Spoljnotrgovinska razmena sa UAE dostigla 147 miliona evra

Srbija može preko Dubaija da poveća izvoz na Bliski Istok, u Afriku i Aziju

Srbija

7.10.2024 15:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Srbija može preko Dubaija da poveća izvoz na Bliski Istok, u Afriku i Aziju Srbija može preko Dubaija da poveća izvoz na Bliski Istok, u Afriku i Aziju
Privredne komore Srbije i Dubaija unaprediće zajedničke aktivnosti i ojačati saradnju na svim poljima, kako bi kompanijama iz Srbije i Ujedninjenih Arapskih Emirata bile... Srbija može preko Dubaija da poveća izvoz na Bliski Istok, u Afriku i Aziju

Privredne komore Srbije i Dubaija unaprediće zajedničke aktivnosti i ojačati saradnju na svim poljima, kako bi kompanijama iz Srbije i Ujedninjenih Arapskih Emirata bile još snažnija podrška da se povežu, započnu nove poslove i kooperacije, kao i da izvoze na treća tržišta, poruka je današnjeg poslovnog foruma „Kako poslovati u Dubaiju“.

Forum u Beogradu okupio je više od 70 predstavnika kompanija Srbije i UAE, a u okviru skupa potpisan je Memorandum o saradnji Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore Dubaija, saopšteno je iz srpske komore.

„Naše zemlje polako, ali sigurno postaju strateški partneri i to ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu. O tome najbolje govore investicije iz UAE u našu zemlju, ali i velika zainteresovanost poslovne zajednice Srbije da posluje na tržištu Emirata, posebno na tržištu Dubaija“, rekao je potpredsednik PKS Milovan Kocić.

Kocić je podsetio da naša zemlja zauzima visoko mesto u izvozu jabuka u Emirate, dok je lider u izvozu smrznute maline na to tržište.

„Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu između vlada Srbije i UAE povećati i diversifikovati razmenu dveju zemalja, dok će Memorandum o saradnji komora doprineti jačanju veza poslovnih zajednica“, ocenio je potpredsednik PKS.

Muhamed Luta, predsednik privredne komore Dubaija istakao je da starteška lokacija Dubaija omogućava tom gradu da postane globalno čvorište za međunarodnu distribuciju, kao i da razvija najveća logistička postrojenja za trgovinu hranom.

„Srbija, preko Dubaija, može unaprediti izvoz na Bliski istok, Afriku i Aziju i ojačati globalnu poziciju na tim tržištima, istakao je Luta i podsetio da ova komora ima 31 kancelariju širom sveta.

Dubai/Foto: Pixabay.com

„Poslovni forum u Beogradu održava se u vreme dobrih vesti – pre dva dana tokom posete Njegovog visočanstva šeika Mohameda bin Zajeda Al Nahjana, predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, Beogradu, potpisan je Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu, koji otvara put za povećanje trgovinskih i investicionih tokova i jača ekonomsku saradnju“, poručio je predsednik komore Dubaija.

Ministarka privrede Adrijana Mesarović očekuje da će sporazum na najvišem nivou ojačati saradnju dve zemlje i omogućiti privredama da se dodatno razvijaju, čime će obe ekonomije postati još snažnije.

„Bilateralna ekonomska saradnja između naših država je u usponu. Ukupna spoljnotrgovinska razmena u 2023. iznosila je 147 miliona evra, od čega je izvoz vredeo blizu 111,4 miliona evra i time je ostvario rast od 35,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu“, navela je ministarka.

Ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata Ahmed Almenhali rekao je da je Privredna komora Dubaija zainteresovana za srpsko tržište zbog njenog liderstva u regionu.

„Emiratske kompanije su ostvarile značajan rezultat u Srbiji u različitim sektorima, a pored toga mala i srednja preduzeća imaju vodeću ulogu u povećanju razmene, predstavljajući sponu između zajednice i rukovodećeg sektora što doprinosi održivosti ekonomskog rasta“, rekao je ambasador.

UAE predstavljaju važan centar za investiranje imajući u vidu atraktivno poslovno okruženje, kojim raspolaže zahvaljujući fleksibilnim politikama i višetrukim olakšicama, poručio Almenhali.

Nakon plenarnog dela održani su bilateralni razgovori kompanija iz sektora poljoprivrede i prehrambene industrije, trgovine, mašinske, industrije tekstila i mode, IT i sektora inovacija, saopštila je PKS.

  • SENSEI

    7.10.2024 #1 Author

    Ovo je odlično za razvoj srpskog biznisa i izvoza pre svega

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.