građevinarsvta, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je, tokom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, u fokusu njegovog razgovora sa turskim... Srbija bi prugom mogla biti povezana sa Ankarom

Ministar građevinarsvta, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da je, tokom posete predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, u fokusu njegovog razgovora sa turskim ministrom Abdulkadirom Uralogluom bilo železničko povezivanje Srbije i Turske, a za koje je, kako ističe, Ankara veoma zainteresovana.

U fokusu razgovora je bio projekat brze pruge od Niša do Turske, preko Bugarske.

„Turska ima 2.500 kilometra brzih pruga, povezana je prugom sa Irakom, u koji odlazi čak trećina njihovog izvoza – isto koliko i u EU. Grade preko Azerbejdžana prugu prema Kini. Počeli su da grade brzu prugu od Istanbula do bugarsko-turske granice, a u Bugarskoj se gradi prugu za brzinu 160 kilometara na sat, od Sofije do granice sa Srbijom. U našem je interesu da se brzom prugom povežemo od Niša ka Bugarskoj, koji će nas spojiti sa Turskom i dalje na istok“, rekao je Vesić u intervjuu za Kurir.

Uz brzu prugu od Budimpešte do Atine, koja će najvećim delom prolaziti kroz Srbiju, veza ka Bugarskoj i Turskoj od ogromnog je strateškog značaja za zemlju, napominje Vesić.

„Izaći ćemo na luku Pirej, prugom do Atine, ali i na Bosfor i moći ćemo našu poziciju da iskoristimo. Infrastrukturni projekti sa Turskom o kojima ćemo nastaviti da razgovaramo, znače dodatni razvoj za Srbiju“,  podvukao je ministar.

Image by Freepik

On je svog turskog kolegu pozvao na otvaranje brze pruge od Novog Sada do Subotice, 24. novembra. Podseća da je na toj deonici u toku faza testiranja.

„Tom prugom će moći da saobraćaju vozovi bilo koje evropske zemlje, jer će biti potpuno sertifikovana po standardima Evropske unije. Izgradnjom ove deonice od 108 kilometara uz postojećih 76 kilometara brze pruge od Beograda do Novog Sada, imaćemo ukupno 184 kilometara brze pruge kojom će se od Beograda do Subotice stizati za sat i deset minuta“,  naveo je Vesić.

Dodaje da će biti ukupno 27 kompozicija za Suboticu na dnevnom nivou budući da će 18 saobraćati na relaciji Beograd-Novi Sad-Subotica i devet na relaciji Novi Sad-Subotica. Neke od njih će, kada krenu iz Beograda, stajati samo na četiri stanice – Novi Sad, Vrbas, Bačka Topola i Subotica, ali i vozove koji će stajati na svim stanicama.

Dodao je da bi brza pruga od srpsko-mađarske granice do Budimpešte, u dužini od 164 kilometara, trebalo da bude završena do kraja 2026. godine, kada će se od Beograda do glavnog grada Mađarske stizati za dva sata i 45 minuta. Stajanja na granici između Srbije i Mađarske neće biti jer će se carina i granični prelazi nalaziti na železničkim stanicama u Beogradu i Budimpešti.

Vesić najavljuje da naredne godine kreće izgradnja brze pruge od Beograda do Niša, koja će se raditi u „prozorima“, odnosno u uslovima periodičnih obustava saobraćaja, za razliku od brze pruge prema Subotici gde smo tokom radova potpuno zatvorili saobraćaj.

„Lično sam, kao ministar, doneo odluku da se radi u ’prozorima’, jer je bila velika greška što je pruga između Beograda i Novog Sada i između Novog Sada i Subotice bila zatvorena. Nama je železnički koridor 10 ključan i kada bismo zatvorili prugu Beograd – Niš sav teretni kargo saobraćaj bi bio usmeren na druge pruge i pitanje je da li bismo ikada mogli da ga vratimo u sadasnjem obimu. Kada se ovako radi, izgradnja traje duže, ali ćemo tako i dobiti prugu i sačuvati kargo saobraćaj jer to je suština kada je pitanju železnica. Kada završimo brzu prugu od Beograda do Niša, putovanje između ta dva grada trajaće sto minuta“, dodao je Vesić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.