U brošuri „Srbija 2030 Vreme je za MSP“ ocenjeno da su 382 preduzeća šampioni u nastajanju

Srbija mora da posveti posebnu pažnju sektoru MSP

PoslovanjePreduzetnikSrbija

7.3.2023 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Srbija mora da posveti posebnu pažnju sektoru MSP Srbija mora da posveti posebnu pažnju sektoru MSP
U Srbiji ima 2.682 domaćih malih i srednjih preduzeća koja barem povremeno izvoze, a 382 preduzeća mogu se smatrati „šampionima u nastajanju“, navodi se... Srbija mora da posveti posebnu pažnju sektoru MSP

U Srbiji ima 2.682 domaćih malih i srednjih preduzeća koja barem povremeno izvoze, a 382 preduzeća mogu se smatrati „šampionima u nastajanju“, navodi se u brošuri „Srbija 2030 Vreme je za MSP“ Centra za visoke ekonomske studije (CEVES).

U brošuri je ocenjeno da se, kako bi se ostvario pun potencijal za održivi razvoj zemlje, u Srbiji mora posvetiti posebna pažnja sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP), prenosi Nova ekonomija.

„Tehnološki razvoj i rast produktivnosti domaće privrede ubuduće je moguć samo kroz razvoj MSP, bilo širenjem tehnoloških znanja od stranih direktnih investicija ka MSP i njihovim povezivanjem u kojem vodeća mali i srednja preduzeća pouznata kao „skriveni šampioni“, mogu da nastave da rastu i razvijaju se“, navodi se u brošuri.

Mala i srednja preduzeća (MSP) su nosioci najvećeg dela domaće privrede, čine 60 odsto dodate vrednosti, 66 odsto zaposlenosti i učestvuju sa 45 odsto u ukupnom izvozu.

Brošura „Srbija 2030 Vreme je za MSP“ predstavljena je na panel diskusiji u Privrednoj komori Srbije (PKS), koju su zajedno organizovali CEVES i PKS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...