Na sastanku ministara saobraćaja dve zemlje razgovaralo se i o autoputu do Bara

Srbija i Crna Gora zajedno traže sredstva EU za obnovu pruge Beograd – Bar

Srbija

3.9.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija i Crna Gora zajedno traže sredstva EU za obnovu pruge Beograd – Bar Srbija i Crna Gora zajedno traže sredstva EU za obnovu pruge Beograd – Bar
Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević potpisali su u Beogradu Zajedničko pismo Evropskoj komisiji (EK)... Srbija i Crna Gora zajedno traže sredstva EU za obnovu pruge Beograd – Bar

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević potpisali su u Beogradu Zajedničko pismo Evropskoj komisiji (EK) o pruzi Beograd – Bar.

„Pismo koje smo danas potpisali govori o tome da će dve zemlje zajednički nastupiti pred Evropskom komisijom i tražiti sredstva iz ovog dodatnog fonda za razvoj Zapadnog Balkana za rekonstrukciju pruge između Beograda i Bara, jer je to naša zajednička pruga“, rekao je Vesić posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Milunom Zogovićem i ministarkom Vukićević u Palati Srbija.

Vesić je novinarima kazao da je za Srbiju jako važna regionalna saradnja, ali da je najvažnija saradnja sa Crnom Gorom, jer, kako je naglasio, sarađujemo sa braćom i sestrama, saopštilo je ministarstvo po potpisivanju.

Naglasio je da je veoma važno da Srbija i Crna Gora sarađuju na infrastrukturnim projektima i da nastupaju zajedno kako bi pokazali da je i u jednoj i drugoj državi ovo prioritet.

“Mi želimo da se kroz plan rasta Zapadnog Balkana finansira pruga između Beograda i Bara. Za nas u Srbiji to je najprioritetnija pruga. Posle toga dolazi pruga između Brestovca i Preševa do Skoplja“, rekao je Vesić i dodao da se radi o „možda jednoj od najzahtevnijih pruga koja je ikada izgrađena u Evropi“.

Ministar ne napomenuo da je u Srbiji obnovljen deo pruge, od Resnika do Valjeva i predstoji da se rekonstruiše još 210 kilometara, od Valjeva do Vrbnice, dok Crna Gora treba da obnovi 160 kilometara svog dela.

„U Srbiji će obnova koštati između 1,5 milijarde i dve milijarde evra što ćemo znati kada se završi tender“, rekao je ministar.

Vesić je dodao da je sa potpredsednikom Vlade Crne Gore Milunom Zogovićem i ministarkom saobraćaja Majom Vukićević razgovarao i o završetku izgradnje auto-puta ka Crnoj Gori, odnosno da se zajednički nastupi i da pokušaju da pronađu partnera koji bi gradio srpskih 108 kilometara i crnogorski 50 kilometara, dodavši da se tako radi sa Vladom Severne Makedonije za železničku prugu.

“Siguran sam da ćemo tako dati dodatni impuls izgradnji ovog auto-puta koji je važan za obe zemlje i za narode i za ljude i za građane koji žive i u Srbiji i u Crnoj Gori“, rekao je Vesić.

On je dodao da je tokom sastanka bilo reči i o Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATS-u, tačnije o tome da se izmeni osnivački akt te zajedničke kompanije.

“Mi smo otvoreni za nastavak saradnje i po pitanju zajedničkih graničnih prelaza kako bismo skratili bar za pola, ili bar smanjili vreme za pola čekanja, jer će umesto dva pregleda biti jedan i onima koji koriste puteve biće omogućeno da brže funkcionišu“, rekao je Vesić.

Ministarka saobraćaja Crne Gore Maja Vukićević rekla je da je sastanak u Palati Srbija bio samo prvi u nizu koji će se održati u narednom periodu najavljujući i konkretne akcije kako bi u bliskoj budućnosti stigle dobre vesti za građane obe zemlje.

“Razgovarali smo o projektu auto-puta Bar – Beograd koji treba još bolje da poveže dve zemlje, ali važna je i rekonstrukcija pruge Bar – Beograd i zato smo potpisali zajedničko pismo. Povezivanje je važno zbog boljeg protoka roba i usluga. Nadam se da će se naša saradnja intenzivirati u budućnosti i da će odnosi vlade Crne Gore i Srbije u budućnosti biti sve bolji“, rekla je Vukićević.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.