Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda završila posetu Beogradu

Srbija će sa MMF-om dogovoriti novi aranžman od sledeće godine

Srbija

14.10.2024 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija će sa MMF-om dogovoriti novi aranžman od sledeće godine Srbija će sa MMF-om dogovoriti novi aranžman od sledeće godine
Srbija nastavlja putem fiskalne stabilnosti, ali ćemo morati da budemo još disciplinovaniji i odgovorniji nego do sada, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na... Srbija će sa MMF-om dogovoriti novi aranžman od sledeće godine

Srbija nastavlja putem fiskalne stabilnosti, ali ćemo morati da budemo još disciplinovaniji i odgovorniji nego do sada, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom zvaničnom profilu na Instagramu po završetku sastanka sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Sastanku su prisustvovali i guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, kao i ministar finansija Siniša Mali.

Vučić je u objavi ocenio da su pregovori bili „naporni“ ali i da je ostvaren sjajan napredak.

„To je potvrdio i šef misije Donal Mekgetigan (Donal McGettigan). On mi je čestitao na postizanju investicionog rejtinga Srbije i istakao uspešan završetak četvrte, ujedno i poslednje revizije tekućeg stend-baj aranžmana, kao i dogovor novog PCI aranžmana od sledeće godine“, objavio je predsednik Srbije.

Biznis.rs podseća da je PCI ili Policy Coordination Instrument vrsta nefinansijskog aranžmana čiji je cilj, kako je definisao sam MMF, da pomogne zemljama da pokažu posvećenost reformama i „otvore vrata“ finansiranju iz drugih izvora.

„Potvrđen je dogovor o održavanju budžetskog deficita od tri odsto u periodu 2025-2027, uz prioritizaciju kapitalnih projekata. Delegacija MMF-a je naglasila važnost poštovanja fiskalnih pravila, posebno kada je reč o platama i penzijama, kao i potrebu za pažljivim upravljanjem troškovima u sektorima poljoprivrede, infrastrukture i zdravstva“, naveo je Vučić u objavi na Instagramu.

„Izrazio sam zahvalnost za podršku MMF-a i istakao posvećenost Srbije daljoj fiskalnoj konsolidaciji i sprovođenju strukturnih reformi, uključujući reforme u energetskom sektoru i upravljanju javnim preduzećim“, zaključio je Vučić.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.